Koliko često zapravo treba umivati lice? Evo što o tome kažu dermatolozi

Baš kao i s pranjem ruku, i lice je potrebno umivati i čistiti punih 20 sekundi ako želiš da sve bude po pravilima

Koliko često zapravo treba umivati lice? Evo što o tome kažu dermatolozi

Svi smo navikli oprati ruke milijun puta dnevno (a zatim ih i mazati hranjivim kremama kako ne bi bile suhe i hrapave), ali kad je riječ o umivanju i čišćenju lica, još uvijek se vode rasprave.

S jedne strane, želiš očistiti sve nečistoće i ostale stvari koje se nakupljaju na obrazima, bradi i čelu tijekom dana, ali također ne želiš pretjerati i završiti s još gorim stanjem lica: suhom i hrapavom kožom bez života.

Kako bismo jednom za svagda riješili ovaj misterij, pronašle smo savjete dermatologa i evo što oni misle o ovoj temi.

Image

10 trendova u njezi kože koje vjerojatno radiš, a ne bi trebala

U idealnom svijetu, trebala bi prati lice dva puta dnevno

Stručnjaci se slažu da je dva čarobni broj: jednom ujutro, a jednom navečer. "Bakterije se nakupljaju na tvojoj koži kad spavaš noću, pa je trebaš oprati ujutro", kaže dermatologinja Debra Jaliman za portal Good Housekeeping. Klinička profesorica dermatologije Mona Gohara slaže se da je jutarnje umivanje i čišćenje važno, ne samo da bi te razbudilo, već da bi i pripremila lice na jutarnju rutinu njege kože

I naravno, što se tiče večeri, obje dermatologinje slažu se da je važno isprati svaki trag šminke, masnoće, prljavštine i bilo kojeg drugog zagađivača okoliša koji ti je 'sletio' na lice tijekom svakodnevnih kretanja, tako da se tvoje pore ne začepljuju.

Ako moraš izabrati samo jedno vrijeme - izaberi večer

Ako si možda zabrinuta da će ti koža postati suha i ljuskava od prečestog pranja, možeš ujutro napraviti pauzu, kaže dr. Gohara, a umjesto toga poprskaj malo tople vode ili termalne vode na lice kako bi hidratizirala kožu i započela svoj dan. 

Međutim, nikako nemoj preskočiti večernje umivanje. "Gornji dio epiderme se regenerira preko noći, i ne želite ometati taj proces začepljujući pore šminkom, prljavštinom i nakupljenim masnoćama", objašnjava dr. Gohara. Ona također ističe da je pranje lica navečer umirujući dio rutine spavanja, što ti uostalom može pomoći da lakše zaspiš.

Image


(Foto: Depositphotos)

Koristi odgovarajuće proizvode

Tvoja koža može postati crvena i iziritirana od prekomjernog pranja, pa ako je čistiš dva puta dnevno, obavezno upotrijebljavaj nježno, pH-neutralno sredstvo za čišćenje

Također, dr. Gohara predlaže da razgovaraš sa svojim liječnikom o najboljem režimu za upotrebu bilo kakvih sredstava za čišćenje protiv akni (koja mogu sadržavati salicilnu kiselinu, glikolnu kiselinu ili benzoil peroksid). S druge starne, dr. Jaliman velika je ljubiteljica čišćenja micelarnom vodom navečer. "To je jednostavan način da se skine svaki zadnji trag šminke", kaže ona. "Čak i ako perete lice i mislite da ste učinili sjajan posao, micelarnu vodu koristite nakon toga i vidjet ćete da je ostalo još malo ne tako vidljivih djelića šminke."

Koristi isto 'pravilo od 20 sekundi' koje koristiš s pranjem ruku

Baš kao i s pranjem ruku, i lice je potrebno umivati i čistiti punih 20 sekundi ako želiš pravilno proći kroz ovaj proces. Dermatologinja Gohara preporučuje da koristiš vrlo mekanu krpu, primjerice onu od mikrovlakana, ili samo ruke za zaštitu barijere kože: "Nikad ne koristite ništa previše četkano ili grubo na licu", kaže ona. Dermatologinja Jaliman čak predlaže da kupiš nekoliko mekanih krpi koje svakih nekoliko dana mijenjaš, odnosno bacaš na pranje.

Koristeći ihladnu i toplu vodu (topla voda može skinuti masnoće s kože i učiniti kožu više suhom), počni umasiravati sredstvo za čišćenje na vrhu lica, a zatim nježno kreni prema bradi, radeći kružne pokrete. Zatim mekim ručnikom lagano osušiš lice, pazeći da ne trljaš grubo, prođi još jednom micelarnom vodom, ako je koristiš, a na kraju nanesi hranjivu kremu.