Jeste li alergični na sunce?

Pretpostavlja se da se radi o reakciji imunološkog sustava i nema pravila koga će zahvatiti

Jeste li alergični na sunce?

Sunce na koži, osim jakih opeklina i raka kože, može izazvati i alergijsku reakciju, koja možda nije toliko opasna, no vrlo je neugodna.

Ne možete pogriješiti da se radi o alergiji na sunce jer se ona javlja u obliku neugodnog crvenog osipa na tijelu, koji svrbi, pecka i steže, posebno kada se nalazite na suncu.

Osip se javlja na dijelovima tijela gdje je koža najviše izložena suncu.
Postoji nekoliko vrsta alergija na sunce, a najučestaliji tip je primarni tip fotodermatoze. Najpoznatiji tip primane fotodermatoze je oblik polimorfnih erupcija (PMLE- Polymorphus light erupton).
Javlja se nakon nekoliko sati ili čak dana neprestanog izlaganja suncu, te se zbog toga najčešće javlja na ljetovanjima, što može predstavljati dodati problem.

Najčešće se manifestira kao osip na vratu, poprsju, rukama i nogama, te posebno na pregibnim mjestima. Pretpostavlja se da se radi o reakciji imunološkog sustava i u principu nema pravila koga će zahvatiti, iako se najčešće javlja kod žena u dvadesetim i tridesetim godinama, a rjeđe kod muškaraca, djece i starijih. Također, nema nikakve veze s tipom kože, sve su jednako podložne alergijama.
Nakon što se osoba prestane izlagati suncu, osip će u potpunosti nestati nakon nekoliko dana. Kod većine osoba osip se povuče i preko noći, no kada slijedeći dan ponovno izađu na sunce, osip će se odmah javiti ili pojačati.

Sunce kao okidač

Sunce ne treba biti jedini uzrok pojave alergije, ono može biti samo okidač. Pravi uzrok mogu biti određene kemikalije koje ste nanijeli na kožu, kao što je krema za sunčanje, neka druga krema za tijelo, parfem i druge vrste kozmetike. Također, određene vrste antibiotika i lijekova mogu izazvati alergijske reakcije, pa čak i kontracepcijske pilule.
U tom slučaju, ono što možete učiniti, a da bude učinkovito, je da prestanete koristiti te proizvode. Ukoliko ne želite ili je to nemoguće zbog nekih drugih zdravstvenih razloga, klonite se sunca.

Solarna urtikarija

Solarna urtikarija je mnogo rjeđi oblik alergije na sunce, a izgleda poput opeklina, koje su nastale zbog izloženosti suncu. S urtikarijama najčešće imaju problema mlađe žene i vrlo često se može dogoditi da ova alergijska reakcija postane dugotrajni problem. Kao i kod drugih oblika alergija na sunce, osobe koje imaju problema s urtikarijom javlja se crvenilo, svrbež i osip koji izgleda poput lakših opeklina.

U biti izgleda poput opeklina od dugotrajnog sunčanja, no razlika je u tome što će vam se solarna urtikarija pojaviti nakon nekoliko minuta na suncu.
Kao tretman preporučuju se antihistamini ili nanošenje kreme sa steroidima, kao što je hidrokortizon ili pak uzimanje steroida oralnim putem.

Pripremite kožu za ljeto

Kada vam se pojavi alergija, prvo što morate učiniti je maknuti se čim prije sa sunca ili pokriti dio tijela odjećom, jer će vam se osip s daljnjim izlaganjem suncu pojačavati. U tim prvim trenucima kada vam se pojavi alergija, a pri ruci nemate nikakve kreme niti bilo što slično, najbolje je staviti hladni oblog kako bi se koža čim više umirila. S obzirom da se često alergija javlja prilikom ljetovanja na moru, slana voda vam može još dodatno nadražiti već osipanu kožu, pa vam se osip i neugoda mogu pojačati. Ukoliko imate alergiju, nakon kupanja u moru, obavezno se odmah otuširajte u čistoj slatkoj vodi.

Ukoliko znate da svake godine patite od alergija na sunce, počnite pripremati svoju kožu već na proljeće, najkasnije dva mjeseca prije ljetovanja, odnosno dugotrajnijeg planiranog izlaganja suncu. Liječnici i farmaceuti u biti nisu spremni davati tablete za sprečavanje alergija, prije nego što se utvrdi pravi njen uzrok, te zbog toga „ispod pulta“ uvijek možete dobiti neke praktične savjete koji pomažu u sprečavanju pojavu ili ublažavanju simptoma alergije na sunce. Dakle, dva mjeseca prije počnite piti kapsule beta-karotena, po mogućnosti provjerenog proizvođača, te pripravke s kalcijem i C vitaminom. Ta kombinacija trebala bi pomoći u prevladavanju tegoba. Također, počnite s postepenim izlaganjem suncu, pa se čak preporučuje odlazak u solarij (bez pretjerivanja), kako bi vaša koža bila čim spremnija na izlaganje pravom suncu.

Još jedva vrlo važna napomena. Nikako se nemojte izlagati suncu između 11 sati ujutro i 17 sati popodne ili barem pokušajte čim manje. Zapamtite, alergiju na sunce možete dobiti i u hladu, iako simptomi neće biti toliko izraženi.

Kvalitetne kreme i lijekovi

Nabavite kvalitetnije kreme za sunčanje, koje vas štite i od UVA i UVB zračenja, jer mnogi proizvodi imaju istaknutu zaštitu isključivo od UVB zraka. Kupite veći zaštitni faktor, minimalno SPF 20, a najbolji bi bio dvostruko ili trostruko jači. Kupujte one kvalitetnije kreme u ljekarnama, koje jesu skuplje, no ukoliko zbog nje ne dobijete alergiju, nećete požaliti niti kune.

Ako vam ništa od navedenih savjeta ne pomogne, tada preporučujemo detaljnije preglede kod dermatologa ili alergologa koji će obaviti sve potrebne pretrage kako bi se utvrdio uzrok i eventualna terapija.
Jedna od mogućih terapija je ona hidroksiklorinom, koji je inače lijek protiv malarije, no također služi za prevenciju od osipa izazvanog suncem. Druga moguća terapija je PUVA-terapija (psoraleni u kombinaciji s UV-A zračenjem), ali s tom terapijom se mora početi u rano proljeće, kako bi na ljeto imali manje fotoalergijskih reakcija. Treća mogućnost je terapija oralnim steroidima koji pomažu u smanjenju ili uklanjanju osipa.

Za rješavanje osipa mogu pomoći i kreme koje se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta, a koje se koriste za ublažavanje upala od uboda insekta, opeklina i slično, no neće vam pomoći u rješavanju alergije.


La Roche-Posay daruje osam najbržih čitateljica koje točno odgovore na pitanje:

Koje su zrake glavni uzrok staničnog oštećenja i alergija na sunce?
Točan odgovor je UVA zrake.

Odgovore zajedno sa svojim podacima (ime, prezime, nadimak, adresa i kontakt telefon) šaljite na mail info@zena.hr s naznakom "ANTHELIOS".

Dobitnice su:
Marijana Grabovac
Anita Kolarić
Marina Vargek
Ivana Martinović
Ivona Zakarija
Đurđica Marošević
Mirta Jakšić
Marina Maletić

ANTHELIOS XL: Pionir UVA zaštite
Dermatološka ekspertiza laboratorija La Roche-Posay je izvor velikih tehnoloških inovacija na području UV zaštite. Prirodne UVA-zrake uglavnom ne uzrokuju opekline, no dugi valovi UVA-zraka prodiru dublje u niže slojeve kože gdje tvore tamnu boju puti. One su glavni uzrok staničnog oštećenja i alergija na sunce. La Roche-Posay je prva marka koja je upotrijebila revolucionarni sustav filtriranja.

ImageNA POVRŠINI KOŽE: Ekskluzivni sistem filtra s patentiranim UV-filtrima u kombinaciji s visokom koncentracijom termalne vode prirodno bogate selenom.
> Mexoryl® SX + Mexoryl® XL za komplementarnu apsorpciju UVB i UVA-zraka
ANTHELIOS XL jamči ekstremnu zaštitu od cjelokupnog spektra UVB/UVA zraka.
Spoj patentiranih UV filtara MEXORYL® SX i MEXORYL® XL jamči UVA ULTRA zaštitu kože tijekom izlaganja suncu. Štiti i od nevidljivih oštećenja stanica koja uzrokuju UVA zrake.
UVA ULTRA zaštita, na razini zahtjeva viših od europskog standarda, za filtriranje najviše UVA zraka što je moguće, odgovornih za štetne učinke, prerano starenje te koje doprinose razvoju kožnih tumora.

U SRCU EPIDERMISA: Zaštita od staničnog oštećenja s aktivnim ekstraktom Senna alata
Pravi stanični zaštitnik, ekstrakt Senna alata-e upotpunjuje djelovanje filtra i tako omogućuje ANTHELIOSu XL da učinkovito štiti kožu od staničnih oštećenja uzrokovanih UV zrakama.

(vam)