Tajna mladolikosti?

Uzimanje kolagena da ili ne? Evo što kažu stručnjaci

Uzimanje raznih dodataka prehrani i suplemenata postaje sve popularnije, a ovo su neke od činjenica koje trebaš znati o kolagenu

pexels-gustavo-fring-3985331.jpg
Foto: Pexels

Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u našem tijelu, a ima vrlo važnu ulogu u izgradnji kože, njenoj elastičnosti i tonusu. Kako starimo, razina kolagena u našem tijelu opada, a tu u igru ulaze razni suplementi i beauty proizvodi koji sadrže kolagen.

Image
Reci 'zbogom' borama

Zaglađuju bore i hidratiziraju kožu: Najbolje kreme za okoloočno područje

S obzirom na to da se kolagen reklamira kao ključni sastojak za mladolikost, i ne čudi da suplementi i kozmetički proizvodi s kolagenom postaju sve popularniji. No isplati li se uistinu uzimati kolagen u obliku dodatka prehrane? U nastavku doznaj što kažu stručnjaci.

Postoje neke studije koje su pokazale da se kod osoba koje su redovito uzimale dodatke prehrani s kolagenom elastičnost kože poboljšala. Ipak, potrebno je napraviti dodatna istraživanja da bi se ta tvrdnja mogla smatrati točnom.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Kolagen u obliku dodataka prehrani uglavnom se smatra sigurnim za konzumaciju i ne izaziva nikakve teže nuspojave, kažu liječnici. Ipak, važno je istaknuti kako kolagen nije čudesan dodatak koji će nas pomladiti preko noći. Proizvodi s kolagenom često obećavaju svašta, no malo od toga zapravo 'drži vodu' i uglavnom je riječ samo o pomno osmišljenim marketinškim trikovima.

Koja ja prava istina o kolagenu i što sve trebaš znati o ovom sastojku odlučiš li ga uzimati kao dodatak prehranu?

Postoje različite vrste kolagena

Kolagen održava kožu čvrstom i popravlja joj volumen, a važno je znati da postoje različite vrste kolagena kad je riječ o dodacima prehrani. Iako nije sto posto potvrđeno, pretpostavlja se da suplementi s kolagenom povoljno utječu na elastičnost kože. No važno je znati da nije svaki suplement s kolagenom isti. Stručnjaci savjetuju uzimanje kolagena u kombinaciji s elastinom, aminokiselinama i keratinom. Na taj se način postižu najbolji rezultati.

shimmer fallback

Uzimanje kolagena može uzrokovati nadutost

Kako ističu stručnjaci, neki ljudi mogu osjetiti blagu nadutost ili težinu u trbuhu nakon uzimanja suplemenata kolagena. Dok naše tijelo razgrađuje kolagen, mogu se pojaviti simptomi kao što su vjetrovi, mučnina i nelagoda u trbuhu. To je dio probavnog procesa, no simptomi uglavnom brzo prolaze.

shimmer fallback

Budi oprezna ako si alergična na jaja ili morske plodove

Ako si alergična na određenu hranu, dodaci kolagena za tebe možda i nisu najbolji izbor. Neki suplementi kolagena rade se od morske hrane ili jaja pa kod alergičnih osoba mogu izazvati reakcije. Ako ti se nakon uzimanja kolagena pojavi osip ili primijetiš neku drugu blagu alergijsku reakciju, obrati se za savjet liječniku.

shimmer fallback

Obrati pažnju ako si vegan

Vegani i vegetarijanci trebali bi obratiti pažnju na vrstu kolagena te kod kupnje napomenuti da im je potrebna veganska verzija. Naime, kolagen se najčešće ekstrahira iz ribljih proizvoda ili pak iz ljuske jajeta, a suplementi kolagena pogodni za vegane dobivaju se iz algi pa imaj to na umu ako si na veganskoj prehrani.

shimmer fallback

Može izazvati probavne smetnje

Uzimanje dodataka s kolagenom može izazvati neke probavne smetnje, poput zatvora ili proljeva. Ako uzimaš dodatke prehrani s kolagenom, obogati svoju prehranu namirnicama koje sadrže vlakna te nastoj unositi dovoljno tekućine. S druge strane, kod nekih osoba se nakon uzimanja kolagena kao jedna od rjeđih nuspojava može pojaviti i proljev. Ako si primijetila da uzimanje kolagena negativno utječe na tvoj probavni sustav, možda je to znak da bi ga trebala uzimati manje ili pak ga u potpunosti zaobići.

shimmer fallback

Konzultiraj se s liječnikom ako uzimaš druge lijekove

Stručnjaci ističu da bi se osobe koje uzimaju neke lijekove prije početka uzimanja suplemenata kolagena svakako trebale konzultirati sa svojim liječnikom. Naime, dodaci prehrani s kolagenom mogu utjecati na učinak pojedinih lijekova i drugih dodataka prehrani.

shimmer fallback

Rezultati se neće pojaviti odmah

Što god pisalo na kutiji proizvoda u kojoj se nalaze suplementi kolagena, imaj na umu da rezultati na tvojoj koži sigurno neće biti primjetni odmah. Dodatke s kolagenom je potrebno uzimati neko vrijeme da bi se uočili pozitivni rezultati. Studije su pokazale da je potrebno i do 12 tjedana da bi se uočili pomaci kod elastičnosti i hidratacije kože pa budi strpljiva. Uz to, možda nećeš primijetiti nikakvu razliku, čak i nakon nekoliko mjeseci uzimanja kolagena. Naime, kod nekih osoba rezultati potpuno izostanu pa uzimanje kolagena i nema puno smisla. Prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu možeš potaknuti i uzimanjem određenih namirnica koje sadrže vitamine A i C te bakar i aminokiseline. U konačnici, zdrava, kvalitetna i uravnotežena prehrana uvijek će pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje pa i na stanje kože, mišića i kostiju.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.