Izgorjela si na suncu? Potraži spas u ovim namirnicama koje umiruju i hrane kožu

Ako si slučajno malo pretjerala sa sunčanjem i sada imaš kožu boje rajčice, pomoć potraži u namirnicama koje zasigurno već imaš kod kuće

Izgorjela si na suncu? Potraži spas u ovim namirnicama koje umiruju i hrane kožu

Bolne crvene opekline od sunca itekako nam mogu pokvariti godišnji odmor, pa ih je potrebno pokušati izbjeći. Korištenje krema za sunčanje sa zaštitnim faktorima, izbjegavanje sunca u periodu od 12 do 16 sati popodne i nošenje šešira mogu nam pomoći da se zaštitimo od štetnih sunčevih zraka, ali ponekad nam se ipak 'zalomi' pokoja opekotina iako smo pazili na sve prethodno navedene faktore.

Image

Koža pamti: Svake godine izgoriš na suncu? Uz ove jednostavne savjete ublaži opekline


Ako je došlo do toga, pomoć ne trebaš odmah potražiti u ljekarni ili kod svog obiteljskog liječnika, dovoljno je da zaviriš u vlastiti hladnjak i pronađeš svakodnevne namirnice koje ti uvelike mogu pomoći da umiriš kožu.


Tako u svojoj kuhinji možeš naći prirodne lijekove koji će ublažiti bol, umiriti i hidratizirati kožu te joj pomoći da se brže regenerira, a opekotina u rekordnom roku postane stvar prošlosti. Uz to što neke namirnice odlično ublažavaju simptome opeklina, druge pak mogu unaprijed pomoći da se tijelo bolje obrani od pretjeranog izlaganja direktnom suncu.


Među najkorisnijim namirnicama tvog kućanstva tako je definitivno običan krumpir – neprijatelj dijete, ali prijatelj izgorene kože. Jednostavno nareži sirovi krumpir na kriške i utrljaj ih tamo gdje si najviše izgorjela. Krumpir će odmah ublažiti bol, a za intenzivniji tretman možeš ohladiti krumpir i koristiti ga kao oblog za posebno bolna i opečena mjesta na tijelu.

Još jedna obična namirnica koju ima svaka kuhinja je i ocat. Običan bijeli ocat lagano razrijeđen vodom može biti odličan način kako si olakšati bol u samo 20 minuta. Ocat na pocrvenjeloj koži ima protuupalno djelovanje poput tableta protiv bolova. Natopi obične vatice octom i natapkaj izgorena mjesta, garantiramo da ćeš ubrzo primijetiti veliko olakšanje.

Svježinu koži pružit će i svježi krastavci koje možeš zgnječiti i zatim u obliku pirea nanijeti na opečenu kožu. Krastavci su jedna od onih namirnica koja se može koristiti i u svrhu prevencije opeklina, tj. kao sredstvo za pripremu kože za izlaganje suncu. Jednostavno oguli krastavac, nareži ga i iscijedi mu sok te mu dodaj glicerin i ružinu vodicu. Taj zdravi napitak jako će hidratizirati tijelo i kožu te pomoći organizmu da lakše izdrži štetni utjecaj sunčevih zraka.


Osim krastavca, slično djelovanje ima i rajčica. Istraživanja pokazuju da ako dnevno jedemo tri rajčice tijekom tri mjeseca, zbog visokog udjela likopena ćemo imati 25 posto jaču otpornost na sunce. Odličan razlog da si danas za ručak složiš laganu salatu od rajčica i krastavaca, zar ne?

U cijelu priču možeš uključiti i zelenu salatu, još jedno povrće koje pomaže koži da se obnovi nakon bilo kakvih oštećenja. Najobičnija zelena salata sadrži tvari koje olakšavaju bol, a njezina čarobna svojstva oslobodit ćeš tako da njezine listove namočiš u zdjelu vode koju ćeš zatim staviti u hladnjak. Nakon nekoliko sati u tu vodu umoči vatu s kojom ćeš oprati sve pocrvenjele dijelove tijela. Bol, nadraženost i neugodno zatezanje zamjetno će splasnuti.

Na kraju, bitno je spomenuti i zeleni čaj. Ovaj odličan saveznik u borbi protiv opeklina može ojačati sposobnost kože da se obrani od štetnog utjecaja pretjeranog sunčanja, a ublažit će i simptome izgorene kože. Jednostavno namoči dvije vrećice zelenog čaja u hladnu vodu i stavi ih na bolna mjesta. Tanin iz čaja ublažit će bol.


Sigurne smo da sve ove namirnice imaš u svojoj smočnici pa si sigurna da ćeš moći svojoj koži pomoći ako dođe do bolnog crvenila, no najbolje je ipak pripaziti i ne izložiti se suncu u toj mjeri da zadobiješ bolne opekline. Drži se hlada, i sve će biti dobro.