Evo zašto bi svaka žena iznad tridesete trebala uzimati dodatke prehrani s kolagenom

Do sada si već sigurno čula puno o kolagenu i znaš da bi nakon tridesete trebala početi koristiti kreme za lice koji ga sadrže. No jesi li znala da možeš uzimati i dodatke prehrani koji sadrže kolagen?

Evo zašto bi svaka žena iznad tridesete trebala uzimati dodatke prehrani s kolagenom

Kolagen je protein koji se nalazi u vezivnom tkivu i ima vrlo važnu ulogu za kožu. On koži daje potrebnu strukturu, a gubitak kolagena manifestira se kroz znakove starenja kože. Ovaj je sastojak postao posebno popularan u posljednjih nekoliko godina, pa većina krema za lice sadrži ovaj važan sastojak. No osim kroz kozmetičke proizvode, kolagen možeš uzimati i kao dodatak prehrani. Sadrže ga i neke namirnice poput svinjske kože ili juhe od kostiju.

Konzumacija kolagena ima dosta zdravstvenih dobrobiti, od olakšavanja bolova u zglobovima do zdravije i ljepše kože.

Sve dobrobiti kolagena

Kolagen učvršćuje kožu a pridonosi i njenoj elastičnosti i hidrataciji. Starenjem koža proizvodi sve manje i manje kolagena, što uzrokuje sušenje kože i pojavu bora. Mnoga su istraživanja pokazala da dodaci prehrani koji sadrže kolagen mogu usporiti ove učinke starenja kože i pridonijeti lijepom i mladom izgledu. 

Važan je protein i u kostima, stoga ga je važno uzimati i za održavanje zdravlja kostiju koje starenjem postaju sve slabije i slabije. Smanjenjem proizvodnje kolagena drastično rastu rizici od reumatskog artritisa koji pogađa mnoge starije ljude. Dodaci s kolagenom mogu drastično umanjiti simptome reumatskog artritisa i ublažiti bolove u zglobovima. Gubitak kolagena također uzrokuje smanjivanje koštane mase, zbog čega se razvija osteoporoza. Zbog toga je dobro, uz obavezne dodatke s kalcijem, za oboljele od osteoporoze uzimati i dodatke s kolagenom.

Kolagen također može povećati mišićnu masu i poboljšati mišićne funkcije. Zato ga dobro uzimati nakon treninga da pomogne razvoj mišića. Dobar je i za zdravlje srca jer izgrađuje arterije pa tako umanjuje rizike od srčanog i moždanog udara. S obzirom na to da je jedan od najvažnijih proteina u tijelu utječe na cijeli niz stvari. Odličan je za zdravlje kože i noktiju, zdravu probavu, normalne funkcije mozga, pa čak i skidanje kilograma.

Kolagen u hrani

Najviše kolagena dobiva se iz tkiva životinja. Namirnice poput pileće i svinjske kože te govedine i ribe bogat su izvor kolagena. Također ga ima u namirnicama koje sadrže želatinu, poput juhe od kostiju. Iako je ova hrana dobar izvor kolagena, dodaci prehrani koji sadrže kolagen bolji su izvor jer se brže apsorbiraju u tijelu

Image

Kavijarom i kolagenom do zdrave i lijepe kože

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.