8 razloga zbog kojih imaš masnu kosu, a vjerojatno ih nisi svjesna

O ovim stvarima ne razmišljaš često, a vjerojatno su baš one uzrok masne kose

8 razloga zbog kojih imaš masnu kosu, a vjerojatno ih nisi svjesna

Masna kosa je neprijatelj broj jedan dobre frizure. Zbog nje imamo sve one dane katastrofalne kose koje jedva skrivamo u nekoj brzinski smišljenoj frizuri dok se žurimo na posao. Ovo se događa gotovo svima i potpuno je normalno. Masti koje proizvodi naš skalp ustvari su jako dobre za našu kosu, štite je i pomažu u regeneraciji. No žlijezde nekad počnu proizvoditi previše masti i tada nastaje problem.

Ovih 8 neočekivani razloga moglo bi biti krivo za pretjerano mašćenje tvoje kose.

Jastučnica

Koliko često pereš posteljinu? Ako imaš problema s masnom kosom trebala bi mijenjati jastučnice barem jednom tjedno. Prljavština i masnoća iz kose brzo se upije u jastučnicu i može uprljati tvoju kosu odmah nakon pranja.Previše dodiruješ kosu

Četkanje ili dodirivanje kose rukama još je jedan neočekivani razlog za njeno često mašćenje. U češlju i četki se nalazi određeni dio prljavštine i masnoće s kose, a ruke su nam isto tako često prljave i masne. Sve to utječe na brže prljanje i izgled kose.

Proizvodi koje koristiš

Mnogi proizvodi za njegu kose mogu biti uzrok pretjerano masnoj kosi. Proizvodi za dodatni sjaj obično uzrokuju dodatnu masnoću, a krivac može biti i šampon za suho pranje. Ako kupuješ suhi šampon, biraj one koje su izrazito pudrasti jer samo takvi apsorbiraju ulje. Ako su u tekućem obliku, vjerojatno će samo pogoršati stanje.Koristiš previše regeneratora

Previše regeneratora na tjemenu može poremetiti prirodni pH kose i uzrokovati pretjerano mašćenje. Regenerator neće previše pomoći korijenu kose koji je ionako dobro zaštićen prirodnim uljima i najbolje ga je koristiti samo na vrhovima.

Šampon za kosu

Vrsta šampona jako je važna kada je riječ o masnoj kosi. Ako je šampon posebno dizajniran za hidrataciju ili regeneraciju kose, vjerojatno u sebi sadrži ''teže'' sastojke i više ulja koja mogu ostati u kosi i nakon ispiranja šampona. Osim toga, većina šampona tijekom pranja skida prirodna ulja s tvog skalpa i tako utječe na njegov prirodni pH. Kada je narušen prirodni pH skalpa, lojne žlijezde mogu početi proizvoditi previše ili premalo ulja. Probaj birati šampone s prirodnim sastojcima jer oni nisu toliko grubi za vlasište i neće utjecati na rad lojnih žlijezda.
Prehrana

Jesi li znala da se sve što jedeš može doslovno odraziti na tvoju kosu? Ako jedeš previše omega 6 masnih kiselina ona će biti mnogo masnija. Na kosu utječu i druge namirnice, a kao i za ostatak tijela, zdrava i uravnotežena prehrana pomoći će tvojoj kosi da bude ljepša i zdravija.

Hormonalne promjene

Hormoni mogu utjecati na promjenu lučenja masti na skalpu. Zbog toga tvoja kosa može postati masnija u različitim životnim razdobljima poput puberteta ili trudnoće. Ovo također varira s obzirom na menstrualni ciklus, pa mnoge žene imaju problema s mašćenjem kose i kože neposredno prije mjesečnice. 

Tvoja frizura

Bilo koji način na koji ''manipuliraš'' svojom kosom može uzrokovati promjene u radu lojnih žlijezda. Na primjer, feniranje i peglanje obično uzrokuje veću proizvodnju masti. No, to ne znači da više ne smiješ koristiti fen, problem je uglavnom u toplini, a ne u strujanju zraka. Ako imaš problema s masnom kosom, koristi hladniji zrak na fenu.Image

12 najboljih šampona za masnu kosu