I frizura 'dodaje' godine: Pogreške zbog kojih izgledamo starije

Kako godine prolaze, važno je koristiti prave proizvode, ali i razmisliti nosimo li desetljećima istu frizuru

I frizura 'dodaje' godine: Pogreške zbog kojih izgledamo starije

Ne postoji ništa poput dobre frizure. Neprocjenjiv je osjećaj kada se vratimo od frizera i oduševljene smo nekom ženom koja liči na nas  i promatra nas iz ogledala. Nažalost, loša frizura može poljuljati samopouzdanje, ali i dodati koju godinu više. Dobra vijest je da nije potrebno puno novaca i vremena da se to popravi.

Image

Oskarovka Natalie Portman otkrila tajnu besprijekorne puti i profinjenog izgleda


Poznati frizeri i stilisti dali su nekoliko savjeta koje će nas pomladiti, ali i objasnili koje pogreške žene najčešće čine sa svojom kosom i kako ih popraviti.

(Pre)Duga kosa

Čini se da se stilisti slažu da duga kosa može biti problem s godinama, naravno ne u svakom slučaju. "Preduga kosa će ženu učiniti starijom. Naravno, radi se o jako dugoj kosi", kaže stilist Mitch Stone. Kada kosa prekrije rebra, službeno će svaku ženu učiniti starijom, pa preporučuje bezvremenski dugi bob ili duljinu nekoliko centimetara ispod brade.

S druge strane, ako voliš dugu kosu i dalje možeš uživati u njoj, samo je trebaš drukčije oblikovati. "Pazi da ne bude puno kraća sprijeda, a dulja iza -  jer to izgleda prilično zastarjelo", kaže njujorška stilistica Judy McGuinness te dodaje da je dobro da kosa bude ošišana četvrtasto i samo malo kraće naprijed.

Pogrešna duljina kose

Pronalaženje savršene frizure može trajati cijeli život. Razgovaraj sa svojim frizerom o tome što najbolje pristaje tvom licu, ali i kosi. Kosa također stari i vlasi postaju tanje s godinama. Ako je kosa pogrešne duljine, može se samo naglasiti njezino stanjivanje. "Ako je volumen kose s godinama sve manji, skraćivanje je opcija. Ako si cijeli život nosila dugu kosu, možda je vrijeme da se razmisliš o lobu", kaže Marissa Villa.

Što god radila, pazi da frizura ima više slojeva i dubinu. "Klasična frizura zbog koje žene izgledaju starije je obično oblik u kojem je sve iste duljine, možda samo s nekoliko centimetara razlike", kaže frizer Damian Santiago. Sve dok kosa izgleda dinamično, duljina kose nije toliko važna.

Uvijek ista frizura

Frizerka Jenna Mast tvrdi da je jedna od najčešćih pogreški koju žene čine ista frizura desetljećima. "Ako imaš pedeset godina, velike su šanse da ideš u isti salon od 25. godine i sviđa ti se kako je tvoja frizura izgledala 1992. kada si izgubila puno kilograma i fotografirala se na vjenčanju svog rođaka. Što znači da vjerojatno tu frizuru imaš već godinama. Međutim, stvarnost je takva da je moda evoluirala kao i sve ostalo", rekla je za The List.

Stilisti kažu da se moda uvijek vraća, ali ipak ima neki moderniji način šišanja ili oblikovanja iste frizure.

Oprezno s bojom

Pretamna boja kose može dodati koju godinu više. "Boja kose treba odgovarati tonu kožu. Ako imaš svijetlu kožu, crna boja kose nije najbolji izbor i uvijek je dobro dodati još nekoliko nijansi kako bi se dobila dubina i veći volumen", kaže Marissa Villa. Poznata stilistica Kelly Cardenas također preporučuje svojim klijenticama da usredotoče na ton svoje kože.

"Bez obzira na boju kose, ako ideš na nijansu ili dvije svjetlije izgledat ćeš mlađe, a i pramenovi mogu biti ključni. Tvoj frizer može lijepo naglasiti lice sa svjetlijim nijansama", kaže Kelly. Tamnije boje nogu biti preoštre, ali dodaju i godine, objašnjava stilist Mitch Stone. 

Pogrešan šampon

Šampon utječe na kosu, a moguće je čak izgledati starije zbog krivog odabira šampona. Preparati za "normalnu kosu" nisu najbolja opcija kako godine prolaze.

"Trebaš koristiti prave preparate za prekrasnu kosu. Sjeda i kosa starijih osoba ima jedinstvene karakteristike koje zahtijevaju masku jednom tjedno, a dobro je koristiti šampon koji štiti boju te kosu od visokih temperatura kod stiliziranja i protiv kovrčanja", kaže Marissa Vila.

Zdrava kosa

Oštećena kosa uvijek izgleda starije nego što jest, a samim time i mi izgledamo starije. Važno je održavati prirodni sjaj kose, dobro pazeći na vrhove. Ako primijetiš oštećene vrhove, vrijeme je za šišanje.

"Ako želiš imati dugu kosu, a kosa ti jednostavno nije dovoljno zdrava, razmisli o ekstenzijama", preporučuje Marissa Villa. "Kad izgledaš dobro, osjećaš se dobro, a izgledamo mlađe ako se osjećamo dobro", kaže dalje.

I šminka utječe na izgled

Zbog lijepe mladenačke frizure sigurno ćeš izgledati mlađe, ali ako griješiš sa šminkom, taj efekt se poništava. Slavni stilist Mitch Stone kaže da često vidi kako njegove klijentice pretjeruju sa šminkanjem.

"Kada koža počne starjeti, nepravilno stavljanje šminke može samo naglasiti bore. Koristi laganu podlogu, i samo malo naglasi oči i usne", savjetuje Stone.