Ako se želiš riješiti celulita, moraš prestati jesti ove namirnice

Krivac za celulit možda je na tvom tanjuru - saznale smo koje namirnice pospješuju stvaranje narančine kore

Ako se želiš riješiti celulita, moraš prestati jesti ove namirnice

Boriš se s tvrdokornom narančinom korom na bedrima i ni jedna krema koju si probala nije dala rezultate? Možda se pogrešno hraniš. Provjeri konzumiraš li redovito neke od ovih namirnica i izbaci ih odmah sa svojeg jelovnika.

Image1. Suhomesnati proizvodi i sir

Prosječna porcija žutog sira, sirnog namaza, slanine ili kobasice ima do 790 mg natrija, što je trećina preporučenog dnevnog unosa. Neke vrste sira sadrže čak 400 mg soli u samo jednoj porciji. Kakve to ima veze s celulitom? Pa, namirnice koje sadrže puno natrija uzrokuju zadržavanje vode u tijelu, a zime celulit postaje još vidljiviji. Izbaci ovu vrtsu hrane koja ionako nije zdrava i povećaj unos tekućine.

2. Bijeli kruh i peciva

Nutricionisti savjetuju da se odreknemo proizvoda od bijelog brašna iz niza razloga, a jedan od njih je i što zbog ovih namirnica celulit izgleda gore nego što uistinu jest. Naime, naš organizam rafinirane ugljikohidrate pretvara u šećer i onda u glukozu koja šteti kolagenu. Zamijeni bijeli kruh i peciva proizvodima od integralnog brašna.

Image3. Slatka gazirana pića i kupovni sokovi

Primijetila si kako se tvoja narnčina kora pogoršava iz godine u godinu? To je rezultat smanjenog kolagena, proteina zaslužnog za ravnu, zategnutu kožu. I ovaj je proces nažalost neizbježan dio starenja. No, nešto ipak možeš poduzeti da ovo ublažiš - jedi što manje šećera. Šećer ubrzava propadanje kolagena. Dakle, izbjegavaj kupovne sokove i energetska pića, kao i gazirana slatka pića koja sva imaju jako visok udio šećera. Umjesto toga pij vodu, domaće cijeđene sokove i nezaslađeni čaj.

4. Slatkiši

Iz istog razloga kao za slatka pića, slatkiši se ne bi trebali nalaziti na tvojem jelovniku. Također ni kolači. Želju za slatkim zadovolji voćem, orašastim plodovima, datuljama i zdravim, domaćim slatkišima bez šećera. Kupovni slatkiši bez šećera, baš kao i pića koja imaju umjetna sladila, nisu dobar izbor.

Image5. Pizza

Tu i tamo pojesti komad pizze neće štetiti, ali probaj da to bude što rjeđe. Pizza je kalorijska bomba puna masti, sadrži bijelo brašno, sir i često neki oblik suhomesnatih proizvoda - dakle, skoro sve što smo već naveli na ovoj našoj "crnoj listi" nepoželjnih namirnica kad je celulit u pitanju. Iako kod nastanka omržene narančine kore ulogu igra i genetika, stručnjaci vjeruju kako je krivac također i loša prokrvljenost. Prehrana bogata nezdravim masnoćama dodatno će narušiti cirkulaciju i oštetiti krvne žile. Opskrba hranjivim tvarima bit će smanjena, a koža i potkožno tkivo izgledat će još manje zdravo. Umjesto pizze odaberi salatu ili integralnu tjesteninu ako si u restoranu. Kod kuće pizzu možeš napraviti i sama, ali u zdravoj varijanti- zamijeni bijelo brašno integralnim i umjesto šunke i kobasice na pizzu stavi povrće.