Kako održavati bradu?

Puštanje odlične brade postignuće je na koje trebate biti ponosni, no tu ni izbliza nije kraj priče. Što ćete sa svim tim dlačicama na svom licu? Hoćete li se prema bradi i brkovima ponašati isto kao prema kosi ili joj je potrebna posebna pažnja? Evo što trebate znati.

Kako održavati bradu?

Brada i brkovi nikad ne miruju
Prva stvar koju trebate imati na umu je da su vaša brada i brkovi u neprestanom gibanju. Bez obzira na to koliko ste ih lijepo i precizno podrezali i impresivno oblikovali, uskoro će opet izrasti. Općenito je pravilo da se kraće brade i brkovi trebaju podrezivati češće od dugih, jednostavno zato što je dodatnih 1 mm rasta kod njih uočljivije. U tom slučaju u svoju jutarnju rutinu svakih dan do dva ubacite nešto više vremena kako biste svoju bradu održavali na savršenoj duljini. Za dužu bradu moglo bi biti dovoljno jednom do dvaput tjedno.

Čistoća je jako važna
Ako imate običaj samo umiti lice ujutro i navečer, vaša bi se brada ili brkovi mogli pobuniti jer ne dobivaju dovoljno pažnje. Održavajte njihov dobar izgled – i miris – šamponiranjem pod tušem i dodajte malo regeneratora ako su dlačice grube.

Postanite nježniji
Dlačice na bradi kod svakoga su drukčije: kod nekih muškaraca uredno rastu prema dolje dok drugima strše na sve strane. Ako vaše rade ovo drugo, nanesite malo ulja za bradu i počešljajte bradu prema dolje. Ulje za bradu omekšava dlačice dok se pomada može koristiti za oblikovanje brade ili brkova. Ne morate napuniti kupaonicu desecima skupih proizvoda – sve što trebate je nekoliko dobrih osnovnih.

Opskrbite se alatima
Ako stvarno želite izgledati dobro, vaš kupaonski komplet alata treba sadržavati trimer (s češljem i preciznim nastavkom), aparat za brijanje s malom mrežicom i rotacijski aparat za brijanje. Aparati kao Philips Styleshaver ili Philips Multigroom imaju nekoliko različitih značajki koje omogućuju izvršavanje više zadataka istim uređajem.

Ponašajte se kao bradonja
Ponosno nosite svoju bradu i/ili brkove. Kako biste ju što manje prljali i mastili, pokušajte bradu ne dirati prečesto. Podrezujte dlačice oko usana i pažljivo jedite i pijte kako se ostaci hrane i pića ne bi zadržavali na dlačicama. Počnite vježbati i skromno izgovaranje rečenice “I meni isto”. To je dobar odgovor na frazu koju ćete vjerojatno često slušati, a to je: “Sviđa mi se vaša brada.”