Moćni simbol

Mandala - sve što trebaš znati o seksi tetovaži iz 90-ih koja je opet 'IN'

Mandala je složeni geometrijski simbol svemira i cjelovitosti iz hinduizma i budizma. Kao tetovaža, idealna je za one koje žele prelijepu tetovažu s duhovnim značenjem

profimedia-0306129213 (1).jpg
Foto: www.profimedia.hr
Play logo

Mandalu kao tetovažu među slavnima prva je proslavila Madonna tijekom 90-tih. Još se sjećamo njezinih tetovaža naslikanih kanom u spotu za hit Frozen. Koliko cool može izgledati mandala kao tetovaža pokazala nam je i Beyonce svojim lažnim tetovažama kojima je 2016. dala oslikati svoje ruke. Dugonoga američka manekenka Ireland Baldwin koja je poznata i kao ljubiteljica tetovaža ima istetoviranu mandalu na lijevoj nadlaktici.

Play logo

No, Baldwin nije jedina, i Rihanna ima manadala tetovažu na desnoj podlaktici. Očito je da ovaj spiritualni simbol kao ukras na tijelu neće tako brzo izaći iz mode. Osim što djeluju estetski doista lijepo i intrigantno, ovi krugovi, moramo priznati, izgledaju i super sexy.

Play logo

Što znači mandala?

Riječ mandala dolazi iz sanskrta i znači 'sveti krug oko kojeg se sve okreće'. U starim indijanskim plemenima i zajednicama Inka ljudi su imali običaj crtati kružne simbole na stijenama. U nekim kulturama, kao na primjer u budizmu i hinduizmu, mandale služe i kao pomoć u praksi meditacije. Svojom simetrijom mandala navodno djeluje smirujuće i harmonično na naš um. U ezoterici mandale imaju dodatno značenje: prema ovim učenjima, ovisno o boji i obliku, mandale utječu na dijelove naše podsvijesti.

Oblici mandale i značenja

Mandala se uvijek sastoji od kruga - koji simbolizira dušu. Unutar kruga mogu se naći razni drugi oblici, životinje, biljke, simboli ili figure koje nose neko posebno značenje. Mandala može biti individualizirana i prilagođena samo onome tko je nosi.

Play logo
 • Krug i trokut - ujedinjenje pozitivnih i negativnih elemenata
 • Krug i četverokut - četiri strane svijeta
 • Oko - unutarnje 'ja'
 • Krug - motivacija i napredak
 • Biljka - ljupkost
 • Brojka 1 - individualnost, ono božansko
 • Brojka 3 - vitalnost, samospoznaja, mir
 • Brojka 5 - ljubav, unutarnje središte
 • Brojka 8 - ravnoteža, harmonija

Boje mandale i značenje

 • Crna i siva - smrt, misterij, obnova
 • Bijela - čistoća, svjetlo, praznina
 • Žuta - prosvjetljenje, mudrost, radost
 • Plava - mir, opuštanje, smirenost
 • Zelena - priroda, rast, nada, moć
 • Ljubičasta - inspiracija, spiritualnost, magija, melankolija, strast

Bez obzira na to vjerujemo li u posebnu moć ovog simbola ili ne, moramo se složiti da je lijep i bezvremenski. Ako te privukla mandala kao crtež za koji bi voljela da zauvijek krasi tvoje tijelo, prolistaj našu galeriju i nadahni se tetovažama s Instagrama:

Senzualna mandala

Nježna i jednostavna mandala najbolje će pristajati na neku manju površinu kao što je stražnja strana vrata - a vidljiva će biti tek kad podigneš kosu.

Play logo

Cvjetna mandala

Cvijeće simbolizira život,ljupkost i ljepotu - ovaj klasičan motiv u mandala stilu izgleda zanimljivije i čarobnije.

Play logo

Na leđima

Velike i kompleksnije mandale s mnogo detalja idealne su za veće površine na tijelu kao što su leđa ili prsa.

Poput čipke

Na zglobovima, šakama i u području vrata osobito su efektne mandale s uzorkom čipke, baš kao one tradicionalne koje se crtaju kanom.

Play logo

Duž cijele ruke

Mandalu lako možeš kombinirati s drugačijim tipovima tetovaža ili možeš, što je posebno efektno, izabrati više njih u različitim veličinama.

Fem mandala

Tetovirana na pravom mjestu, mandala može biti zaista sexy tetovaža koja naglašava tvoje obline.

U boji

Mandala ne mora biti samo crna, možeš ukombinirati jednu ili više boja, ali prije no što odlučiš koje su to - provjeri što koja boja simbolizira.

Ganesha

Mandale su crteži koje možeš u potpunosti individualizirati, stvori slikovnu priču oko lika, životinje ili figure koji za tebe imaju neko posebno značenje.

Seksi mandale

Slavne dame dokazale su da mandale mogu izgledati itekako sexy, ovisi na kojem mjestu na tijelu ćeš ih tetovirati - bedro i bokovi definitivno su dobar izbor.

Rascvjetana mandala

Mandala na klasičnom mjestu kao što su rame i nadlaktica, ali u kombinaciji s cvjetnim motivima ostavlja nježan i ženstven dojam.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.