Eterična ulja koja odbijaju komarce

Određena eterična ulja su poznata i kao prirodni repelenti, jer sadrže određene spojeve koji naneseni na kožu odbijaju insekte. Prirodni repelenti su potpuno neškodljivi za zdravlje, a mogu biti jednako djelotvorni kao i sintetski.

Eterična ulja koja odbijaju komarce

Iako vam prilikom spomena repelenata vrlo vjerojatno prvo napamet padnu komarci, jer su tako dosadni i njihov ubod zaista može iritirati, prirodni repelenti se koriste kao zaštita od mnogih napasti.

Repelenti su sredstva koja pripadaju pesticidima, a jedna od tih skupina su repelenti insekata. Odbijajući insekte oni smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose npr. komarci, krpelji, muhe.

U nastavku vam donosimo najefikasnija eterična ulja koja odbijaju komarce.

CITRIODIOL
Poznat kao i ekstrakt limunskog eukaliptusa je smjesa cis i trans  p-mentan-3,8-diola koji se prirodno stvara u vrsti Eucalyptus citriodora. Posjeduje visoku repelentnu aktivnost i neke studije upućuju da posjeduje jednaku učinkovitost kao i klasični sintetski repelent – DEET. Posjeduje ugodniji miris od samog eteričnog ulja limunskog eukaliptusa, a siguran je za primjenu i za djecu iznad 2 godine.

CITRONELA
Citronela je podvrsta limunske trave i najbolje sredstvo za zaštitu od insekata, posebno od komaraca. Eterično ulje citronele (Cymbopogon nardus) možete pomiješati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno prije izlaska. Eterično ulje citronele nosi energiju zaštitnice – snažna svojom energijom i mirisom, odbija negativne energije. Zbog svoj karakterističnog mirisa masakrira ostale mirise i tako otežava insektima da vas nađu. 

PAČULI
Eterično ulje ove biljke najčešće se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji, osobito protiv krpelja i drugih nametnika koji ne podnose njegov miris, a osim što djeluje djeluje blago protuupalno, potiče i regeneraciju kože što je jako dobro znati nakon uboda insekata. U tradicionalnoj istočnjačkoj medicini ulje pačulija koristi se za otklanjanje depresije, tjeskobe, te kao sredstvo protiv (i kod) ugriza zmija i insekata.

ULJE NEEMA
Ulje neema sadrži visoke koncentracije spoja znanog kao azadirahtin koji je snažan insekticid i repelent. Kao repelent je ispitan u koncentracijama od 2-5%, no osim vrlo neugodnog mirisa koji podsjeća na luk ili češnjak, ništa vas ne sprječava da ga upotrijebite i u većem postotku. Iako je izvana siguran za primjenu, oralna primjena je strogo zabranjena. Koristi se za odbijanje krpelja, komaraca, buha, najčešće u obliku sprejeva. Da bi se prikrio neugodan miris koriste se eterična ulja (više ili manje uspješno), koja pri potpomažu njegovo djelovanje.

ULJE ANDIROBE
Ulje andirobe sadrži spojeve iz klase tetranortriterpenoida: limonoide, koji imaju repelentno djelovanje. Snažno djeluje i protiv krpelja, a daleko je ugodnijeg mirisa od ulja neema.

LAVANDA
Ulje lavande je djelotvoran repelent, a jedno je od malobrojnih eteričnih ulja koja se mogu koristiti nerazrijeđena, pa se zbog antiseptičkog djelovanja nanosi izravno na ubode ili ugrize kako bi ublažilo svrbež. Jednostavno nanesite kap-dvije na bolno mjesto, a za zaštitu od komaraca, razrijedite ga baznim uljem. 
U svrhu zaštite od komaraca možete koristiti i macerat lavande. Napunite staklenku suhom lavandom, prelijte do vrha sojinim uljem. Ostavite 40 dana na polusjenovitom mjestu. Nakon 40 dana procijedite i koristite.