Oblik lica i frizure

Kako odabrati frizuru koja će savršeno pristajati tvom obliku lica

Oblik lica važan je čimbenik koji moraš uzeti u obzir kada biraš novu frizuru, a u nastavku saznaj kako otkriti kakav oblik lica imaš i koje bi ti frizure najbolje pristajale

frizure.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Kada je riječ o odabiru savršene frizure, oblik našeg lica ključni je čimbenik koji moramo uzeti u obzir. Kratka ili duga frizura, šiške ili bez šiški, slojevi ili pramenovi koji uokviruju lice - ovo su samo neka pitanja koja ćeš si sigurno postaviti, a jednom kada saznaš kakav oblik lica imaš, odabir idealne frizure bit će ti najmanji problem.

Image
To sigurno ne želiš

Obavezno ih izbjegni: Tri frizure koje te mogu postarati i do 10 godina

Tri su koraka koja moraš proći kako bi otkrila kakav oblik lica imaš. Prvo, započni s najširim dijelom lica: čelom, obrazima i čeljusti. Drugo, obrati pažnju na svoju čeljust - je li ona okrugla, četvrtasta ili šiljasta? Treće, fokusiraj se na duljinu lica - je li ono kratko ili dugo? Kada si odgovoriš na ta pitanja, lako ćeš dokučiti je li tvoje lice dijamantnog, srcolikog, okruglog, pravokutnog, ovalnog ili pak četvrtastog oblika.

Šest je oblika lica, a frizura bezbroj - zato smo u nastavku izdvojile sve oblike lica i neke frizure koje im najviše laskaju, i to sve uz pomoć frizera. Evo što su rekli.

Dijamantni oblik lica

Ženama s dijamantnim oblikom lica i dugom kosom frizer Scott Fabian za Latest Hairstyles preporučuje razdjeljak na sredini ili čak zavjesa-šiške kako bi se stvorio privid šireg čela jer, kako objašnjava, ljudi s ovakvim oblikom lica imaju malo uže čelo. Ako imaš ovaj oblik lica i kosu srednje duljine, kaže da će ti odlično stajati slojevi, ali i frizure koje će ti istaknuti obraze, što također stvara privid šireg čela. Ako, pak, preferiraš kratku kosu, bob do brade ili teksturirana pixie frizura savršen su izbor. Ovaj oblik lica je sličan ovalnom i okruglom licu, a trik je da odabereš frizuru uz koju će ti lice izgledati manje šiljasto.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Lice u obliku srca

Prema frizeru Mattu Fugateu, srcolika i ovalna lica uglavnom su najugodnija oku i najviše laskaju ženama koje ih imaju. "Lice u obliku srca je najviše simetrično od svih oblika pa mu pristaje svaka frizura". Fabian, s druge strane, savjetuje da, ako imaš lice srcolikog oblika, biraš frizure koje će ti naglasiti jagodice. Ako imaš dugu kosu, dodaj joj malo kratkih slojeva kako bi naglasila jagodice, a ako preferiraš kraće frizure, Fabian ističe da se poigraš s teksturom i navodi fudbalerku Miley Cyrus kao savršen primjer.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Lice ovalnog oblika

Već smo spomenule da je, uz srcoliki oblik, i ovalni oblik lica najbolji jer uz njega idu gotovo sve frizure, a ako imaš ovaj oblik lica i dugu kosu, Fabian preporučuje dodavanje slojeva s prednje strane koji će lijepo uokviriti tvoje lice. "Na lice ovalnog oblika možeš nositi bilo kakvu frizuru, ali što je duža kosa, to će više izdužiti tvoje lice", kaže Fabian i zato ističe da su frizure srednje dužine savršene za ovaj oblik lica.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Okruglo lice

Ženama s okruglim licem i dugom kosom najbolje stoje frizure s razdjeljkom sa strane, koje vizualno izdužuju lice, objašnjava Fabian za Latest Hairstyles. Isto vrijedi i za kraće frizure, a ako želiš isprobati šiške na okruglo lice, neka na sredini budu kraće, a sa strane dulje kako bi lijepo uokvirile lice. S druge strane, Fugate ističe da su najbolje frizure za ovaj oblik lica upravo bob frizure, kao i malo duži bob, ali i općenito duge, slojevite frizure.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Četvrtasti oblik lica

Fabian ističe da je ovo vrlo laskav oblik lica na koji možeš nositi različite frizure, a kao primjer navodi glumicu Zoe Kravitz kojoj sve frizure sjajno stoje. Kaže da su najbolje frizure za ovaj oblik lica one postepeno ošišane, kao i bob duljine do ključnih kostiju, ali i pomalo edgy pixie frizure. Fugate se slaže i dodaje da su za ovaj oblik lica najbolje frizure s puno slojeva, a ako želiš šiške, zavjesa-šiške su savršen izbor.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Pravokutni oblik lica

Lica pravokutnog oblika uglavnom su duguljasta, s oštrijim jagodicama, a Fabian ističe da šiške mogu malo "omekšati" cjelokupni look i zato su najbolji izbor za žene s licem pravokutnog oblika. S time se slaže i Fugate - "ovaj oblik lica ide ruku pod ruku s visokim čelom, pa su šipke idealne za ovakva lica", kaže on. Dakle, frizura sama po sebi i nije toliko važna, dok god su šiške u glavnoj ulozi.

Image
Foto: www.profimedia.hr