Opojni i senzualni: Zimski parfemi na bazi mošusa

Raskošne mirisne note mošusa nalaze se u mnogim parfemima, no mi smo izdvojile one u kojima je upravo taj sastojak mirisne kompozicije dominantan

Opojni i senzualni: Zimski parfemi na bazi mošusa

Mošus je vrsta aromatičnih supstanci koje se obično koriste kao osnovne note u parfemima. Prvotno je mošus dobio ime prema snažnom mirisu koji se dobiva iz spolnih žlijezda jelena, a od davnina se počeo koristiti u aromatične i kozmetičke svrhe. Opojan, dubok miris mošusa je vrlo jako, ali i senzualan, pa ga mnogi obožavaju.

Dokaz njegove popularnosti definitivno je i činjenica da ga se može pronaći u velikoj većini muških i ženskih parfema. S obzirom na to da je to težak, prirodan miris, idealan je za zimske parfeme koji mogu biti znatno snažniji od onih laganih ljetnih.

Image

Savršeni zimski parfemi: Sedam mirisa s kojima ne možeš pogriješiti

Tako se mošus kao supstanca koristi u parfemima od davnina te je jedan od najskupljih proizvoda životinjskog porijekla na svijetu.

Naime, prirodni mošus se intenzivno koristio u parfemskoj industriji sve do kraja 19. stoljeća, kada je došlo do stvaranja sintetičkog mošusa, koji je znatno jeftini te dostupniji. U davnoj prošlosti kada je čovječanstvo vjerovalo u magične sile mošus je bio glavni sastojak ljubavnih napitaka. Iako danas ne prakticiramo ljubavnu magiju, parfemi na bazi mošusa i dalje se smatraju afrodizijacima.


Znanstvena istraživanja potvrđuju da miješanjem mošusa i testosterona nastaje idealna kombinacija zbog koje dolazi do otpuštanja feromona – jednostavno rečeno, nošenje mošusa čini nas seksualno privlačnijima suprotnom spolu.

Iako je jedna od najpoznatijih esencija parfemske industrije, miris mošusa je pomalo teško jednoznačno opisati. Jedan od razloga tome je što na svakoj osobi zapravo drugačije miriše. Najčešće se opisuje oprečnim atributima od slatkastog, kremastog i puderastog, pa sve do jakog, bogatog i muževnog. Mošus stoga ne predstavlja jedinstvenu notu, već širok raspon mošusnih mirisa.

S obzirom da mi obožavamo zavodljivost mošusa, izdvojile smo deset parfema, od onih laganijih i prozračnijih, pa sve do teških i vrlo opojnih, a koji u sebi sadrže mošus kao jedan od glavnih sastojaka. 

Lalique Soleil - 915 kuna

Image

Armani Emporio In Love With You Freeze - 649 kuna

Image

Gucci Guilty Love Edition - 664 kune

Image

Chanel Gabrielle Essence - 1062 kune

Image

Burberry Her London Dream - 567 kuna

Image

Eisenberg Back to Paris - 955 kuna

Image

Chloe L'Eau - 463 kune

Image

Jil Sander Sunlight Intense - 510 kuna

Image

Yves Saint Laurent Libre - 615 kuna

Image

Alexandre. J The Collector Rose Alba - 720 kuna

Image