Kako sačuvati preplanuli ten?

Godišnji odmor vam je prekratak i želite sačuvati teško stečenu put što je dulje moguće? Držite se ovih savjeta i rezultati neće izostati.

Kako sačuvati preplanuli ten?

1. Piling prije sunčanja
Postavite dobre temelje za preplanulu put. Prije izlaganja suncu napravite kvalitetni piling tijela i odstranite sve mrtve stanice. Tako pripremljena koža i otvorene pore bolje će 'upiti' sunčevu svjetlost, osigurati vam lakše tamnjenje pa će i preplanula put dulje trajati.

2. Zaštitne kreme s visokim faktorom
Boja koju ste postigli postepenim izlaganjem dulje će biti postojana od brzog 'pečenja' na najjačem suncu. Pritom ne zaboravite redovito aplicirati preparate za zaštitu s visokim zaštitnim faktorom na sve izložene dijelove tijela.

3. Hidratacija tijela
Boja će vam biti postojanija ako kožu nakon sunčanja održavate vlažnom, mekom i glatkom. Priuštite si svakih nekoliko dana njegujuću kupke na bazi maslinovog ulja ili kokosa, a obavezno se mažite omiljenim hidratantnim mlijekom ili maslacem za tijelo.

4. Jaka kemijska sredstva za tuširanje
Izbjegavajte jake sapune u osobnoj higijeni, pa će vam i preplanula put dulje potrajati. Izbjegavajte šokiranje organizma s iznimno hladnom ili vrućom vodom – pametno bi bilo otuširati se s mlakom vodom.

5. Trljanje ručnikom
Želite li zadržati boju nakon ljetovanja, zaboravite na frotirne ručnike i snažno trljanje tijela nakon tuširanja ili kupanja. Poželjnije je osušiti se na zraku. Dodatan efekt postići ćete ako na mokru kožu aplicirate dječje ulje za tijelo i tako se prepustite strujanju ljetnoga zraka u domu.

6. U borovom hladu
Održavajte preplanulu put 'skrivanjem' u hladu. Da, dobro ste pročitali. Sunčeve zrake doprijet će do vas i u hladovini, ali će onemogućiti da izgorite. Ne zaboravite na hidratizaciju! Popijte barem osam čaši vode dnevno, a koristan će biti i zeleni čaj.

7. Narančasta i zelena hrana
Preplanula put i karotenoidi vole se javno. Ovi pigmenti koji se nalaze u povrću i voću narančaste, crvene i zelene boje zaslužni su za tamnjenje kože, a pomoći će vam i da održite boju postojanom. U svakodnevnu prehranu stoga ubacite rajčicu i papriku. Smutite fini smoothie od mrkve, marelice, dinje i breskve, a jedite i mnogo špinata, kelja, kupusa te zelene salate.