TikTok beauty trend

Novi viralni hit - Lubrikant kao primer za puder. No, je li to zapravo dobra ideja?

TikTok vizažisti koriste lubrikant kao primer, tvrdeći da pomaže da puder po njemu doslovno klizi. Ipak, stručnjaci upozoravaju na rizik

laura-chouette-B-P6k0k7Xrc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Brojni TikTok vizažisti koriste lubrikant kao primer za pripremu kože za make up, tvrdeći da to pomaže puderu da klizi po koži i ljepše izgleda, a prvi među njima bio je TikToker Lukas Kohutek, koji je prvi put upotrijebio lubrikant kao primer u veljači 2019. i od tada nije prestao. Tada se tehnici nije posvećivalo puno pažnje, no u posljednje je vrijeme trend doslovno eksplodirao, s hashtagom #lubeprimer koji je ostvario 8,7 milijuna pregleda.

Image
Trikovi za njegu lica

TikTok beauty trikovi: Stručnjaci kažu koji su korisni, a koje treba izbjeći

Prvi put je jedan od Kohutekovih videa o lubrikantima postao viralan u srpnju ove godine, s 1,5 milijuna pregleda. No, trend se nedavno ponovno postao viralan, a od tada ga je isprobalo nekoliko drugih beauty TikTokera, uključujući Seana Anthonyja koji je rekao da je "klizav i gladak" i da savršeno prianja na kožu, što je nevjerojatno za primer.

Lubrikant kao primer - dobar trik?

Kohutek, koji ima 14.000 pratitelja na svom TikToku gdje objavljuje kreativne makeup lookove, rekao je za Insider da mu je ovu metodu zapravo preporučila majka njegovog najboljeg prijatelja kao proizvod za njegu kože "jer je navodno odlična za zacjeljivanje ožiljaka od akni."

Klinički je dokazano da silikonski proizvodi pomažu kod ožiljaka. Iako je često na bazi silikona, lubrikant obično nije dizajniran da ostane na koži dulje vrijeme i ne postoji konsenzus o tome je li učinkovit za tu svrhu.

"Nakon nekoliko tjedana korištenja lubrikanta na taj način, rekao sam sebi da ovo može biti sjajan primer", rekao je Kohutek. "Probao sam ga i svidio mi se način na koji je izgledala moja šminka, a onda sam ga koristio gotovo svaki put kada sam se našminkao".

Kohutek je rekao da ima kombinaciju masne i suhe kože, pri čemu lubrikant pomaže skrivajući suhe mrlje. Rekao je da "lijepo klizi" i da mu koža najbolje izgleda kada ga koristi. Međutim, ne zna hoće li lubrikant produžiti njegovu šminku, jer mu koža izgleda masno do kraja dana što god koristio. Ipak, on i dalje većinu vremena koristi lubrikant kao primer, a to je osnovni dio njegove rutine u većini njegovih TikTok videa.

Negativne strane - što kažu stručnjaci?

No, stručnjaci kažu da bi trend "lubrikant kao primer" mogao imati negativne posljedice. Dermatologinja Geeta Yadav rekla je za Insider da razumije zašto neki koriste lubrikant na koži, jer on pomaže da šminka ljepše klizi licem. Ali ona to također smatra "nelogičnim" jer je lubrikant dizajniran da ostane mokar kako bi se spriječilo trenje.

"To nije trik na koji bih ohrabrivala ljude da se oslanjaju, pogotovo na redovitoj bazi. Svi lubrikanti su različiti, ali mnogi od njih mogu pridonijeti problemima kože kao što su akne i iritacija", rekla je i dodala da je to zato što formule lubrikanta na bazi ulja mogu sadržavati sastojke koji začepljuju pore, što dovodi do akni, dok formule za hlađenje ili zagrijavanje mogu uzrokovati "značajnu iritaciju".

Estetičarka Lou Sommereux složila se, rekavši za Insider da većina lubrikanata sadrži sastojke kao što su nonoksinol-9, propilen glikol i miris koji mogu uzrokovati ove probleme s kožom. Za Insider je rekla da, iako je hidratacija ključna za održavanje kože nahranjenom, lubrikant je u biti samo gusto ulje koje će je preopteretiti i zalijepiti se za mrtve stanice kože.

Guste masne tvari stvaraju okruženje bez kisika koje omogućuje razvoj bakterija koje uzrokuju akne i ubijaju prirodne "prijateljske" bakterije kože. Također postoji rizik od preranog starenja, dodala je, jer kada umjetno zasitimo površinu kože uljem, ona ga može prestati proizvoditi. To, kaže Sommereux, može dovesti do toga da koža "postane kritično suha", što može povećati rizik od bora.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.