Uspori vrijeme

Ups, na to smo zaboravile: 7 detalja koji otkrivaju tvoje stvarne godine

U nastojanju da sakrijemo godine, obično se fokusiramo uvijek na iste dijelove tijela i lica – i pritom nerijetko zanemarujemo detalje koji odaju našu stvarnu dob

profimedia-0548899679.jpg
Foto: profimedia.hr

Živimo u vremenu kad je briga o svom izgledu postala ne samo poželjna, nego imperativ, a čini se da je izgledati mlađe za svoje godine postao apsolutni must. Postoje očiti znakovi starenja s kojima žene uz pomoć estetskog kirurga, frizera ili kozmetičarke u pravilu uspješno izlaze na kraj – kao što su sijeda kosa ili sitne bore oko očiju.

Image
Rutina spavanja

Za ili protiv: Je li zdravije spavati s donjim rubljem ili bez njega?

Kako bismo dobili komplimente na račun svog mladenačkog izgleda, većina nas vjeruje da je dovoljno obratiti pažnju na vidljive dijelove tijela i lica, kao što su lice, vrat i ruke. S druge strane, tek se mali broj žena fokusira i na neke suptilne detalje koji možda nisu tako očiti, ali itekako mogu 'odati' naše stvarne godine.

Image
Foto: Pexels

Evo koji dijelovi tijela se također transformiraju kako starimo i evo što možeš učiniti kako bi 'usporila vrijeme' - čak i bez čarobnog štapića:

POGLEDAJ VIDEO: Kako tretmani s hijaluronskom kiselinom pomlađuju kožu?

Trepavice

Svi znamo da obrve postaju tanje s godinama i da gušće, deblje obrve skidaju nekoliko godina s lica – ali možda nisi znala da isto vrijedi i za trepavice. Naime, razina estrogena, hormona odgovornog za mladost i zdravlje naše kože i kose, postupno opada s godinama. To utječe i na trepavice koje postaju kraće, svjetlije i lomljivije.

Kako to spriječiti:

Stručnjaci preporučuju obavezno skidanje šminke s očiju prije spavanja, a osim toga, bilo bi pametno ne pretjerivati s korištenjem uvijača za trepavice – agresivno uvijanje može ih dodatno oštetiti. Ako si primijetila da su tvoje trepavice s vremenom oslabile, hranjivi regeneratori i serumi mogu mogu postati stvoji dobri saveznici.

Image
Foto: Pexels

Koljena

Koljena su zglobovi koji se puno pomiču i troše pa ne čudi što koža na njima postaje naborana. Osim toga, mišići i ligamenti koljena slabe s godinama što ne samo da utječe na izgled naših nogu, nego može uzrokovati i bol ili neugodu.

Kako to spriječiti:

Nažalost, ne postoji ništa što možeš učiniti kao bi tvoja koljena izgledala kao da opet imaš 20. Ali možeš umanjiti simptome boli i nelagode jačanjem mišića – probaj s čučnjevima, redovitim hodanjem ili s vožnjom bicikla.

Image
Foto: Pexels

Nos

Jedna od omraženih promjena koje donosi starost jest i ta da naš nos postaje sve veći. Uzrok tome je, s jedne strane, djelovanje gravitacije, a s druge postepena razgradna proteina, kolagena i elastina u koži, osobito onoj na vrhu nosa.

Kako to spriječiti:

Iako je ovaj proces potpuno prirodan i normalan dio starenja, rijetko tko je sretan s ovakvom promjenom na licu. No, srećom, ovdje u u pomoć priskače make-up: oblik nosa lako možeš korigirati bez da se podvrgneš estetskom zahvatu – tajna je u dobrom konturiranju.

Image
Foto: Pexels

Zjenice

S godinama mogu oslabiti sitni mišići koji kontroliraju veličinu zjenica tvojih očiju. Zjenica postaje manja i slabije reagira na promjene jačine svjetla. Zato je ljudima u šezdesetima potrebno čak tri puta više svjetla za čitanje nego onima u dvadesetima. Osim toga, manje zjenice otežavaju vidljivost noću.

Kako to spriječiti:

Nažalost, promjene u unutarnjim strukturama očiju teško je spriječiti . Redoviti oftalmološki pregledi, pravilna prehrana te održavanje normalne razine šećera u krvi i zdrave razine krvnog tlaka pomoći će ti da izbjegneš ozbiljne promjene vida u starijoj dobi.

Image
Foto: Pexels

Kukovi

Istraživanja pokazuju da ženska zdjelica s godinama postaje uža. Kosti ovog dijela tijela rastu dok je žena mlada, no čim dosegne vrhunac plodnosti, ovaj proces se obrće. Tako je zdjelica žene starije od 70 godina oko 8 posto uža od zdjelice sredovječne žene.

Kako to spriječiti:

Očekivano, ne postoji ništa što može učiniti kako bi tvoja zdjelica izgleda kao da si opet mlada djevojka. Najbolje što možeš napraviti jest paziti na to da kosti što duže čuvaš svoje kosti. To prije svega znači da trebaš promisliti o svojoj prehrani koja bi se trebala bazirati na svježem povrću te namirnicama koje sadrže proteine i kalcij. Redoviti trening snage također može pomoći da tvoje kosti ojačaju.

Image
Foto: Pexels

Stopala

Promjene u razini hormona povezane sa starenjem čine krajnji vanjski sloj naše kože debljim. S druge strane, potkožno tkivo s godinama postaje sve tanje. Zbog toga koža postaje suha i zategnuta. To osobito važi za područje stopala gdje koža u starosti postaje gruba, peruta se i nerijetko ima pukotine.

Kako to spriječiti:

Vrlo je važno svakodnevno koristiti hidratantnu kremu kako bi spriječila ljuštenje i zatezanje kože stopala. Ako imaš probleme kao što su kurje oči ili žuljevi, najpametnije je njegu stopala prepustiti iskusnoj pedikerki.

Image
Foto: Pexels

Pazusi

Možda nisi znala kako područje pazuha također može odati tvoju stvarnu dob - naime, koža je na tom dijelu vrlo tanka i senzitivna pa ranije gubi na elastičnosti.

Kako to spriječiti:

Umjesto da skrivaš ramena ispod odjeće, pokušaj s ciljanim vježbama. Kako bi uspješno tonirala svoje tricepse, u svoju rutinu vježbanja ubaci sklekove i druge vježbe za izgradnju tricepsa.

Image
Foto: Pexels