Prema beauty ekspertima

Koje su najbolje frizure za tanku i rijetku kosu, a koje treba izbjegavati?

Vrlo je važno frizuru odabrati prema obliku lica i teksturi kose, ali je treba i prilagoditi tankoj i prorijeđenoj kosi

profimedia-0010673967.jpg
Foto: Profimedia.hr

Za svaku ženu postoji idealna frizura bez obzira na oblik lica. No ponekad se zaboravi da je kod oblikovanja frizure vrlo važno paziti na i kvalitetu kosu odnosno je li kosa tanka ili rijetka. Određene frizure mogu čak naglasiti ispucale vrhove, lomljive vlasi ili neke druge probleme.

Image
Bezvremenske frizure

Od Rachelice do boba: Frizure slavnih dama iz 90-ih koje bismo nosile i danas

Kozmetologinja Ghanima Abdullah i  i stručnjakinja za kosu Melissa Gilbert objasnile su koje frizure ne bi trebale nositi žene s tankom kosom, ali su i predložile neka bolja rješenja za tanku ili rijetku kosu.

Izbjegavaj tupi bob s razdjeljkom na sredini

Ovo je vrlo omiljena frizura, pogotovo posljednjih godina, i jako dobro pristaje različitim oblicima lica. Radi se o ravno ošišanoj kosi, bez slojeva, s razdjeljkom na sredini, no prema stručnjacima može naglasiti prorijeđenu i tanku kosu. "Bob sa razdjeljkom na sredini je prije možda bila tvoja omiljena frizura, ali sada se čini da je razdjeljak sve veći i veći. Ako se kosa prorjeđuje na tjemenu samo će se još više istaknuti s ovom frizurom", objašnjava Ghanima Abdullah za Shefinds.com.

shimmer fallback

Bolja opcija: razigrano s razdjeljkom sa strane

Frizure koje su glamurozne, odnosno imaju valove mogu odmah dodati volumen na kraćoj kosi. Osim toga, ovako se kosa može micati na različite strane, a i povećan je volumen kose. "Vrlo je važno napraviti određenu promjenu kako bi se stvorio volumen, posebno ako je kosa uvijek imala razdjeljak na sredini", dalje ističe Abdullah.

shimmer fallback

Ponovno razmisli o jako dugoj kosi

Ako imaš dugu kosu i primjećuješ vrlo značajan gubitak kose, onda bi trebala znati da duljina samo naglašava ovaj problem. "Nije važno na kojem dijelu glave se kosa prorjeđuje jer će vrlo duga kosa to naglasiti", objašnjava Abdullah te dodaje da ljudi od duge kose očekuje da će biti gusta od vrha. 

No to ne znači da kosa treba biti potpuno kratka. "Tanka i preduga kosa će samo dodati godine i žena će izgledati starije. Stoga ako nisi spremna svako jutro provesti sate ispred ogledala kako bi imala savršenu frizuru onda izbjegavaj ravnu dugu kosu", dodaje Gilbert. Sve u svemu, napominju obje stručnjakinje, duga kosa traži puno truda, ako još kosa ispada može biti vrlo stresno.

shimmer fallback

Bolja opcija: kosa srednje dužine sa šiškama za više volumena

Šiške su vrlo moderne, a opet bezvremenske i tankoj kosi dodaju volumen te mogu sakriti mjesta s manje kose. "Umjesto da stvaraš kontrast, pokušaj uravnotežiti svoju frizuru", dodaje Abdullah. Napominje da je najbolje da kosa ne prelazi liniju lopatica. "Kosa srednje duljine, šiške, nova boja kose i razdjeljak sa strane mogu pomladiti ženu i napraiviti razliku", dodaje dalje. Na ove načine se neće primijetiti gubitak kose. "No treba izbjegavati jako guste šiške koje zatvaraju lice i smanjuju oči", dodaje Gilbert. Svijetlije šiške također mogu pomoći u povećanju volumena kose.

shimmer fallback

Visoki, niski rep i konjski rep mogu samo naglasiti tanku kosu i oštetiti je

Rep i punđa su vrlo praktične frizure, no često nošenje ovakvih frizura može pogoršati stanjekose zbog zategnutosti na tjemenu. No ove frizure mogu naglasiti tanku i rijetku kosu. "Možda voliš punđu na vrhu glave ili konjski rep na zatiljku, ali ovo će doista istaknuti prorijeđenost kose na sljepoočica ili oko rubova", kaže Abdullah. Kako bi se usporilo oštećenje kose važno je ne zatezati kosu prema natrag ili vrhu glave.

shimmer fallback

Kosi treba pomoći preparatima i prema potrebi posjetiti liječnika

Gubitak kose vrlo je uobičajen u procesu starenja i ne treba se iznenaditi i osjećati nesigurno kada se počne događati. Obje stručnjakinje preporučuju odlazak liječniku, ali i korištenje preparata za obnavljanje  kose. Hvaljeni sastojci su ulje ružmarina, jojoba ili ricinusovo ulje. Gilbert dodaje da se kosa uvijek može slojevito ošišati što se dodati teksturu, a važno je i da boja kose odgovara licu.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.