Nije svejedno što stavljaš na lice ujutro i navečer: ovo je pravilan redoslijed nanošenja proizvoda za njegu

Za najbolju moguću njegu svoje kože moraš nanositi različite proizvode u različito vrijeme dana

Nije svejedno što stavljaš na lice ujutro i navečer: ovo je pravilan redoslijed nanošenja proizvoda za njegu

Ako vodiš brigu o svojoj koži i želiš što duže izgledati mladoliko, onda moraš voditi brigu o redoslijedu nanošenja proizvoda za njegu lica, a ispostavlja se da je ta rutina različita za jutro i večer.

Kako bi od svakog proizvoda "izvukla" najviše što možeš i kako bi bili što djelotvorniji moraš se držati redoslijeda koji ne poništava koristi prethodno nanesenih proizvoda. A uz to i potrebe kože su drugačije u jutarnjim i večernjim satima. U čemu je razlika i koji je to redoslijed nanošenja kozmetike? To pročitaj u nastavku...

JUTARNJA RUTINA

Glavni fokus tvoje jutarnje rutine trebala bi biti hidratacija,kao i pružanje koži zaštite od svega onog s čime će doći u kontakt u toku dana (štetne sunčeve zrake, vanjska i unutarnja onečišćenja zraka...).

Razmisli što te sve očekuje i s čime će se tvoja suočiti u toku dana, pa tako prilagodi svoju rutinu. Neka generalna preporuka je ovo:

Korak 1: Čišćenje lica

Korištenje intenzivnog sredstva za čišćenje ujutro je važno jer tvoja koža dolazi u kontakt s onečišćenjem čak i kada spavaš u svom krevetu. Jastučnice su pune grinja, koje nose mnogo štetnih stvari za našu kožu. Mnoga od tih onečišćenja su manja od naših pora, pa mogu ući u našu kožu.
Dobar odabir bit će sredstvo za čišćenje sa salicilnom kiselinom jer će ovaj sastojak doista će ući u tvoje pore i ukloniti ostatke šminke koji su još uvijek na licu od prethodne noći, kao i dezinficirati sve što je štetno.


Korak 2: Serum

Vitamin C je čudesni sastojak za njegu kože. Ova antioksidans posvjetljuje kožu, podupire proizvodnju kolagena kako bi usporio znakove starenja, te nudi manju zaštitu od UV zraka. Slučajno izlaganje suncu može se dogoditi tijekom dana, primjerice u vožnji automobilom ili dok pješke ideš do obližnje trgovine, tako da je jutro pravo vrijeme za korištenje vitamina C jer će ti pružiti dodatnu zaštitu od UV zraka , uz sve ostale koristi, naravno.

Alternativno, hidratizirajući serum je također dobar izbor za jutro. Još bolje: nanesi ga povrh svog C-vitamin seruma. Kad govorimo o hidratizirajućim serumima odaberi neki koji sadrži hijaluronsku kiselinu i lipide ili ceramide, jer će ti sastojci na koži napraviti barijeru koja će je štititi od vremenskih nepogoda poput jakog vjetra ili hladnoće.

Korak 3: Gel krema za oči

Kremica za oči u obliku gela može pomoći ublažiti natečenost, a i snažno će hidratizirati osjetljivu kožu oko očiju - što je važno jer je upravo ovo područje često suho. Gel kreme pružaju intenzivnu i osvježavajuću hidrataciju te održavaju kožu blistavom i podatnom. Koža će izgledati mladolikije kada se smanji natečenost i tamni kolutovi oko očiju. Osim toga, makeup će ti ljepše izgledati i manje će se uvlačiti u borice.
Korak 4: Hidratantna krema

Nakon što se serumi i gel za oči u potpunosti upiju u tvoju kožu nanesi laganu, ali snažnu hidratantnu kremu kako biste još bolje pripremila kožu za dan koji je pred tobom. Druga opcija je da sada naneseš toniranu hidratantnu kremu koja će omekšati i hidratizirati kožu, prikriti manje nedostatke, a čak i možda i pružiti SPF zaštitu (dobra opcija su BB kreme).

Korak 5: Zaštita od sunca

Dnevna rutina njege kože, prije nanošenja makeupa, trebala bi završiti s kvalitetnom kremom za sunčanje namijenjenom za kožu lica. Bez obzira na doba godine (no osobito u toplijim mjesecima) ovaj korak ne bi nikada trebala preskakati kako bi u potpunosti zaštitila svoju kožu. Predlažemo ti korištenje mineralne kreme za sunčanje s cinkom ili titan dioksidom, koja se ne upija u kožu već je štiti kao sloj izvana.

NOĆNA RUTINA

Noću tvoja primarna briga, kad je koža u pitanju, trebala bi biti reparacija, oporavljanje i pomlađivanje kože. Kožu treba "hraniti" ujutro i navečer, no upravo je to noćno vrijeme najbolje po pitanju rješavanja svojih osobnih problema s kožom. Ovo je vrijeme kada je najbolje koristiti sastojke kao što su retinol i glikolna kiselina, jer kožu čine iznimno osjetljivom prilikom izlaganja suncu.

Korak 1: Čišćenje lica

Vjerojatno si već tisuću puta čula koliko je važno da ne zaspiš sa šminkom na licu... Pa ne iznenađuje kako je čišćenje lica iznimno važno kad je u pitanju noćna rutina njege kože lica. Koristi intenzivno sredstvo koje će skinuti svu šminku s tvog lica, lice potom temeljito isperi vodom, a nakon toga nanesi hidratizirajući tonik za lice

Korak 2: Serum

Idealno je da probleme koje pokušavaš riješiti (ili ublažiti) - poput borica ili akni noćnom njegom jer većina sastojaka koji pomažu povećavaju osjetljivost kože na sunce. Ako te najviše muče fine linije i bore, upotrijebi serum s retinolom ili neki s peptidima. Za akne koristi serum na bazi glikolne kiseline. Kemijski piling će ukloniti mrtve stanice kože pa će pore djelovati manje, a i koža će biti ujednačenija. U osnovi, to će spriječiti začepljenje pora i buduće izbijanja akni, a uz to može riješiti problem diskoloracije kože. Ako ste zabrinuta što glikolna kiselina isušuje ili iritira tvoju kožu odaberi serumom koji je također sadrži i umirujuće, hidratantne sastojke.

Korak 3: Serum za oči

Uvijek koristi serum za intenzivnu njegu okoloočnog područja jer je koža ovdje jedan od najosjetljivijih dijelova lica i brže stari. Ljudi obično trljaju oči tijekom dana zbog suhoće ili zbog stresa, pa i to ubrzava pojavu borica oko očiju, zbog čega je hidratacija kože ovog područja jako važna!
4. korak: intenzivna hidratantna krema

Noću možeš koristiti hidratantnu kremu koja je bogatija od one koju obično koristiš ujutro. To će tvoju kožu održavati hidratiziranom i njegovanom tijekom noći i pripremiti je za jutro. Potraži hidratantnu kremu koja ne sadrži ulja kako ne bi remetila omjer svojih prirodnih ulja u koži koje tvoje tijelo proizvodi kada spavaš.