Savjeti dermatologa

Nahrani kožu: Uz ove trikove hidratantna krema će biti učinkovitija

Nakon što je najbolja hidratantna krema pronašla svoje mjesto u kupaonici potrebno je usvojiti rutinu koja će 'dopustiti' kremi da djeluje najbolje

pexels-andrea-piacquadio-3764013.jpg
Foto: Pexels

Svaka žena zna da je hidratizacija kože (izvana i iznutra) najvažnija za ljepotu i zdravlje. Neophodno je kožu, posebno lica i vrata, redovito hidratizirati. Jedan od prvih koraka je pronalazak prave kreme za kožu, ali i dodatnih seruma koji će pomoći koži da se lakše nosi s vanjskim i biološkim utjecajima.

Image

Dermatologinja Vrčić objasnila nam je kako njegovati kožu kod kuće, ali i kako koristiti boostere i serume

Međutim nakon što je najbolja hidratantna krema pronašla svoje mjesto u kupaonici potrebno je usvojiti rutinu koja će "dopustiti" kremi da djeluje najbolje. Njega kože se može lako pokvariti, a lice može postati masnije, s prištićima ili čak suho. Stoga je dobro pročitati sljedećih nekoliko savjeta i još bolje odraditi tih nekoliko minuta u kupaonici kako bi imala još ljepšu kožu i lice.

Svakodnevna njega

Kako bi koža bila zdrava najvažnija je dosljednost. Dnevne rutine se uvijek treba držati i najvažnije je uvijek hidrataciju staviti na prvo mjesto. Kožu treba redovito hidratizirati navečer te kremu nanosit odmah nekoj čišćenja lica, objašnjava liječnica Elizabeth Tanzi za The Healthy. U hladnijim mjesecima važno je koristiti bogate hidratantne kreme zbog suhoće koja može uzorkovana vjetrovitim vremenom i toplinom u zatvorenim prostorijama. Dok se u toplijim mjesecima koriste se laganije formule i nježniji serumi.

Ako je koža jako suha i pojavljuje se svrbež, mrlje i perutanje, pa čak i pucanje kože onda je vrlo važno koristiti hidratantnu kreme s bogatim sastojcima za obnavljanje kože. Sastojci kao što su urea, dimetikon i glicerin pomoći će u jačanju barijere. Također je važno obratiti se liječniku ako problem postane dugoročan.

shimmer fallback

POGLEDAJ VIDEO: Saznaj sve o botoksu

Krema se nanosi odmah nakon čišćenja

"Potrebno je odmah nakn čišćenja nanijeti kremu, ne čekati previše dugo", savjetuje dr. Tanzi, a sve kako bi se zadržala vlaga i koža održala hidratizirana i meka. Nakon pranja lica ili tuširanja važno je odmah nanijeti kremu dok je još koža vlažna. Naravno ako se koriste serumi potrebno je prvo njih nanijeti.

shimmer fallback

Masna koža također treba hidratantnu kremu

Možda se još uvijek ovo čini kontradiktornim, ali masna koća ili sklona aknama treba vlažnost. Ako je nema dovoljno, lojne žlijezde mogu osjetiti suhoću i reagirati prekomjernom kompenzacijom pa dolazi do veće proizvodnje masnoće. Važno je odabrati laganu, nekomedogenu (ne začepljuje pore) formulu bez ulja koja također sadrži nježni piling poput salicilne kiseline ili glikolne kiseline.

shimmer fallback

Izbjegavanje agresivnih sastojaka

Vrlo je važno da svaka žena bude nježna prema svojoj koži odnosno da se izbjegavaju sastojci koji su agresivni, osobito na osjetljivoj ili suhoj koži. Kod kupovine hidratantne kreme, Američka akademija za dermatologiju predlaže da se izbjegavaju proizvodi koji u sebi sadrže alkohol i mirise koji su poznati po tome što izvlače prirodna ulja iz kože i potencijalno uzrokuju iritaciju.

shimmer fallback

Nisu sve hidratantne kreme iste

Kod odabira dnevne kreme važno je obratiti pozornost na ono što piše. "Svaka hidratantna krema koja uključuje sastojke kao što su shea maslac, hijaluronski gel i ceramidi bit će posebno hidratantna", objašnjava liječnica Elizabeth Tanzi. Također su kreme su podijeljene i prema tipu kože, a svaki tip ima jedinstvene potrebe. Danas je sve puno lakše jer ima puno informacija, a osim toga na svakoj kremi piše kojoj koži je namijenjena, a takve upute treba slijediti.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.