Crne točkice koje ne volimo

Miteseri na nosu oblik su akni - evo kako ih se riješiti

Miteseri su zapravo vrsta akni koje nastaju nakupljanjem masnoće, najčešće na predjelu nosa. Uz nekoliko savjeta stručnjaka, i ti ih se možeš riješiti

miteseri.jpg
Foto: Pexels

Miteseri - te male crne točkice. Naizgled je nemoguće riješiti ih se, a čini se da se uvijek pojavljuju na sredini lica, posebno na nosu. Nema osobe koja se u životu nije susrela s ovim oblikom akni, koji može biti toliko uporan i dosadan. No, nije nemoguće riješiti ih se - samo treba znati koji je pravi način i slijediti savjete stručnjaka.

Image
Normalna funkcija kože

Crne točkice na licu nisu uvijek miteseri. Evo što mogu biti i kako ih umanjiti

Papri Sarkar, dermatologinja iz Massachusettsa, rekla je za Insider da su miteseri (također poznati kao komedoni) zapravo vrsta akni koje su uzrokovane nakupljanjem masnoće.

"Miteseri su začepljene pore ili folikuli dlake koji skupljaju sebum (prirodno ulje koje žlijezde na našem licu proizvode), prljavštinu, stanice kože i bakterije", rekla je. Vjerojatnije je da će se formirati na nosu jer nos ima puno žlijezda.

Miteseri ili lojne niti?

Ipak, Sarkar ističe da nije svaka crna točka na našem nosu miteser - neke od njih mogle bi biti lojne niti.

"Lojne niti su u sluznici naših pora i pomažu sebumu da izađe iz pora i podmazuje nam kožu. Lojne niti mogu postati vidljive ako se pune mastima i uljima i izgledaju tamno. One su linearnije i lakše se izvlače od mitesera", rekla je i dodala da je mitesere teško istisnuti kod kuće jer se nalaze ispod kože.

shimmer fallback

"Budući da su miteseri tvrdi i zarobljeni unutar pora, ne mogu se tako lako isprati ili istisnuti - najčešće im je potrebna ekstrakcija", rekla je Sarkar. Ali čak i ako se izvade, mogli bi se stalno vraćati jer će naš nos - sa svim svojim žlijezdama - nastaviti izlučivati ulje.

Čišćenje lica i piling

"Ako imaš prave mitesere, sprječavanje začepljenja pora pomoći će ti da ih spriječiš", rekla je. "Najjednostavniji način da to učiniš je da se umiješ i očistiš lice barem jednom dnevno, pogotovo ako se puno znojiš."

Piling također može pomoći u čišćenju začepljenih pora, a Sarkar preporučuje korištenje kemijskog ili fizičkog pilinga. Za kemijske pilinge istaknula je glikolnu i salicilnu kiselinu i retinoide, koji su derivati vitamina A i uzrokuju preokret stanica (ili piling) pa je manja vjerojatnost da će mrtve stanice kože začepiti pore. Dodala je i da benzoil peroksid ide malo dublje i također ima antibakterijska svojstva. Ipak, važno je imati na umu da ovi tretmani mogu jako isušiti ili iritirati tvoju kožu.

shimmer fallback

"Pobrini se da svoje čišćenje i hidrataciju prilagodiš tome. Ako koža postane previše suha, smatra se da proizvodi više ulja, što može dovesti u ciklus suhe i masne kože, s aknama", rekla je za Insider.

Savjeti dermatologa

Iako kućni tretmani i mjere prevencije mogu biti učinkovite ako koristiš prave proizvode, odlazak dermatologu kako bi ti profesionalno uklonio mitesere i dao ti pokoji savjet ubrzat će proces.

"Budući da su miteseri poput malih cista, mogu se izvaditi. Najsigurniji način da to učiniš je u ordinaciji dermatologa, jer je čisto i jer taj postupak proizvodi manje upala", rekla je Sarkar za Insider i dodala da pojačana upala zbog pokušaja da sami izvadimo mitesere može dovesti do više mitesera, akni ili ožiljaka.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.