Kako najbolje njegovati obojanu kosu?

Sam McKnight, jedan od najpoznatijih frizera na svijetu otkriva kako čuvati boju kose, te napraviti njegove hit frizure s Londonskog fashion weeka za proljeće-ljeto 2012

Kako najbolje njegovati obojanu kosu?

Od “haute couture” do rada s vodećim celebovima s “A” liste, Sam McKnight, Pantene Pro-V globalni ambasador, u stalnoj je potrazi za novim trendovima s područja njege kose koje donosi na modne piste, ali također i u svakodnevni život.

Modeli i slavne osobe s kojima surađujem često imaju bojanu kosu koju neprestano iznova stiliziraju za potrebe snimanja i brojnih show-ova, pa slobodno mogu reći da takav lifestyle “uzima danak” kada je kvaliteta kose u pitanju”, kaže Sam McKnight, koji je zaslužan za prepoznatljiv look mnogih slavnih osoba kao što su: nesretno preminula Princess Diana, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Kylie Minogue, Nicole Kidman, Madonna, Uma Thurman, Sienna Miller, Drew Barrymore i Penelope Cruz.

Bojana kosa zahtjeva posebnu brigu i njegu. Napredak u tehnologiji znači da proizvodi poput Pantene Pro-V Color Therapy ne samo da njeguju kosu; oni sadrže suvremene, multi-tasking formulacije koje doista pomažu da kosa dobije živost, sjaj i produženi učinak boje.

P: Ukoliko je moja kosa bojana, zašto uopće trebam proizvode specijalizirane za bojanu kosu?

Unatoč brojnim dostignućima kada su boje za kosu u pitanju, kao što je nova formula koja omogućava manje agresivan tretman, ne postoji dovoljno jasna poruka da će kosa bolje izgledati ukoliko koristite specijalizirane proizvode za bojanu kosu duže vrijeme. Žene znaju koristiti takve proizvode tri tjedna, i nakon toga zaboravljaju na posebnu njegu kose i fokusiraju se samo na proizvode za stiliziranje sve do ponovnog bojanja. Ali sada imamo novu kategoriju proizvoda za njegu bojane kose, Pantene Pro-V Color Therapy kolekciju koja njeguje kosu i pomaže da boja traje duže.


shimmer fallbackP: Koliko često treba prati bojanu kosu?

Ukoliko živite u urbanoj sredini koja podrazumijeva i zagađeni okoliš, kosu trebate prati češće. No, nakon tretmana bojanja kose, predlažem “preskočiti” pranje dva do tri dana kako biste joj pomogli da zadrži sjaj. Kako biste sačuvali boju što duže, perite je samo jednom, a ne dva puta kako mnogi preporučuju.

P: Postoji li “it stil” koji je univerzalan, a ujedno pomaže da bojana kosa izgleda bolje?

Najbolji stil kojim boja dolazi do izražaja je klasični bob, do ramena ili iznad. Takva frizura naglašava sjaj, a “tupo” rezani vrhovi dobro izražavaju trajnost boje.”


Ležerna mistična elegancija za Jaeger na Londonskom tjednu mode za proljeće-ljeto 2012

Kad već donosimo savjete renomiranog frizera Sama McKnighta, onda ne možemo preskočiti frizuru koju je osmislio za Jaegerovu modnu kolekciju predstavljenu na Londonskom tjednu mode za proljeće-ljeto 2012. Reviju proljeće-ljeto 2012 modne marke Jaeger na Londonskom tjednu mode obilježio je duh 70-ih, a inspiracija su bili glamur tadašnjeg jet-seta i njihovih egzotičnih ljetnih destinacija, pa smo mogli vidjeti lagane ljetne gotovo isprane boje obogaćene detaljima u intenzivnijim bojama i složenijim teksturama.

"S obzirom da je kolekcija bila nadahnuta opuštenim duhom 70-ih i kombiniranjem kontrastnih elemenata, pri kreaciji frizura nastojao sam spojiti ležernost i eleganciju, kako bih dobio bogate i profinjene frizure koje izgledaju i glamurozno i suvremeno. Slijedeći takvu inspiraciju naizgled dječačkom izgledu suprotstavio sam elegantni konjski rep s niskim razdjeljkom i kosom začešljanom preko jednog uha," rekao je McKnigh koji je frizuru nazvao 'Ležerna mistična elegancija'.


shimmer fallbackKako napraviti frizuru:
Prvo operite kosu i pružite joj potrebnu njegu prikladnim balzamom. Kako većina modela na revijama ima obojenu kosu, u ovom sam slučaju koristio šampon i balzam Pantene Pro-V Color Therapy, a na kosu koja je bila oštećenja bojanjem nanio sam i hranjivi sprej za trenutačan sjaj iz iste kolekcije, čime sam dobio zdraviju podlogu za rad. Na vlažnu kosu cijelom dužinom nanesite pjenu za volumen Pantene Pro-V pa osušite kosu uz pomoć okrugle četke kako biste dobili glatku teksturu. Potom uz pomoć uređaja za kovrčanje kose uvijte donji dio kose pa je učvrstite. Pripazite da uređaj bude na srednjoj postavci temperature, a za uvijanje možete koristiti i zagrijane uvijače.

Odvojite uvijeni dio kose i prođite kroz njega četkom koja ima najlonska vlakna. Uz pomoć češlja s tankim zupcima, napravite razdjeljak sa strane. Neka započne iznad najviše točke obrve i ide sve do vrha glave. Začešljajte kosu preko uha i učvrstite je u niski konjski rep na suprotnoj strani od one gdje je razdjeljak. Četkom s mekim vlaknima pročešljajte kovrče u repu, tako da dobijete efekt kao da je cijeli rep u jednoj jedinoj prekrasnoj kovrči. Frizuru učvrstite lakom za kosu Pantene Pro-V Sheer Volume.


shimmer fallbackUrbana djeca cvijeća za  Mary Katrantzou, proljeće-ljeto 2012

Egzotičan izgled modela koji su izgledali kao da lebde u kreacijama s printom cvijeća i podvodnih motiva bio je savršena inspiracija i za frizure. Tema revije bazirane na kontrastima prirodne mekoće i definirane forme, potaknula je McKnighta na kreiranje djetinje nedužnih i lepršavih frizura koje su se lijepo stopile s cvjetnim i vodenim motivima.  

"Kada smo vidjeli kolekciju koju je pripremila Mary znali smo da će uz tako bogate detalje najbolje ići jednostavne frizure," rekao je Sam McKnight objašnjavajući svoj izbor frizura za tu reviju. Kosu je svezao u niski rep i ostavio pramenove uz liniju rasta kose da slobodno lepršaju prateći ritam koraka modela. "S obzirom da se revija odvijala na dnevnom svjetlu, htjeli smo ostaviti isti prozračni dojam i s kosom," dodao je.


shimmer fallbackKako napraviti frizuru:
Temelj ove frizure je blistav sjaj koji ima samo svježe oprana i njegovana kosa. Kako bi dobio takav efekt zdravog sjaja i naglasio boju kose kod svakog modela, Samov je tim koristio šampon i balzam Pantene Pro-V Color Therapy. Nakon sušenja Sam je po kosi raspršio lak Pantene Pro-V Classic i na taj način spriječio da kosa previše klizi, pa je sakupio u niski rep na dnu zatiljka, puštajući pritom da pramenovi uz liniju rasta kose slobodno padaju. "Kosu sam sakupio rukama, a ne četkom jer sam htio dobiti što prirodniju teksturu," rekao je sam. Za kraj, frizuru je učvrstio s malo laka za kosu  Pantene Pro-V Classic koji nije otežao kosu.

Mary je o frizuri rekla sljedeće: ''Glavni motiv ove sezone je spajanje čvrstoće metala s mekoćom koju pronalazimo u prirodi. Za razliku od naših ranijih revija, Sam je htio da ovom prigodom kosa ostane mekana i lepršava, što se pokazalo kao izvanredna kombinacija s jasno definiranim bojama na usnama modela i kontrastima unutar kolekcije."

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.