Beauty mitovi: Sedam zabluda o njezi kože lica u koje ne bi trebale vjerovati

Od mitova koji kažu da moraš koristiti noćnu kremu i kremu za područje oko očiju, do mita da ne moraš ispirati proizvode za čišćenje lica

Beauty mitovi: Sedam zabluda o njezi kože lica u koje ne bi trebale vjerovati

Ne prođe ni mjesec dana, a da neki brend ne predstavi neku novu čudesnu formulu, inovaciju ili aktivni sastojak koji će našu kožu učiniti blistavom. I iako znamo da čarolije ne postoje i da je nemoguće da neki proizvod može imati toliko dobre učinke, svaka je od nas barem jednom povjerovala. 

Krema koja zaglađuje bore, maska za lice koja će učiniti da akne netragom nestanu, krema za područje oko očiju koja će jednom zauvijek ukloniti podočnjake - sve smo to već čule. 

Ali ono što je važno znati da svaka od nas različito reagira na različite proizvode za njegu kože. Ne možemo primorati kožu da se navikne na određeni proizvod, već moramo naučiti koji proizvodi daju našem konkretnom tipu kože najbolje rezultate - i tada ćemo biti najzadovoljnije

Image

S ovim tutorijalima ćeš i kod kuće moći napraviti pravi tretman za njegu lica


Zato je važno da prestanemo vjerovati u određene mitove i zablude i pustimo da nam naša koža kaže što joj najbolje odgovara. Ovo su neke od zabluda u koje ni jedna žena ne bi smjela povjerovati.

Mit 1: Neke od proizvoda za čišćenje lica ne treba isprati vodom

Micelarne vode često se opisuju kao da su "prožete sitnim kapljicama ulja koje privlače prljavštinu poput magneta", a često čujemo da je ovo brza metoda čišćenja kojoj nije potrebno ispiranje. 

Istina je da su „kapljice ulja“ ili „micele“ sićušne nakupine ulja koje privlače sebum i prljavštinu, ali micelarnu vodu ipak moraš isprati vodom. Maramice za skidanje šminke također često sadrže jaka površinski aktivna sredstva, alkohol i druga sredstva koja isušuju kožu, a njihove ostatke također treba isprati.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Mit 2: Pjena znači da proizvod djeluje

Sulfati su pjenasti deterdženti koji se nalaze u deterdžentima za pranje, ali i u sredstvima za čišćenje lica. Najjeftiniji su natrijev lauril sulfat i natrijev laureat sulfat (SLS).

Alkalni sulfatni mjehurići uklanjaju lipide s kože i remete njezin zaštitni kiselinski sloj, izazivajući suhoću i iritaciju. Ali ako ti se sviđaju pjenasti proizvodi, sastojci koji završavaju glukozidom, glutamatom, tauratom ili sulfosukcinatom su nježniji za lice. Ono što je važno zapamtiti jest da mjehurići, odnosno pjena, nemaju sposobnost čišćenja.


via Tenor

Mit 3: Licu je potrebna četkica za čišćenje

Masna koža će postati mekša i svjetlija očistiš li ju mehaničkom četicom za čišćenje, jer ona uklanja mrtve stanice. Ipak, ona nije neophodna.

Čak i ako ju koristiš, ne bi ju smjela koristiti više od dva puta tjedno i moraš ju čuvati u savršeno čistim uvjetima. Oscilirajuće četke s najlonskim čekinjama mogu biti uzgajalište plijesni i bakterija, dok uređaji za čišćenje od silikona nemaju ovaj problem i manje su oštri.


(Foto: Pexels)

Mit 4: Što je jača kiselina, to bolje djeluje

Kozmetičke kiseline koje se koriste za piling lica ili obnovu stanica kože sadrže alfa, beta i polihidroksi kiseline (AHA, BHA i PHA). Glikohol je najagresivniji, a polihidroksidi najblaži, a takve kiseline dolaze u svemu, od tonera i seruma do maski za lice.

Visok postotak kiseline nikako ne znači bolji proizvod i može oštetiti kožu. Ako se odlučiš za jaki piling i želiš da je proizvod dobar, provjeri da se kiseline koje želiš da nalaze na vrhu popisa sastojaka, a da se neutralizirajuća sredstva poput natrijevog bikarbonata i kalijevog hidroksida nalaze blizu dna. Daleko je bolje odabrati proizvod s mješavinom kiselina, a kada pronađeš odgovarajući proizvod, pripazi da vrste kiselina koje se u njemu nalaze budu dobre za tvoj tip kože. 


via Tenor

Mit 5: Serumi su luksuzna varijanta hidratantnih krema

Serum je koncentrat aktivnih sastojaka usmjerenih na rješavanje specifičnih problema s kožom, dok je hidratantna krema višenamjensko zaštitno sredstvo za kožu. Mnogi hidratantni serumi sa sastojcima poput hijaluronske kiseline i glicerina koji privlače vodu na kožu mogu se koristiti kao vrlo lagana hidratantna krema, ali serumi su ipak najbolje ulaganje ako imaš određeni problem kože.


(Foto: Pexels

Mit 6: Moraš koristiti kremu za područje oko očiju

Ako u kremama i serumima za lice koje koristiš nema parfema, alkohola, mineralnog ulja, a koristiš lagane formule koje tvoju kožu cijeli dan drže hidratiziranom, tada ih možeš koristiti i za područje oko očiju. Međutim, visoko aktivni sastojci, poput retinola koji poboljšava teksturu, ili kiseline, mogu biti previše za ovo područje.

Ako ti oči izgledaju podbuhlo i umorno, stavi dvije žlice u hladnjak na deset minuta i stavi ih na oči; probudit će ih brže od bilo kojeg seruma za oči na tržištu. Kada je riječ o SPF-u, koristi mineralnu formulu, jer kemijske kreme za sunčanje mogu iritirati ovo područje.

(Foto: Unsplash)

Mit 7: Moraš koristiti noćnu kremu

Nema mnogo razloga niti da moraš koristiti posebnu noćnu kremu. SPF kreme su samo za dnevnu upotrebu, a većina retinoida, oblika vitamina A i AHA kiseline namijenjeni su samo noćnoj uporabi jer čine kožu osjetljivijom na sunce. Osim toga, svi sastojci koji obnavljaju kožu jednako su korisni i danju kao i noću, stoga ne kupuj proizvod samo zato što na etiketi piše da se koristi u određeno doba dana.


via Tenor

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.