Savjet zlata vrijedan

Kako odabrati novu frizuru? Neka ti pomogne oblik lica

Ako si na sto muka oko toga koju frizuru odabrati, donosimo ti par savjeta kako da se odlučiš s obzirom na oblik svog lica. Ne pristaje svaka frizura svima jednako dobro, pripazi na to!

pexels-engin-akyurt-3356170.jpg
Foto: Pexels
Play logo

Ako želiš frizuru koja će ti savršeno pristajati, bitno je da ju prilagodiš karakteristika svog lica. Eksperimentiranje s frizurama ponekad može završiti u plaču, pa je dobro, kako bismo to izbjegli, poznavati neke od ključnih frizerskih savjeta o tome koja frizura ide uz kakav oblik glave.  Određene frizure, premda izvrsno izgledaju na drugima, mogu istaknuti nedostatke na tvom licu i tako pokvariti ukupni dojam.

Play logo
Image
Jednostavno do njih

Lažne pjegice veliki su trend - saznale smo kako ih napraviti

U nastavku pronađi savjete i ideje za šišanje za glavne tipove strukture lica – ovalno, četvrtasto, srcoliko i okruglo lice. Definiraj koje je tvoje i prateći savjet stručnjaka zablistaj s novom frizurom koja će istaknuti ono najbolje na tebi.

Okruglo lice

Osobe s okruglim oblikom lica imaju vrlo izražene kosti,  široko i kratko čelo, kao i bradu. Dužina lica obično je približno jednaka njegovoj širini, a crte lica su pomalo zaobljene. Ono što želimo postići frizurom kod ovog tipa lica je njegovo vizualno izduživanje. Zbog toga, ovom obliku lica najviše odgovaraju asimetrične frizure te one kod kojih nepravilni pramenovi lagano prekrivaju lice. Idealna dužina kose je malo ispod brade, što vizualno čini lice dužim. Ako radije biraš dugu kosu, neka ona bude ošišana stepenasto, a možeš eksperimentirati i s loknama različite dužine. Kratku kosu ošišaj tako da na vrhu bude duža, a sa strane kraća.

Ravnu, kao i kovrčavu kosu preporučuje se volumizirati pri tjemenu kako bi se lice vizualno izdužilo. Ovom tipu lica pristaju i šiške – asimetrične, ravne, duže ili kraće… U svakom će slučaju dobro uokviriti lice. Zalizana kosa ili rep samo će još više istaknuti nedostatke, stoga bi ih trebala izbjegavati. Rep se može kombinirati sa šiškama ako je lagano opušten.

Play logo

Četvrtasto lice

Četvrtasto lice imaju osobe kojima je dužina i širina lica gotovo ista, ali je vilica pravokutnog oblika. Širina čela i vilice također su približno jednake širine. Četvrtastom licu najviše odgovaraju slojevite frizure koje će ublažiti stroge crte lica. Jednako učinkovite su i kovrčave frizure te nejednaki, istanjeni krajevi kose.

S frizurama možeš eksperimentirati, no ne preporučuje se ravna kosa, koja je posvuda jednake dužine. Šiške su odličan izbor ako su ošišane slojevito ili počešljane na stranu. Izbjegavaj guste, ravne šiške, kao i općenito stroge linije i geometrijske oblike frizura. Idealna dužina kose je malo ispod brade, a kod nekih slojevitih frizura i iznad. Pazi da dužina kose ne bude u liniji brade.

Play logo

Srcoliko lice

Ovaj tip lica karakteriziraju široko čelo i jagodice te sitna brada, čija linija uglavnom nije istaknuta. Frizura bi kod ovog tipa lica trebala bradu učiniti širijom i punom, a gornji dio lica užim. Ovo najlakše možeš postići ukoliko se odlučiš za kosu dužine do brade.

Bob frizure srednje dužine će isto izvrsno pristajati, isto kao i valovita kosa. Dobar izbor su i asimetrični rezovi te slojevite frizure. Nastoj izbjegavati šiške, no ukoliko se ipak odlučiš za njih, neka one obavezno budu počešljane na stranu i različite dužine. Također, ne preporučuju se zalizane frizure i kosa koja ističe gornji dio lica.

Play logo

Ovalno lice

Ovalno lice karakteriziraju visoko i usko čelo te zaobljena brada, koji su približno jednake širine. Jagodice su naglašene i obično malo šire od čela i brade.

Ovalno lice je najsvestranije i pristaju mu gotovo sve frizure, bez obzira je li u pitanju duga, poluduga ili kratka kosa. Kod ovog tipa lica možeš eksperimentirati s raznim frizurama, no ne bi ga trebala skrivati šiškama ili pramenovima koji će ići uz lice. Radije se odluči za podignute frizure, uz koje će ono više doći do izražaja. Ako imaš kovrčavu kosu, ona bi trebala biti stepenasto ošišana.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.