NAJČEŠĆI UZROCI

Gruba i suha koža: Kako je njegovati tijekom hladnijih dana?

Vjetar, snijeg i suh zrak nepovoljno utječu na našu kožu, no suhoća se može javiti zbog nekoliko loših navika. Na sreću, možeš ih promijeniti i više misliti o tome što nanosiš na lice, ali i ruke…

profimedia-0499133732.jpg
Foto: Profimedia.hr

Pred nama su hladniji dani, a to ostavlja traga i na našoj koži. Vjetar i suh zrak isušuje je pa joj je potrebna dodatna hidratacija i njega. Suhoća kože najčešće je vidljiva po rukama, no i na području oko nosa i usta. Zato je savjet da tijekom zimskih dana obavezno nosiš kapu i šal jer ćeš se tako zaštititi od utjecaja vjetra. Svakako nanosi balzam za usne, a dobra je ideja nabaviti ovlaživač zraka – posebice ako si shvatila da te u stanu muči suh zrak.

Image
Nisi više 'klinka'

Njega kože u 30-ima: Prilagodi beauty rutinu svojoj dobi

Osim vremenskih uvjeta karakterističnih za ovo doba godine, još je nekoliko uzroka zbog kojih je tvoja koža suha. Da im je to problem, mnoge žene shvate tek kad nanoseći šminku vide perutanje i crvenilo. Teško da će to riješiti puder. Radije se tih dana usredotoči na jačanje barijere kože nanošenjem nježnih (zbilja nježnih!) sapuna te pripazi što nanosiš na kožu. Puno kozmetičkih proizvoda isušuje kožu, a da toga nismo ni svjesne.

Uglavnom, u nastavku izdvajamo nekoliko najčešćih uzročnika suhe kože. Dobra je stvar što se promjenom nekih navika možeš riješiti ovog problema – ili barem pokušati.

Pogledaj video: Tretmani pomlađivanja

Agresivni proizvodi za njegu kože

Puno je sapuna i šampona koji isušuju našu kožu. Tu ne mislimo samo na kožu lica nego cijelog tijela. Mnogim ljudima ruke su posebno osjetljive pa zaista treba birati proizvode koji su namijenjeni hidrataciji, s prirodnim sastojcima. S druge strane, treba izbjegavati one koji su namijenjeni uklanjanju masnoća. Osim toga i deterdženti koje koristiš za pranje rublja možda nepovoljno utječu na tvoju kožu. Imaš li suhu kožu, trebala bi preispitati navike i uvijek birati nježne, provjerene preparate.

Image
Foto: Pexels

Vrući tuš

Znamo da ti zimi vjerojatno nema ljepšeg od tuširanja vrućom vodom. No dugo izlaganje kipućem tušu može dodatno isušiti kožu. Radije se tuširaj mlakom vodom te ne zaboravi na jutarnju njegu kože. Umij se i biraj adekvatnu kremu za njegu lica koja odgovara tvom tipu kože. I ostatak tijela zaslužuje njegu pa nakon tuširanja nanesi hranjivi losion. To bi je moglo zaštititi od dodatnog isušivanja.

Image
Foto: Pexels

Pretjerivanje s preparatima

Nije na odmet ponoviti da pri njezi kože ne treba otići u drugu krajnost i nanositi sto slojeva krema. Ne znaš li koju izabrati, svakako se savjetuj s dermatologom te pokušaj ne koristiti agresivne pilinge. Iako je važno s kože odstraniti mrtve stanice, preporuka je dermatologa da ih zimi svedeš na minimum. Radije odaberi nježno sredstvo za čišćenje, hidratantnu kremu i proizvod sa SPF faktorom. Ova jednostavna rutina može ti smanjiti šanse za suhom kožom. I da, prije spavanja obavezno ukloni šminku.

Image
Foto: Profimedia.hr

Starenje

Na neke stvari ipak ne možemo utjecati. Starenje je sastavni dio života, no s godinama se povećava rizik od suhe kože. Prema podacima Klinike Mayo, čak bi polovina ljudi starijih od 40 mogla imati suhu kožu. Stvar je jednostavna: kako starimo, koža proizvodi manje masnoća, a suhoća kože kod žena se može dogoditi uslijed hormonalnih promjena u perimenopauzi i menopauzi. Tada definitivno treba nanositi hidratantnu kremu koja bi mogla nadomjestiti izgubljenu vlagu te popraviti kožnu barijeru. Posebno pažljiva trebaš biti s odabirom preparata. Zaštiti kožu od štetnog utjecaja.