Kratki vodič

Fileri: 8 stvari koje trebaš znati o jednom od najpopularnijih estetskih tretmana

Ubrizgavanje filera je medicinski postupak i kao takav ne se smije olako shvaćati stoga ti otkrivamo nekoliko važnih stvari koje je dobro imati na umu

pexels-youssef-labib-9157201.jpg
Foto: Pexels

U današnjem društvu razni kozmetički tretmani, estetski zahvati i plastične operacije su postali uobičajena stvar. Svaka žena želi imati lijepu i zdravu kožu te što dulje zadržati mladolikost, no prije upuštanja u bilo kakve tretmane, vrlo je važno dobro se informirati te se savjetovati sa stručnom osobom. U protivnom, sve može krenuti u pogrešnom smjeru.

Image
Zdrava alternativa

Zaboravi na filere! Povećaj usne na prirodan način uz ove trikove

Ženama su danas na raspolaganju brojni kozmetički tretmani, poput botoksa ili filera. Kad je riječ o filerima, kao jednom od najpopularnijih tretmana današnjice, postoje brojni mitovi i pogrešne pretpostavke pa i prenapuhane priče zbog čega ih prati prilično loša reputacija.

Fileri su ustvari tvari koje se ubrizgavaju ispod površine kože kako bi joj se dao volumen i punoća. Kada se tretman izvodi pravilno, ne dolazi do mijenjanja lica ili stvaranja neprirodnih proporcija. Kao i uvijek, svatko ima pravo odlučiti što će raditi sa svojim tijelom i hoće li prihvatiti svoj prirodni izgled ili pak se prepustiti u ruke estetskim kirurzima.

Kako god bilo, ubrizgavanje filera je medicinski postupak i kao takav se ne smije olako shvaćati. Ako razmišljaš o ovom tretmanu, najprije je jako važno pronaći stručnog i iskusnog liječnika koji će ti prije donošenja konačne odluke dati odgovore na sva pitanja i nedoumice te koji će, u konačnici, odraditi ovaj postupak pravilno i bez greške.

U nastavku otkrivamo nekoliko ključnih činjenica o filerima o kojima se u javnosti malo priča, a dobro ih je znati ako razmišljaš o ovom tretmanu.

Filleri ti neće ‘zalediti’ mišiće lica

Dermalne filere ljudi često brkaju s botoksom. Iako se oba tretmana rade injekcijama, to je zapravo jedina sličnost. Tvari koje sadrži botoks mogu utjecati na mišiće lica. S druge strane, fileri služe za nadoknadu volumena koji se gubi s godinama ili pak kao pojačivači kvalitete kože.

shimmer fallback

Nisu svi fileri jednaki

Postoje različite vrste i marke filera, različitih stupnjeva kvalitete, pojašnjavaju liječnici. Među najkvalitetnijima su oni na bazi hijaluronske kiseline. Takvi su fileri ujedno i najsigurniji i lako se mogu 'otopiti' ako eventualno dođe do neželjenih nuspojava ili komplikacija. Fileri na bazi hijaluronske kiseline najčešće traju od 6 do 18 mjeseci.  Postoje i neke druge vrste filera od čvršćih materijala koje se mogu koristiti kao potpora, primjerice duž linije čeljusti, a oni traju dulje. Postoje i fileri na bazi mliječne kiseline koji se koriste za ublažavanje bora, a oni mogu potaknuti i prirodnu proizvodnju kolagena. Oni se brzo razgrađuju nakon tretmana, no budući da potiču proizvodnju kolagena, učinci su vidljivi i do nekoliko mjeseci.

shimmer fallback

Dobro razmisli prije donošenja konačne odluke

Prije podvrgavanja bilo kakvom kozmetičkom tretmanu, jako je važno pronaći stručnu i pouzdanu osobu koja će te informirati o cijelom postupku te ti dati točne odgovore na sva pitanja koja te muče. Nemoj odluku o ubrizgavanju filera donositi olako i svakako poslušaj savjete svog liječnika i dermatologa. Kako liječnici napominju, između svakog tretmana trebalo bi ostaviti razmak od minimalno četiri do šest tjedana.

shimmer fallback

Postupak ne bi trebao biti bolan

Generalno govoreći, fileri ne bi trebali biti bolni, a nakon procedure mogu se koristiti kreme koje će umiriti kožu i ublažiti eventualne iritacije. Kod ubrizgavanja filera najčešće se koriste kanile koje imaju tupi vrh – nisu oštre, poput igala. Otekline i modrice se mogu pojaviti, ali trebale bi splasnuti već za nekoliko dana ako je tretman pravilno odrađen, kažu stručnjaci.

shimmer fallback

Nakon tretmana se mogu pojaviti modrice

Nakon ubrizgavanja filera kod nekih se osoba mogu pojaviti blage otekline ili modrice, no to nije pravilo. To se razlikuje od osobe do osobe i svaka koža reagira drugačije. Ako se kod postupka koristi kanila, vjerojatnost od nastanka modrica puno je manja. Pacijenti bi trebali spavati s dodatnim jastukom prvih nekoliko dana kako bi se mogućnost pojave modrica i oteklina svela na najmanju moguću mjeru te koristiti obloge s ledom prvog dana nakon tretmana, savjetuju liječnici.

shimmer fallback

Postoje i druge nuspojave koje treba imati na umu

Kao i kod svakog drugog medicinskog postupka, postoje određeni rizici ili neželjene nuspojave. To uključuje i rizik od upala i infekcija, pojašnjavaju stručnjaci. U rijetkim slučajevima, fileri se mogu slučajno ubrizgati u krvnu žilu te dovesti do zamagljenja vida ili čak i trajnog sljepila. Ako nakon tretmana koža jako pomodri ili se pojave snažni bolovi, važno je što prije potražiti liječničku pomoć jer to može biti znak da su fileri ušli u krvotok.

shimmer fallback

Skincare rutina je važna

Kvalitetna skincare rutina važna je za održavanje lijepe i mladolike kože, a ujedno može i poboljšati učinkovitost filera. Nijedan kozmetički tretman ne može zamijeniti njegu kože – oni rade u sinergiji za postizanje najboljih mogućih rezultata. Za zdravu kožu, važno je imati holistički pristup te uzeti u obzir sve čimbenike koji na nju pozitivno utječu, ističu liječnici.

shimmer fallback

Fileri su privremeni

Fileri ne traju vječno, a rok trajanja ovisi o vrsti filera. Primjerice, fileri za oblikovanje brade i čeljusti traju 12-18 mjeseci, dok fileri za usne traju samo 8-9 mjeseci.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.