Odlučila si obojiti sama kosu kod kuće? Ovo su najbolji savjeti koje trebaš znati

Ako ne želiš otići frizeru na bojanje, iz kojeg god razloga, to ne znači da ne možeš imati predivnu novu boju - jer lako se možeš ofarbati i sama kod kuće

Odlučila si obojiti sama kosu kod kuće? Ovo su najbolji savjeti koje trebaš znati

U današnje vrijeme mnogi od nas traže načina kako uštedjeti teško zarađen novac. Ili ga barem ne potrošiti nepotrebno. U tom slučaju većina kozmetičkih tretmana smatra se luksuzom, a u to spada i bojanje kose u frizerskom salonu. Ošišati se jako teško možeš sama, no farbanje je druga stvar.

Osim ako ne želiš nešto jako komplicirano po pitanju boje ili ne želiš predrastičnu promjenu (želiš iz tamno smeđe boje postati plavuša) danas sve prilično jednostavno možeš postići i kod kuće. Kupovne boje za kosu novije generacije mnogo su efikasnije i jednostavnije za upotrebu. Lako ih je nanijeti i imaju manje jakih kemikalija koje oštećuju kosu. Uz to, novi regeneratori koje dobijete uz njih mogu obnoviti kutikulu (vanjski dio ovojnice kose) nakon bojanja.

Ako si u stisci s novcem i ako misliš da bi bilo bolje novce trošiti na važnije životne stvari, onda su ovo pravi savjeti za tebe. A sa se kosu može prilično dobro obojiti kod kuće potvrdila mi je jedna moja poznanica po profesiji frizerka koja je željela ostati anonimna. Ovo su njeni savjeti koji će ti pomoći kako se što lakše i bolje ofarbati kod kuće:

Uvijek prvo isprobaj boju

Savjet br. 1:
Nemoj zanemarivati upozorenje na kutiji boje da isprobaš jesi li alergična na boju. Bolje biti siguran nego kasnije žaliti. Kako bi boju isprobala ne moraš pomiješati cijelu boju (na kosu uvijek moraš nanositi svježe izmiješanu boju). Naprosto na prst nanesi malo boje i malo razvijača i protrljaj, te nanesi na dio tijela gdje se boja neće vidjeti. Nakon pola sata isperi. Pričekaj 24 sata kako bi vidjela ima li kakve reakcije. Ako ima crvenila ili neka druga reakcija na boju, nemoj je koristiti i odaberi nešto drugo. Sada na tržištu postoje 100 % prirodne, bio-boje za kosu na bazi biljnih ekstrakata, bez amonijaka i bez hidrogen-peroksida kod kojih je mogućnost alergijske reakcije znatno smanjena, no svejedno i s njom napravi test.

Savjet br. 2:
Kad biraš kako ćeš se ofarbati nikad nemoj ići za više od dvije nijanse svjetlije ili tamnije od svoje trenutne boje, tvrdi naša sugovornica, te upozorava kako su najveća razočarenja i odlasci u salon na korekcije posljedica upravo ove pogreške.

Vježbom do savršenstva

Savjet br. 3:
Polutrajna boja za kosu je odlična opcija za osobe koje nisu sigurne žele li stvarno potpuno promijeniti boju kose. No, s ovakvom bojom ne možete se bojati na svjetlije, možete samo osvježiti prirodnu boju kose, malo je potamniti ili djelomično obojiti sijede vlasi (da ne budu toliko primjetne). Ovakva boja traje onoliko koliko piše na pakiranju (često oko 20-ak pranja) i lagano blijedi svakim šamponiranjem.

Savjet br. 4:
Ako nikad nisi bojala kosu kod kuće, važno je da vježbaš. Kako? Stavi rukavice, uzmi kist za bojanje i češalj, pa nakon šamponiranja pokušaj regenerator nanijeti na cijelu kosu kistićem i češljom, kao što bi to napravila s bojom. Nekima je dovoljno jednom da se izvješte, a nekima nekoliko puta – no vježbom se dolazi do savršenstva (i do temeljitije ofarbane kose kao i manje uprljane kupaonice).

Boju nanosi na neopranu kosu

Savjet br. 5:
Kad smo već kod prljanja, nema ničeg goreg od toga da u procesu bojenja uništiš svoju odjeću i ostaviš mrlje svuda oko sebe. Zato se uvijek bojaj u kupaonici, obuci staru odjeću i zaštiti se ručnikom. Pri ruci imaj vlažne maramice kako bi odmah mogla obrisati mrlje.

Savjet br. 6:
Boja za kosu može peckati i svrbjeti ako se nanosi na jako čisto vlasište. Zato je radije nanosi na neopranu kosu. Nemoj brinuti – boja je dovoljno snažna da prođe kroz proizvode za kosu – pjenu i lak (ako ih upotrebljavaš).

Zaštiti kožu gustom kremom

Savjet br. 7:
Po licu i vratu uz rub kose, te na uši nanesi gustu hidratantnu kremu (plava Nivea je odlična za to). Ovo će stvoriti barijeru kako ne bi imala mrlje nakon bojenja. Ipak, pripazi da kremu ne namažeš na korijen kose, jer tamo boja onda neće primiti. Ako pak ti svejedno ponegdje ostane mrlja od boje, isprobaj nešto od sljedećeg: sredstvo za skidanje šminke, sok od limuna ili pepeo od cigarete.

Savjet br. 8:
Bojanje guste i/ili dugačke kose može dugo trajati i biti naporno, no nemoj se dati isfrustrirati i preskočiti poneki pramen. Radije kosu podijeli na četiri ili pet cjelina, kako bi je lakše i jednostavnije obojila. Svaku cjelinu zasebno odijeli hvataljkom za kosu, pa onda jednu po jednu ofarbaj.

Nemoj predugo držati boju na kosi

Savjet br. 9:
Kupovne boje odlične su i samo za osvježavanje korijena. Znači ne moraš bojati cijelu kosu, već svakih četiri ili više tjedana ovisno o tome koliko ti brzo raste kosa, boju nanesi samo na dio koji ti je narastao.

Savjet br. 10:
Drži se uputstava na kutiji. Ako na boji piše da je prvo moraš nanijeti na korijen kose te tek nakon toga na ostatak kose (do vrhova), onda to i učini i nemoj boju držati predugo – naime ako odmah kreneš bojati kosu od korijena do vrha, vrhovi bi ti mogli biti i do 2 nijanse tamniji jer su vrhovi kose porozniji od korijena kose i bolje „primaju“ boju. Isto je i ako boju predugo držiš na kos - vrhovi će biti tamniji.

Za ozbiljne pramenove ipak k frizerki

Savjet br. 11:
Boje veoma često ispadnu tamnije nego kako izgledaju na kutiji, pa kod biranja boje radije odaberi nijansu do dvije svjetliju od one koju želiš. Ovo osobito vrijedi za smeđe boje. Često se dogodi da recimo nešto tamnija smeđa ispadne gotovo crna. Ako ti boja ispadne pretamna, uputi se u kuhinju. Deterdžent za pranje suđa je dovoljno snažan da ukloni barem dio te boje. Operi kosu njime dva do tri puta kako bi ublažila boju (i pripazi da ti deterdžent ne uđe u oči!). Isto tako izbjegavaj ponovno bojanje u kućnoj radinosti kako bi sama popravila stvar – boja na drugu boju neće ukloniti tu tamnu boju, pa radije probaj riješiti problem pranjem ili odlaskom kod frizera.

Savjet br. 12:
Plastični kistić za bojenje kose i plastična ili keramička posudica pomoći će ti s najpreciznijom aplikacijom boje. Čak i ako je boja koju si nabavila u bočici s aplikatorom, uvijek se radije odluči za kistić - preciznije ćeš je ofarbati.

Savjet br. 13:
Što se tiče pramenova, naša sugovornica u tom slučaju ipak preporučuje odlazak frizeru jer je “rađenje pramenova na cijeloj kosi, kao da sama sebi radiš face lifting. To je naprosto nemoguće kvalitetno napraviti”. No ako baš želiš, napravi ih samo na “gornjem” dijelu kose.