Kako spriječiti i zaustaviti opadanje kose

Prehrana je ključna za ovaj problem, a presudni bi mogli biti i tretmani koje redovito koristiš

Kako spriječiti i zaustaviti opadanje kose
Play logo

Ovo je znanje koje apsolutno sve moramo imati. Opadanje kose povezano je uglavnom s muškarcima, no prečesto se dešava i nama. Sigurno si vidjela mnoge reklame koje obećavaju rješavanje ovog problema i proizvode poput raznim tableta ili šampona, no ništa nije učinkovito kao naša briga o zdravlju kose i njenog korijena.

Ovo su načini na koje možeš spriječiti opadanje kose ili ga čak zaustaviti kad već jednom do njega dođe.

Prehrana na prvom mjestu

Ovo je ogroman faktor kod opadanja kose. Koda je nusproizvod rasta i razvoja tijela a sastoji se većinom od proteina i aminokiselina, stoga je logično da je njihova konzumacija među ključnim faktorima za rast kose. Još jedan važan faktor je izbjegavanja procesirane hrane pune aditiva, jer te kemikalije nekada mogu utjecati na razne probleme u tijelu, pa tako i zdravlje kose.

Proteini: Oni čine 90% naše kose pa je ključno da ih jedeno dovoljno. Kada kažemo proteini, ne mislimo uvijek na ove životinjskog podrijetla. Neki biljni proteini mogli bi biti učinkovitiji za rast kose i istovremeno pružati ostale potrebne nutrijente.

Cink i željezo: Željezno je odgovorno za transport kisika u stanice kose, također pomaže tijelu da koristi proteine u izgradnji kose. Cink pomaže tijelu obnovi i rastu kose, te pomaže rad lojnih žlijezda tjemena.

Vitamin C: Vitamin C pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je nužan za proizvodnju novih stanica kose. Ako ti fali vitamina C kosa će ti postati tanka i sklona pucanju.

Biotin i vitamin B: dokazano je da uzimanje suplemenata vitamina B, a posebice biotina, može ubrzati rast kose.

Silika: Silika je jedan od ključnih nutrijenata za kosu i kožu. Ona pomaže kosi da održi elastičnost, te popravlja oštećene stanice.

Stres je najveći neprijatelj kose

Ironično, stresiranje zbog gubitka kose jedan je od načina na koji češ nastaviti ovaj problem. Velike razine stresa u tijelu dovode ga u stanje preživljavanja, a tada se svi nutrijenti koriste za zaštitu ostalih organa pa kosa ostaje bez njih. 

Stres uzrokuje i bolest alopeciju, zbog koje kosa nekad opada u velikim pramenovima. Dobra je vijest da opadanje kose uzrokovano stresom može biti reverzibilno, pa kosa nekad ponovo naraste kada nestane stres.

Kloni se štetnih preparata i procedura

Ovo ti je dobro poznato. Pretjerano izbjeljivanje kose, tretiranje kemikalijama, ili peglanje dovodi do trajnog oštećenja kose. Jako je važno educirati se o štetnosti proizvoda za kosu i prestati koristiti one najštetnije (ili ih barem koristiti mnogo rjeđe). 

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.