Akne nastale od maski za lice pravi su problem, a mi smo saznale što ih uzrokuje te kako ih spriječiti i liječiti

Ako moraš nositi masku za lice osam ili više sati dnevno, moguće je da je zbog toga došlo do pojave akni

Akne nastale od maski za lice pravi su problem, a mi smo saznale što ih uzrokuje te kako ih spriječiti i liječiti

Nema sumnje da je svijet ljepote u 2020.-oj. potpuno drugačiji nego što smo mogle zamisliti početkom siječnja, a nismo ni mogli sanjati da će zaštitne maske za lice postati naša svakodnevica. One nas štite, ali imaju i neke nedostatke, a to je pojava akni.

Image

Saznale smo kako ublažiti iritaciju kože lica uzrokovanu nošenjem maskiPostoji jedan pojam koji je posljednjih pet mjeseci zavladao svijetom ljepote, a ta je riječ - pojam koji je izmislila beauty industrija, a koji definira pojavu prištića i akni na području oko usta i nosa zbog nošenja zaštitne maske za lice.  

Nošenje zaštitnih maski može potaknuti nastanak akni, a kako spriječiti takvu vrstu akni i ono najvažnije, kako ih izliječiti, samo su neka od pitanja koje si u posljednje vrijeme sve češće postavljamo. Sada imamo odgovore. 


shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

Zašto nošenje maski povećava rizik od nastanka akni?

Glavni razlog što su maske loše za našu kožu jest kombinacija trenja i nakupljanja znoja i bakterija. Klinička estetičarka Pamela Marshall za WhoWhatWear rekla je da naše pore ne vole 'kaos', a da previše bakterija, znoja, sebuma, mrtvih stanica kože i trenja mogu uzrokovati oticanje i dovesti do upalnog odgovora, odnosno akni.

Loša vijest je da nošenje maske duže vrijeme uglavnom povećava svaki pojedini spomenuti uzrok pojave akni. "Toplo, vlažno okruženje raj je za razmnožavanje bakterija. Što duže imaš masku na licu, bakterije imaju više vremena da se šire i razmnožavaju", kaže Marshall.

Kako možemo spriječiti "maskne"?

Kod nekih ljudi postoji veća vjerojatnost da će razviti akne od nošenja maski, a kod neki manja. Na primjer, oni koji već imaju akne vjerojatno će primijetiti pojačanu pojavu akni od dugotrajnog nošenja maske. Uz to, oni koji ih moraju nositi duži vremenski period vjerojatno će se prije susresti s pojavom akni od onih koji ih ne nose stalno. I iako se ništa ne može učiniti za potpuno iskorjenjivanje šansi za pojavu akni od maski, mogu se poduzeti određene mjere. 


(Foto: Unsplash)


"Uvijek nosi čistu masku, a ako imaš one platnene, peri ih svakodnevno. U svojoj klinici nosim jednokratnu masku i mijenjam ju nakon svakog klijenta. Iako je ovo loše za okoliš, to je pravi izbor u smislu minimiziranja širenja virusa. To također znači da smanjujem nakupljanje znoja, sebuma i šminke na svojoj koži", kaže Marshall.

Držanje nakupljanja bakterija pod kontrolom neophodno je za sprječavanje pojave akni, stoga pripazi da ujutro i navečer temeljito očistiš svoje lice - to je sada važnije nego prije. Dermatologinja Dendy Engelman za WhoWhatWear kaže da upotreba proizvoda koji sadrže salicilnu kiselinu može pomoći kako bi se otvorile pore otvorile i spriječilo nakupljanje prljavštine i bakterija.

Još jedan savjet - razmisli o samoj maski. Dok neke tkanine mogu uzrokovati abraziju i trenje, uznemiriti kožu i potaknuti pojavu akni, druge se tkanine smatraju ugodnijima.. Svila je definitivno najbolja tkanina koja pomaže u sprečavanju pojave akni. Dobra je za kožu jer stvara manje trenja te na taj način minimizira rizik od mikrooštećenja", kaže Engelman.


shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

Kako liječiti akne nastale nošenjem maski?

Kada dođe do pojavi akni uzrokovanih nošenjem zaštitnih maski, prema njima treba postupati slično kao i prema klasičnim aknama. Marshall preporučuje da u svoju rutinu njege lica uključiš određene sastojke, kao što su hidratantne kreme formulirane s mandelinskom kiselinom ili polihidroksi kiselinama. Uz to, preporučuje upotrebu glinenih maski.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.