Uvijek mlade

Japanke su vitke i nemaju bora, a ovo su njihove tajne

Japanska kultura čini nam se daleka i komplicirana. No, kada malo proučimo kako žive ove žene jasno je da se Japanke ustvari samo pridržavaju ovih jednostavnih pravila

fog-3050078_1920.jpg
Foto: Pixabay

Dok gledamo filmove ili fotografije iz Japana uvijek primjećujemo kako su Japanke savršeno vitke i nemaju bora. Iako je to dosta uobičajeno za Azijatkinje, Japanci su posebno zanimljivi jer znamo da su jedan od naroda s najduljim životnim vijekom. Naravno da postavljamo pitanje zašto je tako? A dok gledamo njihova lica bez bora, pitamo se koje kreme koriste i što jedu?

Image

Sve što trebaš za zdravlje i vitalnost je pet čaša vode ujutro - tvrde Japanci

Stručnjaci su već istraživali njihovu prehranu i životni stil, te su već ispisane stranice i stranice o tome. Japanci imaju navike koje nije teško uvesti i u naše živote, nisu to nikakvi egzotični rituali. Stoga ih nije loše pročitati i provjeriti što možemo promijeniti u svom životu jer čitajući ovaj popis shvaćamo da Japanke paze što unose u svoje tijelo, a kada se tako živi kreme za bore očito nisu potrebne.

Zeleni čaj je dio njihove svakodnevice

Matcha (zeleni čaj u prahu) izrađen je od najkvalitetnijih listova koji se suše, a zatim melju u fini prah. Priprema se tako da se pomiješa s vrućom vodom, a Japanci ga vole pripremati u ceremoniji čaja. No, zeleni čaj nije samo ukusan već je i jako koristan za tijelo. Jedan je od najzdravijih čajeva na svijetu, bogat je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i odgađaju proces starenje. Čak pomaže i kod mršavljenja, a smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka.

Često konzumiraju fermentiranu hranu

Japanci često jedu fermentiranu hranu kao što su kefir, kombucha, kiseli kupus, miso, tempeh i kimchi. Fermentirana hrana je ona koja je prošla proces lakto fermentacije. U tom se procesu prirodne bakterije hrane šećerom i škrobom iz namirnica te stvaraju mliječnu kiselinu. Fermentacija čuva prirodne hranjive sastojke u hrani i stvara korisne enzime, vitamine B, omega-3 masne kiseline i razne sojeve probiotika.

Kako fermentacija jača dobre crijevne bakterije i razgrađuje hranu u probavljiviji oblik, ona pomaže probavi, što zauzvrat pomaže i kod mršavljenja. Uz to, pomaže kod izbacivanje toksina i teških metala iz staničnog tkiva.

Često konzumiraju ribu i morske plodove

Za razliku od nas, Japanci vole jesti ribu i nisu ljubitelji crvenog mesa, a sve je to povezano s mnogim zdravstvenim problemima poput pretilosti, povišenog kolesterola i upalnim procesima. Riža ili rezanci s različitim vrstama plodova mora uobičajeni su obroci u Japanu. Kako je Japan okružen morem, ribe poput tune, lososa, skuše i škampa izuzetno su popularne u japanskoj kuhinji. Riba je dobra zbog visokokvalitetnih proteina, raznih esencijalnih hranjivih sastojaka i omega-3 masnih kiselina, koje su izvrsne za mozak, srce i druge organe.

Omega-3 masne kiseline su korisne u smanjenju tjelesne masnoće, posebno na području oko trbuha. Osim toga, plodovi mora također smanjuje upalu u tijelu i korisne su za živčani sustav. Omega-3 masne kiseline također su važne za glatku kožu. Te zdrave masti pomažu u prevenciji mnogih kožnih problema poput atopijskog dermatitisa, psorijaze, akni, ali i karcinoma kože.

Male porcije na tanjurima

Kada serviramo pale porcije, manje ćemo jesti, a time i gubiti kilograme. Ovo je način na koji Japanci jedu, no ima još jedna zanimljiva stvar. Ako serviramo hranu na velikim tanjurima, činit će nam se da su porcije male. No, ako hranu serviramo u malim tanjurima činit će nam se da su porcije velike, a manje ćemo jesti. Ovo sprječava prejedanje i visok unos kalorija, a manji obroci vjerojatno su važniji od vrste hrane koju jedemo.

Neka od osnovnih pravila prezentacije hrane u Japanu:

  • Nemoj do kraja napuniti tanjure.
  • Ne poslužuj velik dio bilo koje namirnice.
  • Svježe je najbolje.
  • Hrana treba biti ukrašena, a svaka namirnica mora biti lijepo prezentirana kako bi se pokazala njezina prirodna ljepota.

Hodanje je ritual

U Japanu i muškarci i žene puno hodaju. Hodanje je dobar oblik vježbanja kako bismo ostali vitki i u formi. Hodanje ne pomaže samo kod mršavljenja, već također poboljšava kardiovaskularno zdravlje, jača energiju i raspoloženje i pomaže kod ublažavanja stresa.

Japansko je stanovništvo jako koncentrirano u gradovima, a mnogi ljudi putuju vlakom i podzemnom željeznicom. To znači da trebaju hodati ili voziti bicikl do stanice i natrag. Čak i djeca pješače do škole, umjesto da ih roditelji voze u automobilima. Osim hodanja, i bicikli su jako popularni u Japanu što je još jedan dobar oblik vježbanja.

Japanci ne jedu dok hodaju i gledaju TV

Za Japance je hrana sveta, a obroci su vrijeme za vraćanje energije tijelu. Zato oni ne jedu usput dok šetaju ili gledaju TV. Sve se ovo smatra nepristojnim i rijetko se može vidjeti kako netko jede na cesti ili dok se vozi javnim prijevozom. U Japanu se tijekom obroka samo jede. Čistoća i prezentacija hrane su također važan dio japanske kulture. Jedu sporije, dajući želucu dovoljno vremena da obradi hranu i signalizira mozgu da je sito. Štapići zapravo igraju važnu ulogu u tome da se ne unese velika količina hrane, ali i da se jede sporije. Što znači da će želudac imati vremena shvatiti kada mu je dosta.

Vole borilačke sportove

Japanski borilački sportovi poput karatea, džuda, aikida i drugi igraju ključnu ulogu u poboljšanju razine kondicije i ukupnog zdravlja Japanki. Većina borilačkih vještina poboljšava kardiovaskularnu kondiciju i izdržljivost, pomaže u izgradnji mišićne snage i poboljšanju fleksibilnosti mišića. Oni također pomažu kod mršavljenja i usporavaju proces starenja.

Obožavaju toplice

Vruća voda u toplicama produljuje život, a u Japanu je to uobičajena praksa. Kao vulkanski aktivna zemlja, Japan ima tisuće toplica na glavnim otocima. Izvori tople vode imaju ljekovitu moć i korisni su za zdravlje - bolji protok kisika kroz cijelo tijelo važna je dobrobit. Čak pomaže u smanjenju stresa i promicanju boljeg sna, što zauzvrat koristi zdravlju kože.

Zdravi deserti

Deserti nisu dio japanske kuhinje. Japanke vrlo rijetko jedu slatkiše, a to je jedna od tajni zašto ostaju vitke. U Japanu ljudi više vole jesti svježe voće na kraju obroka, a ne deserte prepune šećera. Također, japanski slatkiši imaju puno manje karamele i rafiniranog brašna. Slatkiši su izrađeni od zdravih sastojaka poput batata, heljdinog brašna i svježeg voća. Čak i kada se poslužuju slatki deserti u zapadnom stilu, porcije su puno manje.