Još ne koristiš kokosovo ulje u svojoj beauty rutini? Evo nekih razloga zašto bi ga trebala početi koristiti

Kokosovo ulje iznimno je svestrana namirnica. Koristi se za kuhanje i pripremu zdravih deserata, ali i za jačanje i otpornost kose i noktiju

Još ne koristiš kokosovo ulje u svojoj beauty rutini? Evo nekih razloga zašto bi ga trebala početi koristiti

Kokosovo ulje je prije nekoliko godina postalo pravi hit na tržištu. Danas ga možemo kupiti u gotovo svakom supermarketu, a postalo je nezaobilazni dio kuhinje osoba koje vode računa o svome zdravlju. No osim u kulinarstvu, kokosovo ulje ima odličnu primjenu u svijetu ljepote. 

Image

5 neobičnih načina korištenja kokosovog ulja za zdravlje i ljepotu


Jedinstvena struktura i sastav kokosovog ulja izdvajaju ga od ostalih ulja koje koristimo u kuhinji. Zasićene masne kiseline čine preko 90% sastava kokosovog ulje. Znamo da zasićene masne kiseline iz maslaca i životinjskih masnoća nisu dobre za naše srce, no ovo ulje je nešto drugačije. Svakodnevna konzumacija kokosovog ulja zapravo štiti tvoje srce, a tajna je u sastavu. Ulje dobiveno iz kokosovih oraha sadrži cijelu lepezu masnih kiselina što ga čini odličnim za zdravlje i regulaciju kolesterola u krvi


(Foto: Pexels)

A osim za srce, ovaj široki spektar masnih kiselina čini ga odličnim za kosu i nokte. Molekule ulja dovoljno su sitne i slične strukturi onih u noktima i kosi da bi prodrle u strukturu i tako ih njegovale. Većina ostalih ulja jednostavno se zadržava na površini vlasi i nokta i time ne možemo osjetiti sve benefite. 

Iako postoje i druga ulja koje prodiru u srž vlasi i nokta, ona su obično puno skuplja i teže dostupna. Tako da je cijena kokosovog ulja još jedna velika prednost. No kod kupovine trebaš obratiti pažnju da kupuješ ekstra djevičansko kokosovo ulje jer je ono najčišće i ne sadrži duge štetne kemikalije koje se mogu pronaći u drugim oblicima ulja. Također, takvo ulje nema okusi i miris što znači da ga možeš koristiti za pripremu slanih i slatkih jela te da neće ostavljati miris na kosi. 

Image


(Foto: Unsplash)

Image

Štiti tvoju kosu i nokte

Kokosovo ulje štiti tvoju kosu puno bolje nego ostala ulja. Istraživanje je pokazalo da za razliku od suncokretovog ili mineralnog ulja, kokosovo ulje zadržava više proteina u tvojoj kosi i tako ju čini čvršćom i otpornijom. Tajna je u tome što kokosovo ulje prodire u samu vlas, a ne samo da se zadržava na površini. Isto je i s tvojim noktima. Redovita njega noktiju i kutikule kokosovim uljem rezultirat će čvršćim i otpornijim noktima.

Smanjuje oštećenja

Ako kosu prije pranja obilno namažeš kokosovim ulje i naneseš ga na vrhove nakon, smanjit ćeš oštećenje koje nastaje pranjem i sušenjem. Kosa je najviše podložna oštećenju kada je mokra jer se voda upija u vlasi i mijenja njezinu strukturu. Kada naneseš ulje na kosu prije pranja manje se vode upija u same vlasi. Kokosovo ulje nakon pranja zaglađuje tvoju kosu i smanjuje trenje koje nastaje češljanjem i stiliziranjem, što dodatno štiti strukturu kose. 

Kako bi smanjila utjecaj laka za nokte i ostalih sredstava poput acetona, jednom kada ukloniš lak s nokta namaži ga kokosovim uljem. Tako štitiš nokat od oštećenja, posebno ako si ljubiteljica akrilnih i gel manikura. 

Pomaže u bržem rastu kose i noktiju

Mnoge od nas sanjaju o dugoj i njegovanoj kosi, ali sam proces je dugotrajan i često zahtjeva skraćivanje kose zbog nastale štete. Kokosovo ulje hidratizira i štiti tvoju kosu zbog čega je manje sklona pucanju i oštećenju. Također, kao što smo navele, štiti kosu i od gubitka proteina i samim time smanjuje potrebu za čestim šišanjem. Isto vrijedi i za nokte. Njegovani nokti su elastičniji i tako otporniji na pucanje. Važno je da kokosovo ulje koristiš redovito kako bi dobila tvoja kosa i nokti osjetili sve ove pozitivne učinke. 

Štiti kosu od sunca

Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje ima isti učinak kao blagi zaštitni faktor protiv sunca. Ako ga naneseš na kosu prije odlaska na plažu, štitit će ju od štetnog učinka sunca. Također, odlično će zaštiti kosu od isušivanja i lomova nastalih zbog soli u moru. 

Jača kosu i nokte iznutra

Osim što ima mnoge koristi kada se nanosi na kosu i nokte, kokosovo ulje odlično ih štiti i iznutra. Vrlo širok spektar masnih kiselina hrane tvoj organizam i čine ga zdravijim. Zdrav organizam znači i zdrava kosa i nokti. Zato bi kokosovo ulje trebalo biti sastavni dio i tvoje beauty i kulinarske rutine.