Što kažu dermatolozi?

Popularni trend: Sve što trebaš znati o metodi obrnutog pranja kose

Koje su prednosti i nedostaci obrnutog pranja kose i kako prakticirati ovu metodu kod kuće - saznaj u nastavku

profimedia-0493761489.jpg
Foto: Profimedia

Čini li ti se kosa mlohavijom nego inače? Ili ti se možda čini da se prerano zamasti nakon tuširanja? Što god da je slučaj, za to bi mogao biti kriv slijed tvojih proizvoda za njegu kose pod tušem. Tu u pomoć uskače obrnuto pranje kose, metoda pranja kose koja je sve popularnija.

Image
'No-poo' pokret

Pranje kose bez šampona sve je popularnije, ali kako funkcionira?

Već po imenu možda možeš pogoditi o čemu se radi, a dermatolog Craig Ziering, potvrđuje da je obrnuto pranje kose upravo ono što se čini. "Provodi se obrnuti redoslijed proizvoda tako da se prvo nanosi regenerator za kosu, a zatim slijedi sredstvo za čišćenje iliti tradicionalni šampon", kaže on.

Ali zašto? "Teorija se temelji na ideji da će regenerator koji ostavite prvi uliti hranjive tvari za meke i hidratizirane pramenove kose", objašnjava on, napominjući da su čiste i bistre folikule kose najprihvatljivije za hranjivu hidrataciju regeneratora. "Regeneratori su važan dio svake rutine njege kose, jer njeguju i hidratiziraju samu kosu i zadržavaju potrebnu vlagu za zdravu, sjajnu, elastičnu kosu."

Image
Foto: Unsplash

Štoviše, budući da je veća vjerojatnost da će kutikule kose apsorbirati hidrataciju regeneratora kada se prvi upotrijebi, dermatolog ističe da se na obrnuto pranje često gleda kao na estetsku mjeru za one s tankom i ravnom kosom. "Naravno, ovo je čisto kozmetički učinak, i iako može pomoći nekim ljudima da kosa izgleda gušće, ni na koji način neće liječiti uzrok vašeg stanjivanja ili gubitka kose", kaže on.

Koje su prednosti i nedostaci obrnutog pranja kose i kako prakticirati ovu metodu kod kuće - saznaj u nastavku.

Prednosti obrnutog pranja kose

Najveća prednost obrnutog pranja, prema dermatologinji Purvishi Patel, je da dobivaš njegu kose bez sloja regeneratora koji ostaje na tjemenu. Osim toga, budući da obrnuto pranje prati regenerator sa šamponom, ona kaže da će svi ostaci regeneratora koji potencijalno mogu dovesti do akni također biti isprani.

Iz Zieringove perspektive, prednosti obrnutog pranja svode se na hidrataciju i volumen. "Općenito će pomoći zdravlju i hidrataciji, kao i obnovi kose prije koraka čišćenja", kaže on. "Volumen kose će se također povećati stoga se kosa može činiti gušćom - uključujući i korijen, koji može izgledati podignuto, a ne tako ravno." Tako obrnuto pranje može pomoći prikrivanju stanjivanja kose, ističe dermatolog.

Još jedna prednost, prema Zieringu, je ta da tvoja kosa može izgledati čišće dulje, jer regenerator, tek kada se ispere (za razliku od ispiranja nakon šampona), može uzrokovati masniju kosu prije nego obrnutim pranjem.

Nedostaci obrnutog pranja kose

Iako obrnuto pranje može biti korisno za neke prirodne tipove kose, dermatolozi Ziering i Patel se slažu da oni s grubom, jako kovrčavom ili čvrsto uvijenom kosom možda neće vidjeti iste rezultate.

Osim toga, dok obrnuto pranje može oponašati izgled punije kose, Ziering ističe da, čak i uz visokokvalitetne proizvode, ova metoda nije zamjena za profesionalne tretmane gubitka kose. "Za stvarno povećanje gustoće ili ublažavanje gubitaka, neophodno je rano intervenirati i posjetiti stručnjaka radi stručne dijagnoze i plana liječenja za upravljanje stanjem", kaže on.

Obrnuto pranje kose - korak po korak

Obrnuto pranje je jednostavno. Umjesto da počneš sa šamponom, započni pranje s regeneratorom nakon što navlažiš kosu.

"Nanesite regenerator s tjemena na vrhove kose, temeljito masirajući ili raščešljavajući do pet minuta", kaže on. "Usredotočite se na donje dvije trećine kose, gdje kosa prima najmanju količinu prirodnog sebuma."

Kada istekne tih pet minuta, isperi kosu toplom vodom i isperi s malom količinom šampona (veličine novčića). Isperi i to je sve!

Što se tiče učestalosti ove metode, ako smatraš da je obrnuto pranje korisno za tvoj tip kose, dermatologinja Patel kaže da ovu metodu možeš prakticirati svaki put kada pereš kosu.