Dobri savjeti

Stručnjaci savjetuju: Kako ubrzati rast kose?

Za dugu i zdravu kosu dobro je čuti i pametne savjete stručnjaka

profimedia-0230957923.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kada žene žele dugu kosu čini im se da uopće ne raste i da će trebati vječnost. Prema dermatolozima kosa u prosjeku raste oko šest centimetara svake godine, no često se taj rast osjeća minimalno - pogotovo jer većina ljudi izgubi od 50 do 100 vlasi svaki dan.

Image
Ponovno u modi

Šiške su ukras svakog lica - evo kako ih sve možeš nositi

Često se čini da nekim ženama jako lako raste kose, dok druge uz svu pažnju ne vide nikakve rezultate. Ako si i ti jedna od ovih prvih žena, u nastavku pročitaj što kažu stručnjaci o ubrzavanju rasta kose.

Redovito šišanje

Možda se čini neobično, ali ako želiš zdravu dugu kosu moraš se redovito šišati i biti vrlo pažljiva prema njoj. Poznati frizer Michael Dueñas kaže da će kosa brže rasti ako se riješimo loših vrhova koji lome kosu. Ispucali vrhovi na kraju će dovesti do toga da se kosa mora jako skratiti, a izgubit će sjaj i volumen.

Redovito češljanje

Odlazak u krevet s nepočešljanom kosom može se dogoditi ako smo jako umorne, ali nekoliko brzih poteza u kosi može biti izvrsno za njezino zdravlje. Redovito češljanje bit će dobro za vlasište, a uz pomoć četke ulja će se ravnomjerno rasporediti i kosa će ostati prirodna hidratizirana.

Image
Foto: Unsplash

Zdrava prehrana i vitamini

Hoće li kosa biti duga i zdrava ne ovisi samo o proizvodima koji se stavljaju na kosu, nego i tome što unosimo u tijelo. Dermatologinja Francesca Fusco kaže da je važno potaknuti rast kose iznutra. Od koje hrane kosa brže raste? Bogate proteinima, dijelovi kose, uključujući meso i druge izvore. "Pokušaj povećati unos proteina namirnicama poput ribe, graha, orašastih plodova i cjelovitih žitarica", preporučuje dalje za Good Housekeeping. Uz hranu bogatu bjelančevinama, vitaminima A, C i E, minerali poput cinka i željeza te omega-3 masne kiseline također mogu pridonijeti zdravijoj kosi.

Izbjegavanje svakodnevnog šamponiranja

"Šamponiranje kose dva do tri puta tjedno omogućuje da prirodna ulja prodru u kosu, da se hidratizira i raste", objašnjava Ken Paves, poznati frizer iz Los Angelesa. Za bržu i gušću kosu važno je odabrati šampon koji ima natpis "volumizing".

Image

Redovito njegovanje kose

Redovito njegovanje kvalitetnim regeneratorom ili maskama može pomoći kako bi se spriječila oštećenja dok se češljamo, tvrde stručnjaci GH Beauty Laba. Maske napravljene kod kuće, ali i kupljene mogu potaknuti cirkulaciju što će potaknuti i rast. Još jedna važna napomena kod pranja kose, vruća voda može potaknuti dehidraciju kose, ali je i gruba prema njoj. Važno je da voda bude što hladnija, a mogu se i redovito raditi masaže tjemena tijekom pranja kose.