Dermatolozi potvrdili: Ova ljekovita biljka učinkovita je u borbi s ožiljcima od akni

Pomoć iz prirode koja smanjenje nesavršenosti na koži uzrokovane aknama ili drugim ranama

Dermatolozi potvrdili: Ova ljekovita biljka učinkovita je u borbi s ožiljcima od akni

Svatko tko ima akne zna koliko je borba s njima neugodna, kao i njihovo pravilno liječenje i tretiranje. Iako će pojedinačni simptomi akni - poput prištića - s vremenom nestati, ožiljci koji nastaju kao produkt tih prištića ostaju mjesecima, pa čak i godinama. Profesionalni tretmani poput microneedlinga, lasera i čišćenja lica mogu biti vrlo korisni, ali tvoj će novčanik biti sretan jer postoji jedan jeftin i prirodan sastojak koji može poboljšati izgled ožiljaka, a to je aloe vera.

Aloe vera je prirodni sastojak koji se nalazi u biljci aloe, a prodaje se u obliku praha, tekućine i gela. Sastoji se od 99,5% vode, kao i polisaharida, aminokiselina, vitamina, lipida i enzima. Visoki udio vode pomaže obnavljanju vode u koži; međutim, prekomjerna upotreba može zapravo isušiti kožu jer prirodna eksfolijacijska svojstva enzima aloe mogu oljuštiti prvi sloj kože, ako je koristimo često.

Image

Znaš li koji su najbolji proizvodi za tretiranje ožiljaka od akni?


Što sve aloe vera može učiniti za ožiljke od akni i kako najbolje iskoristiti ovaj sastojak za portal Byrdie otkrila je dermatologinja Rachel Nazarian iz New Yorka.via Giphy

Prednosti aloe vere za ožiljke od akni

„Aloe vera je odlična prirodna opcija za smanjenje nesavršenosti na koži uzrokovanih aknama ili drugim ranama“, kaže Nazarian. Kao i ožiljci koji se nalaze drugdje na tijelu, ožiljci od akni nastaju kada dođe do 'loma' kože. Čak i ako ne istiskuješ prištiće, ipak možeš primijetiti ožiljke ako se začepljena pora toliko proširi da se stijenka folikula raspada. Srećom, aloe vera može s vremenom pomoći u liječenju tih ožiljaka zahvaljujući prirodnim protuupalnim i antioksidacijskim svojstvima

"Postoje studije koje su pokazale da aloe vera povećava faktore rasta fibroblasta - stanica koje stvaraju kolagen", dodaje Nazarian. "Moguće je da je ovo put koji omogućava aloe veri da poboljša rane i ožiljke, stvaranjem pojačanih i povećanih kolagenih vlakana. To je sjajan alternativni medicinski tretman nakon opeklina ili ozljeda na koži", objašnjava ona.


shimmer fallback

(Foto: Pixabay)


Postoje i studije koje su pokazale da je aloe vera dobra i za  zacjeljivanje rana i smanjenje upale kože. "Pokazalo se da aloe vera smanjuje kemikaliju zvanu tromboksan, koja usporava zacjeljivanje rana. Aloe vera također sadrži magnezijev laktat, kemikaliju koja smanjuje histamin i može umanjiti svrbež i iritaciju", objasnila je Nazarian. Osim toga, aloe vera kod opeklina stvara bolju barijeru kože dok je hladi i hidratizira, za što je zaslužna visoka količina vode koja se u njoj nalazi, kao i polisaharidi, koji imaju hidratizirajuća i protuupalna svojstva.

Kako koristiti aloe veru na ožiljcima od akni

Aloe vera dostupna je u više oblika, ali koji je najbolji za liječenje ožiljaka od akni? 

"Oralni unos aloe vere vjerojatno nema ista svojstva zacjeljivanja rana kao lokalna primjena, pa bih preporučila lokalnu upotrebu odmah nakon ozljede tkiva, dva puta dnevno tijekom 1-2 tjedna", preporučuje Nazarian. Kako bi nanijela aloe veru na kožu, započni s pranjem lica i sušenjem čistim ručnikom. Zatim nanesi tanki sloj aloe vere na zahvaćena područja na koži i ostavi da se osuši nekoliko minuta prije nego što nastaviš s uobičajenom rutinom njege kože.


shimmer fallback

(Foto: Pixabay)


Iako aloe vera može dobro funkcionirati samostalno, neki ljudi primijete bolje rezultate ako se koristi u tandemu s određenim proizvodima. "Za akne se može koristiti zajedno s tradicionalnim lijekovima protiv akni, što će pomoći u suzbijanju iritacije i suhoće, a potencijalno će poboljšati zaostale ožiljke", kaže Nazarian.

Jedan se proizvod ovdje izdvaja od ostatka: retinol. "Istraživanje iz 2013. pokazalo je da se gel aloe vere koristio u kombinaciji s tretinoinom (retinoidom) i pokazalo se da je uspješniji u liječenju akni, a uspješniji u poboljšanju izgleda kože s manje iritacije nego sam tretinoin", nagkasšava Nazarian.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.