Za zanosne lokne

Želiš kovrče, ali tvoja kosa ih 'ne drži'? Nemoj preskočiti ove korake

Predivne lokne tvoja su tiha patnja, no nikako da ih postigneš u kućnoj radinosti. U nastavku ti donosimo nekoliko savjeta kako nakovrčati kosu

pouriya-kafaei-7cUVjHmqpHI-unsplash.jpg

Obožavaš kovrče i s čežnjom gledaš u žene bujne, duge kovrčave kose koje susrećeš - bilo u stvarnom životu, bilo na savršenim fotografijama na društvenim mrežama. No, usprkos tome što si sate i sate provela pred ogledalom nastojeći zakovrčati svoju kosu, rezultat nikada nije bio ni približan gore spomenutim kovrčama. Tvoje su kovrče kratkog vijeka. Ako ih radiš za izlazak u restoran na svečanu večeru, neće dočekati desert.

Image

Kovrče kao s plaže s ovim 'uradi sama' slanim sprejem za kosu

Već tamo kod juhe počinju "padati" i s glavnim jelom nestaju... Za desert naručuješ najslađi i najkaloričniji kolač kako bi ti podignuo raspoloženje, kad ga je frizura već spustila.

Image

No, kako se takav scenarij ne bi više ponavljao, donosimo ti nekoliko savjeta koji će ti pomoći da i ti postaneš ona koju će na blagdanskom domjenku, neznanci koje susretneš, opisivati kao "ženu s predivnom kovrčavom kosom".

Ne koristiš pravi "alat"

Zaboravi na onaj stari uvijač za kosu koji ti je dala mama i investiraj u bolju aparaturu. Primjerice, keramički uvijač za kosu koji će je ravnomjerno grijati. Mnoge žene misle da bi uvijač trebao biti vrlo vruć kako bi napravio kovrče, no ako imaš tanku i/ili obojenu kosu, temperatura ne bi trebala prelaziti 150 Celzijevih stupnjeva jer će ti uništiti kosu. Ako imaš deblju vlas i temperatura može biti viša.

Također, obrati pažnju na promjer uvijača - za kratku kosu bolje je da je uvijač tanji jer kosu možeš više puta omotati oko cijevi. Također, uz pomoć užeg uvijača napravit ćeš čvršće kovrče koje će dulje trajati.

Image
Foto: Unsplash

Ne radiš dobru pripremu

Priprema je gotovo jednako važna kao i samo kovrčanje kose. Jedan od trikova za dugotrajnost kovrča jest korištenje proizvoda za učvršćivanje, prije no što kreneš koristiti uvijač. Pritom mislimo na pjenu, sredstvo za zaštitu od topline, sprej za kosu ili suhi sprej za teksturu. Izaberi ono što najviše odgovara tvojoj kosi. Poprskaš li kosu suhim sprejem, bolje će prianjati za uvijač, a time i stvoriti izdržljivije i dugotrajnije kovrče.

Image
Foto: Pexels

Nestrpljiva si

Uzimaš prevelike pramenove za kovrčanje i na taj način umanjuješ učinak uvijača. Razdjeli kosu na manje pramenove i polako i strpljivo uvijaj jedan po jedan. Neka pramen ne bude širi od 2,5 centimetra.

Image
Foto: Pexels

Uvijaš u pogrešnom smjeru

Kada uvijaš kosu od dna prema vrhu, donji dio kose i krajevi dobivaju najviše topline. To znači da će kovrče biti čvršće pri dnu, što pri korijenu opterećuje kosu i čine da kovrče brže padaju. Ovo je vrlo bitno ako koristiš uvijač sa stezaljkom ili onaj koji se sužava pri kraju. Bolji su izbor uvijači koji su iste debljine na svim dijelovima.

Image
Foto: Profimedia

Kosa ti je prečista

Čista kosa nema dovoljno sebuma koji drži kovrče pa one brzo gube oblik. Tvoje će lokne biti trajnije i ljepše ako kosu nakovrčaš dva-tri dana nakon što si je oprala. Ako je baš moraš oprati prije uvijanja, za ovu priliku koristi šampon za suho pranje.

Image
Foto: Pexels

I opet, nestrpljiva si

Svaki posao se mora obaviti temeljito i kvalitetno, želiš li dobre rezultate. Nema ništa na brzinu. Kao što nije dobro da zahvaćaš prevelike pramenove za uvijanje, tako nije dobro da raščešljavaš kosu ili radiš frizuru odmah nakon što je uviješ.

Pusti da se kovrče potpuno ohlade i tek onda ih pažljivo, po potrebi, raščešljaj grabljama koje koriste kovrčave cure.

Image
Foto: Pexels