Kleopatra, Brigitte Bardot, Amy Winehouse: Evo kako se 'cat eye' mijenjao kroz povijest

Popularne 'mačje oči' u prošlosti smo mogli vidjeti na kraljicama drevnog Egipta i divama zlatnog doba Hollywooda, a danas su poprimile novu dimenziju

Kleopatra, Brigitte Bardot, Amy Winehouse: Evo kako se 'cat eye' mijenjao kroz povijest

'Cat eye'  ili ako uzmemo doslovan prijevod mačje oči ,a rade se nanošenjem tuša ili olovke za oči, jedan je od najpoznatijih trendova u šminkanju svih vremena. 

Image

Tuševi za oči za savršen make up look koji će trajati cijeli danNosili su ga mnogi. Vjeruje se da je upravo takav stil šminkanja bio omiljen kraljicama drevnog Egipta,a njegova popularnost je prisutna i danas. Moderne 'inkarnacija'  'cat eye' vidimo na revijama, beauty influencerima i vizažistima. A i danas mnoge žene upravo taj trend njeguju godinama i 'cat eye' nose u svakoj prigodi- od poslovnog sastanka do noćnog izlaska. 

Cat eye kroz godine su popularizirale i zvijezde poput Brigitte Bardot, Sophije Loren i Elizabeth Taylor, ali mlađe zvijezde poput tragično preminule Amy Winehouse ili Dite Von Teese.  A kako je zapravo 'cat eye' ostao toliko popularan, ali i koliko se mijenjao kroz stoljeća i godine, donosimo u nastavku. 

Porijeklo cat-eye šminkanja

Cat-eyejedan je od najstarijih trikova šminkanja na svijetu, koji datira iz još drevnog Egipta, kada su ga popularizirale kraljice Nefertiti i Kleopatra, koje su koristile minerale poput bakrene rude i malahita kako bi stvorile debele linije koje su sezale od oka prema liniji kose ili ih crtale malim potezima paralelno s obrvama. Stil je također bio popularan i među muškarcima, a nosio ga je i faraon Seti I.


Prema povjesničarki i suosnivačici Muzeja šminke Doreen Bloch, kajal i minerali nosili su se oko očiju iz zdravstvenih razloga. "Kajal je imao imunološka i antibakterijska svojstva dobra za zdravlje. Dakle, stari Egipćani, a posebno vladajuća klasa, koristili bi ovu kozmetiku u zdravstvene svrhe i u skladu s tim 'obložili' oči", rekla je Bloch za Vogue. A kao i iz zdravstvenih razloga, žene su ovakav eyeliner nosile i kao način odbijanja zlih duhova. 

Iako se vjeruje da ideja cat-eye šminkanja vuče korijene iz drevnog Egipta, postojali su i neki oblici viđeni kod muškaraca i žena u drevnoj Aziji i na Bliskom istoku, koji datiraju još iz 3000. godine prije nove ere. Tamo se, na primjer, smrvljeni kajal nanosio oko očiju kao vrsta zaštite od oštre pustinjske klime.

Renesansa cat-eye looka u 1920-ima

Na zapadu je priča o cat-eye make up looku kakvog danas poznajemo započela 1920-ih, s neponovljivom francuskom zabavljačicom Josephine Baker koja je tijekom svojih plesnih nastupa nosila upravo ovakvu šminku. Glumice Louise Brooks i Greta Nissen također su ga nosile na svojim nastupima na crvenom tepihu, u kombinaciji s bujnim trepavicama i tankim obrvama.


"Zahvaljujući otkrivanju predmeta iz drevnog Egipta u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, poput poprsja kraljice Nefertiti, stilovi i izgled iz prošlih vremena počeli su dobivati sve više na značenju", objasnila je Bloch. "Filmovi poput Kleopatre iz 1917., u kojem je glumila Theda Bara, prikazali su cat-eye koji nosi moderna superzvijezda. A kako je kozmetika postala prihvatljivija za upotrebu i kod 'običnih' žena, olovka za oči postala je sve zastupljenija."


Izgled je stvorio osjećaj tajanstvenosti i egzotičnosti, što se povezalo s buntovnom modom flapera u to doba, dok su žene odijevale restriktivnu odjeću i kratko šišale kosu. U tom su se razdoblju čađa i vazelin miješali kako bi stvorili olovku za oči.

Nosile su ga velike ikone

Mačje oči postale su dijelom svakodnevne make up rutine tijekom 1950-ih i 1960-ih, iako su bile nešto manje dramatične od onih iz dvadesetih godina. Sredinom stoljeća proslavile su ga pin-up ikone poput Hedy Lamarr, koje su nosile suptilne, tanke poteze tuša na svojim očima, kako na ekranu, tako i izvan njega.


Pedesetih godina prošlog stoljeća dogodila se masovna proizvodnja i komercijalizacija šminke te izum tekućeg tuša za oči. "Ta je inovacija, zajedno s filmskim vizažistima kao što su Max Factor, Ben Nye i Westmores koji su ovaj stil koristili na divama poput Marilyn Monroe, Ave Gardner i Audrey Hepburn, pomogla definirati potpuno novo doba u ljepoti", rekla je slavna vizažistica Rachel Goodwin za Vogue.


Neke od najvećih filmskih zvijezda šezdesetih, poput Sophije Loren, očarale su publiku vlastitom verzijom mačjih očiju: crni tuš s teškim trepavicama i tamno smeđim ili plavim sjenilom koje se nosilo na pregibu kapka. U međuvremenu, britanska manekenka Twiggy svojim je grafičkim linijama i pernatim donjim trepavicama izgledu dala svemirski look. Bila je tu i Elizabeth Taylor, koja se pojavila u ulozi Kleopatre i samo još više popularizirala ovaj look,a upravo je 'cat eye' najbolje isticao njezine ljubičaste oči. 

Mačje oči u glazbi i kulturi mladih

Mačje oči doživjele su preokret u 1970-ima i 1980-ima kada je kultura mladih eksplodirala, a punkeri, gotičari, ljubitelji grungea i metala popularizirali svoje verzije ovog make up trenda. Pjevačica Debbie Harry 1980-ih nosila je neuredni cat-eye, a i njezini su obožavatelji slijedili njezin primjer.


Grace Jones i David Bowie poigrali su se mačjim očima i pomiješali nove boje s rumenilom. Poznato je da je Bowie koristio indijski kajal oko očiju, često ga nanoseći uz rub trepavica i lagano ga izvlačeći prema van. Do trenutka kad su 2000. godine pokucale na vrata, mačje oči"bile su podijeljene u dvije kategorije. Amy Winehouse zauzela se za klasičan izgled i popularizirala debeli koji se protezao od kapaka, pa sve do obrva.


"Početkom 2000-ih došlo je vrijeme u kojem je počela nostalgija za zlatnim dobom Hollywooda", kaže Goodwin. "Žene poput Gwen Stefani i Dite Von Teese počele su odavati počast svojim ikonama ljepote i to upravo cat eyem."

Cat eye danas

Današnji vizažisti poput Pat McGrath, Fatime Thomas i Isamaye Ffrench donose nove oblike popularnog trenda za modernu generaciju - od izduženih mačjih očiju koje se protežu do donje linije trepavica, do eyelinera u plavoj i bijeloj boji i grafičkog , danas možemo vidjeti sve. Vizažisti mačje oči podižu na nove visine, čineći ih prilagodljivim i u skladu s raspoloženjem onoga tko ih nosi.


"Najveća evolucija mačjih očiju je da za razliku od prošlih razdoblja, kada su simbolizirale socijalni status ili konformizam, sada simboliziraju potpuno suprotno. Mačje oči danas su mnogo svestranije", zaključila je Goodwin.