Luksuz iz prirode: Bademovo ulje hrani kožu, puno je vitamina i pomaže kod podočnjaka

Zbog svojih protuupalnih svojstava, kao i visokog sadržaja hranjivih sastojaka, bademovo ulje popularan je sastojak u proizvodima za njegu kože

Luksuz iz prirode: Bademovo ulje hrani kožu, puno je vitamina i pomaže kod podočnjaka

Sve želimo imati lijepu i njegovanu kožu sa što manje bora, a u tome nam mogu pomoći i različita ulja. U ajurvedskoj medicini bademovo ulje se koristi kako bi umirilo i omekšalo kožu, a s njim su se liječile i manje rane i posjekotine. Danas je bademovo ulje čest satojak u brojnim kozmetičkim proizvodima jer sadrži važne nutrijente te nam može pomoći u čišćenju kože, protiv podočnjaka, a posebno može pomoći suhoj koži.

Image

Ključ sreće leži u prvih 30 minuta u danu - tvrdi najsretniji narod na svijetu


Postoje dvije vrste bademovog ulja: gorko i slatko. Slatko bademovo ulje je najbolje za njegu kože jer sadrži važne nutrijente: 

  • Vitamin A - retinol u vitaminu A ima sposobnost poticanja proizvodnje novih stanica kože i zatezanja malih bora
  • Vitamin E - ovaj hranjivi sastojak ima antioksidacijska svojstva koja mogu spriječiti oštećenje stanica i smanjiti oštećenja nastala od ultraljubičastog zračenja. 
  • Omega-3 masne kiseline - ove hranjive tvari pomažu kod sprječavanja preranog starenja i štite od sunčevih zraka
  • Cink - ovo je esencijalno hranjivo sredstvo za liječenje akni ili drugih ožiljaka na licu. Međutim, važno je napomenuti da je cink za ove svrhe učinkovitiji ako se uzima oralno, piše Healthline.

Iako postoji puno istraživanja koja podržavaju konzumiranje badema, postoji puno manje onih koji su istražili dobrobit bademovog ulja za našu kožu. Međutim, ipak ih je dovoljno da se može reći da ima dovoljno dobrobiti u njezi koži. Također zbog svojih emolijentnih svojstava bademovo ulje može poboljšati ten, a stoljećima se koristilo za liječenje suhe kože, uključujući ekcem i psorijazu. U drevnoj kineskoj i ajurvedskoj medicini, bademovo ulje koristilo se za smanjenje ožiljaka. Vitamin E koji se nalazi u bademovom ulju može pomoći u zaglađivanju kože.

Image


(Foto: Pixabay)

Bademovo ulje se uglavnom smatra sigurnim za uporabu. Međutim, ne smijemo zaboraviti na nekoliko stvari. Ako si alergična na orašaste plodove, izbjegavaj korištenje bademovog ulja na svojoj koži. Ako nikad nisi koristila bademovo ulje, vrlo je važno napraviti mini test. Na unutrašnju stranu zgloba ili lakta nanesi malu količinu bademovog ulja. Ako u roku nekoliko sati nema znakova crvenila, svrbeža, peckanja ili oteklina ulje je sigurno za kožu.

Postoji nekoliko različitih načina korištenja bademovog ulja na licu. Neki ga vole koristiti kao sredstvo za uklanjanje šminke. Ustvari, to je čest sastojak mnogih prirodnih sredstava za uklanjanje šminke. Bademovo ulje se također može koristiti u sredstvu za čišćenje ili hidratizaciju kože.

Sredstvo za uklanjanje šminke

Bademovo ulje možemo koristiti kao sredstvo za skidanje šminke. Na dlan nanesi malu količinu ulja, veličine jedne žličice. Prstima lagano nanesi ulje na područja s kojih želiš ukloniti šminku. Zatim pomoću blazinice ili s toplom vodom možeš ukloniti ulje. Nakon toga umiješ lice sa sredstvom za čišćenje.


(Foto: Pixabay)

Sredstvo za čišćenje lica

Bademovo ulje poznato je kao osnovno ulje, što znači da ima sposobnost da pomogne drugim uljima da dublje prodru u kožu. Možeš pomiješati bademovo ulje s esencijalnim uljem za koje se zna da djeluje na kožu poput šipka, lavande, ruže ili limunovog ulja. Obavezno testiraj ulje koje koristiš s unutarnje strane lakta ili zgloba prije nanošenja na lice.

Dodaj nekoliko kapi esencijalnog ulja na 30 ml bademovog ulja i dobro izmiješaj. Nanesi ulje na vlažnu kožu i isperi toplom vodom. Budući da se radi o ulju možda ćeš trebati nekoliko puta oprati lice kako bi uklonila ostatke.

Image


(Foto: Pixabay)

Hidratantna krema

Bademovo ulje možeš koristiti kao hidratantu kremu. Prvo očisti lice kao obično, zatim ga osuši. Na vrhove prstiju stavi malo bademovog ulja i lagano ga nanesi na lice i pusti da koža upije. Naravno, u ovom slučaju se nećeš umivati nakon nanošenja.

Image


(Foto: Pixabay)