Minimalistička njega kože: je li kozmetika s najmanjim mogućim brojem sastojka ključ zdrave kože?

Postale smo toliko opsjednute njegom kože i preparatima koji nam obećavaju ''brda i doline'', da smo zaboravile razmisliti koliko nam oni zaista ispunjavaju ta obećanja

Minimalistička njega kože: je li kozmetika s najmanjim mogućim brojem sastojka ključ zdrave kože?

Jesi li ikada razmišljala o sastojcima u kozmetici koju kupuješ? Većina kozmetičkih proizvoda prepuna je raznih sastojaka, iako se najčešće ističu samo jedan ili dva aktivna sastojka. Na primjer, u tvom regeneratoru ili ulju za lice s arganovim uljem nalazi se još 8 – 15 drugih sastojaka kojima je funkcija lakše razmazivanje, konzerviranje ili čak samo boja.

Postale smo opsjednute s pretjeranim čišćenjem i čestim pilinzima, te tretiranjem kože s mnoštvom preparata koji obećavaju svašta, pa često ne primjećujemo da nam koža uopće ne izgleda bolje. Kada se to desi, obično okrivimo neki proizvod i bacamo se u potragu za novim, boljim proizvodima, bez shvaćanja da je možda jednostavno problem u tome što već koristimo previše proizvoda. Ili možda u tome da bi se trebale bolje informirati u sastojcima u preparatima i potražiti prirodniju kozmetiku koja nije toliko agresivna prema koži.

Mnogi sastojci u kozmetici dokazano su štetni i imaju negativne posljedice na našu kožu i kosu. Kao i sve ostalo u životu, ključ dobre njege je u jednostavnosti. Ovo se ne odnosi samo na sastojke u proizvodima, nego i na količinu kozmetičkih preparata koju koristiš na dnevnoj bazi. Prekomplicirana beauty rutina može imati učinke suprotne od onih koje očekuješ, a korištenje velikog broja preparata često iritira i isušuje kožu. 


Danas sve više žena ima osjetljivu, iritiranu i suhu kožu a velik dio ovih problema može se pripisati upravo kozmetičkim proizvodima. Stoga mnogi dermatolozi vjeruju da bi kozmetika s manjim brojem sastojka mogla ponuditi rješenje ovih problema. Previše preparata i sastojaka skida prirodni zaštitni sloj kože koji zadržava vlagu i štiti od je od vanjskog zagađenja. Najčešći simptomi koji se javljaju su crvenilo, suhoća i općeniti osjećaj nelagode na koži.

Što znači mnogo sastojaka? Postoje proizvodi koji sadrže i preko trideset sastojaka, pa se velikim brojem smatra sve iznad deset sastojaka po proizvodu. Ako već imaš osjetljiviju kožu trebala bi početi izbjegavati sve proizvode na bazi alkohola, one koji imaju jak miris (to jest sadrže teške parfeme), i jake pilinge. Sastojci koji se općenito smatraju štetnima za sve tipove kože uključuju parabene, sintetičke mirise, natrijev laureat sulfat, ftalati, oksibenzon, triklosan, i još mnogi drugi.

Popis štetnih sastojaka u kozmetici prilično je dug i teško ih je sve upamtiti. Srećom danas postoje odlične aplikacije kao Clean Beauty, koje funkcioniraju vrlo jednostavno i brzo. Pomoću aplikacije fotografiraš sastojke na poleđini određenog proizvoda, i aplikacija ti izlista sve štetne i upitne sastojke uz detaljno objašnjenje svakog od njih. Ovo je mnogim ženama olakšalo kupovinu kozmetike. 


Osim kupovine kozmetike s manjim brojem sastojaka i prirodne kozmetike, uvijek se možeš upustiti u avanturu izrade svojih kozmetičkih preparata. Mnogim ženama se ovakva kozmetika pokazala mnogo boljom i korisnijom. Osim toga, nekada su obična prirodna ulja poput arganovog, jojobinog, ricinusovog, ulja avokada i sličnog, mnogo bolji kada se nanose sami nego u kremama s mnogo sastojaka.

Jesi li i ti osjetila neki od simptoma osjetljive kože? Jesi li zadovoljna preparatima koje koristiš i jesi li već razmišljala o svim sastojcima koji se nalaze u njima?