Kvalitetan san i mladolika koža ne idu jedno bez drugog. Istražile smo što je još važno za lice bez bora

Za blistavo lice bez bora najvažniji je kvalitetan san, ali je i vrlo bitan položaj te materijal na kojem spavaš

Kvalitetan san i mladolika koža ne idu jedno bez drugog. Istražile smo što je još važno za lice bez bora

Naše kupaonice ponekad su pretrpane kremama, serumima, tonicima i maskama - sve za jutarnju njegu kože lica kako bi izgledale svježe i odmorno.  Ali jedna od najvećih tajni blistave i zdrave kože je kvalitetan san. Ne smijemo zaboraviti da je naše tijelo 'stroj' koji ne prestaje raditi ni noću.

Image

Ovi parfemi po mišljenju stručnjaka najbolji su ženski mirisi ikada stvoreni: Imaš li i ti koji u svojoj kolekciji?


Spavanje pomaže našem tijelu i koži da se oporave, ali to ne znači da se moramo odreći svakodnevne rutine njege kože, no postoje jednostavni načini kako poboljšati "beauty sleep". Sve znamo da nakon besane noći imamo podočnjake, natečene smo, koža je blijeda, a bore se više ističu. via Giphy


Prije svega, ne smijemo zaboraviti da se tijekom spavanja naše tijelo "opravlja" - to vrijedi za kožu, koliko i za mozak ili mišiće. Tijekom spavanja povećava se protok krvi u koži te se obnavlja kolagen i popravlja šteta uzrokovana izloženošću UV zračenju, smanjuju se male borice i staračke pjege.

Međutim, kako bi se koža što bolje oporavila dok spavamo, a lice ujutro izgledalo blistavo i svježe potrebno je obratiti pažnju na sljedeće "sitnice":

1. Dovoljno sna

Prvo pravilo sve znamo: zdravu rutina spavanja je ključna za lijepu kožu. Zbog manjka sna, koža će nam izgledati starije i neće se oporaviti od stresnih dnevnih situacija poput izlaganja suncu.

Iako se ponekad može dogoditi da manje spavamo, prosječno bismo trebali spavati sedam do devet sati. Ako spavaš manje i pitaš se kako tijelo priviknuti na novi raspored, najbolje je započeti s uvođenjem nove rutine za vrijeme vikenda. Rani odlazak na spavanje, lagana prehrana i izbjegavanje ekrane pred počinak pomoći će ti da promijeniš ritam spavanja. 

Image


(Foto: Pixabay)

2. Obavezno čišćenje lica prije spavanja

Kao što prije navele, spavanje pomaže kod oporavka kože: povećava se protok krvi, kolagen se obnavlja, a mišići lica se opuštaju nakon dugog dana. No, odlazak na spavanje s neočišćenim licem škodi koži.

Čišćenje lica prije spavanja vjerojatno je važnije nego ujutro i ne moraš koristiti prejake proizvode ili pilinge. Nježno sredstvo za uklanjanje šminke, ulja i prljavštine bit će dovoljno. Ne smiješ dodatno iritirati lice kako ne bi došlo do začepljenja pora, osipa, infekcije, upala ili izbijanja akni.


(Foto: Pexels)

3. Noćna krema i čaša vode uz krevet

Čišćenja lica može isušiti kožu lica, a spavanje također može dehidrirati kožu osobito ako je smanjenja vlažnost u prostoriji. Tako da tvojoj koži treba kvalitetna hidratantna krema, ali i dovoljan unos tekućine (čaša vode na noćnom ormariću je obvezna). Krema bi trebala biti gušća kako bi pomogla koži dok spavaš. Također danas postoje i mnoge maske za lice koje se mogu staviti tijekom noći. 


(Foto: Unsplash)

4. Spavanje na leđima i nježne jastučnice

Vrlo je važno paziti na položaj lica dok spavaš - ipak je to jedna trećina dana. Spavanje na hrapavoj pamučnoj podlozi može iritirati kožu lica što može rezultirati nastankom bora. Iako većina bora nastaje zbog onog što radimo dok smo budni, određene bore mogu nastati na licu i prsima zbog spavanja na trbuhu ili na strani. Jednostavno rješenje za to je spavanje na leđima, što ima više prednosti iako ćeš možda morati trenirati ovaj položaj.

Ako više voliš spavati na boku, trebaš paziti na jastučnicu. Jastučnica od satena ili svile minimalno iritira kožu i smanjuje pritisak.

Image


(Foto: Pixabay)

5. Podigni glavu na jastuk

Dokazano je da podizanje glave pomaže kod hrkanja i refluksa koji mogu poremetiti kvalitetu sna, a samim tim i stanje kože. Osim toga, može ti pomoći kod smanjenja podočnjaka i vrećica ispod očiju te poboljšati protok krvi. Vrlo jednostavno pronađi pravu visinu jastuka, spavaj na većem jastuku ili dodaj još jedan kkao bi malo podigla položaj spavanja. 

Image


(Foto: Pixabay)

6. Tijekom spavanja budi što dalje od direktnih sunčevih zraka

Iako većinu vremena spavamo u mraku, izlaganje kože suncu ujutro bez zaštite može imati šetan utjecaj na zdravlje i oštetiti izgled kože. Uz sve to puno je bolje spavati u mračnom prostoru jer se ne remeti naš prirodni ciklus. Ova situacija lako se može riješiti uz tamne zastore ili možeš udaljiti krevet od direktne sunčeve svjetlosti.

Image


(Foto: Pexels)