Celebrity stručnjakinja za nail art otkrila je trikove za brže sušenje laka

Tri su ključne stvari koje ti mogu pomoći u bržem sušenju laka. Provjeri ih u nastavku

Celebrity stručnjakinja za nail art otkrila je trikove za brže sušenje laka

Iako kozmetički saloni zasad normalno rade, možda još uvijek pokušavaš savladati DIY manikuru. Jedini problem? Bez gel lampi za manikuru i brzosušećih formula dostupnih kod kuće, najvjerojatnije trošiš puno vremena čekajući da se nokti osuše - i, ako si još k tome poput nas, na kraju odustaneš od čekanja, što rezultira mrljama na svakom noktu, a i prstu.

Image

Najbolje nijanse lakova koje želimo isprobati ove jeseni


No, dobra vijest za sve nas nestrpljive i/ili brzoplete, izgleda da postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti kako bismo ubrzali cijeli postupak lakiranja i sušenja. "Ključno je razumjeti kako se lak 'suši' - isparavanjem otapala", objašnjava poznata stručnjakinja za nail art Jenni Draper i dodaje kako uvijek postoji oni lakovi koji se suše brže od ostalih i obratno.


I koje je onda rješenje? Nekoliko je trikova koji ti mogu pomoći. "Najbolje rješenje za brže sušenje laka je tanko lakiranje svakog sloja", kaže Draper. "Nokat broj jedan trebao bi biti suh dok lakirate nokat broj 10. Ako nije, znači da lakirate pregusto."

Uz tanke slojeve, stručnjakinja kaže da bi ti mogao dobro doći i alat koji sigurno imaš doma: sušilo za kosu. "U hladnom okruženju sušilo za kosu ubrzava vrijeme stvrdnjavanja laka", kaže Draper i dodaje: "Ali nemojte upotrebljavati toliko snage, odnosno takvu jačinu da previše pušete u svoj lak. Spora, hladna postavka najbolje funkcionira."


Kad je u pitanju brže sušenja laka, sigurno si vidjela jednu ili dvije metode koje kruže internetom, ali neke od njih nisu učinkovite. Primjerice - umakanje noktiju u hladnu vodenu kupku. Iako je popularno vjerovanje da ovo pomaže sušenju laka za nokte, Draper kaže da to uopće ne djeluje. "Lak za nokte je polimer, nastao kemijskom reakcijom", objašnjava ona.

"Snižavanje temperature smanjuje brzinu kemijske reakcije, i k tome zapravo usporava isparavanje otapala u laku." Voda može zgusnuti lak pa se čini da se brže suši, ali jedini način na koji možeš dobiti tvrdi sloj laka je pustiti ga da se osuši. Hladna voda neće naštetiti, ali definitivno neće ubrzati proces


Još jedan uobičajeni mit je korištenje baby ulja kako bi se ubrzalo sušenje. "Ako koristite dječje ulje, osim vlažne kožice, nećete vidjeti drugi učinak", kaže Draper. "Može jedino pomoći u sprječavanju odjeće ili neke druge tkanine da se zalijepi za nokte tijekom sušenja." 

Osim tankih slojeva i sušila za kosu, Draper također preporučuje i proizvode koji su označeni kao 'quick-dry' odnosno kao oni koji se brzo suše, od lakova pa do sprejeva. "Takvi proizvodi sadrže otapala koja brzo isparavaju, povlačeći tekućinu u laku zajedno s njima."

Što reći nego - zbogom zamrljanim noktima!