6 savjeta koji će pomoći da ti strije postanu neprimjetne

Strije nastaju zbog smanjenja elastičnosti kože, odnosno kada dođe do pucanja elastičnih vlakana u srednjem sloju kože

6 savjeta koji će pomoći da ti strije postanu neprimjetne

Muče te strije na tijelu? Ne očajavaj previše jer velika većina žena (a i mnogi muškarci) imaju strije na tijelu. Iako ih se uopće ne bi trebalo sramiti, postoje načini kako ublažiti njihovu vidljivost, ali i spriječiti pojavu novih strija. O tome pročitaj u nastavku...

Kada netko spomene strije, najčešće se pomisli na trudnice koje su vjerojatno najpodložnije njihovom stvaranju, posebno na trbuhu zbog njegovog naglog povećanja. No, mnogo rjeđe se priča o tome da i brojne druge žene, različite životne dobi i zbog različitih razloga dobiju strije, i to na različitim dijelovima tijela, kao što su stražnjica, grudi, abdomen.

U biti, podložni su svi dijelovi tijela na kojima se lakše primaju masnoće. Kod onih pretilih, strije se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, od ruku, leđa, grudi, trbuha, noga...

Zbog toga, kada naglo počinjete dobivati na težini, nemojte zaboraviti i tu činjenicu da sa strije često dolaze u „paketu“. Kada se zbog nekog razloga vaša koža rasteže, ona „pati“, te se ne može tako brzo prilagoditi i zbog toga gubi strukturu. Iako, danas postoje tretmani kojima se one mogu smanjiti, nemoguće ih je u potpunosti ukloniti.

Kako ih ublažiti?

U današnje vrijeme u specijaliziranim trgovinama, drogerijama i ljekarnama mogu se naći kreme protiv strija od različitih proizvođača. Iako, nije dokazano da pomažu u preventivi, sigurno ne mogu odmoći. Važno je da zapamtiš, ako već imaš strije, od kreme one neće nestati, ali će ti koža postati elastičnija i mekša. Možete posjetiti i dermatologa, jer će ti on znati savjetovati kako da ih smanjiš. Postoje različiti tretmani ili površinski lijekovi, ako što su tretinoin (retin-A) i glikolične kiseline. Laserska terapija, također je vrlo učinkovita za njihovo smanjenje.

Mnoge žene od svog puberteta žive sa strijama na različitim dijelovima tijela, a neke zbog njih imaju komplekse i to do te mjere da imaju zbog njih psihičke probleme. Žene koje ih imaju srame se ako ih drugi primijete, pa ih zbog toga najčešće skrivaju odjećom.

Evo naših 6 savjeta kako ih ublažiti do te mjere da postanu jedva primjetne:

  1. Voda je vrlo važna za održavanje gipkosti kože. Pij čim više vode.
  2. Maslac od kokosa za kožu koristi pri proizvodnji novog kolagena. Masiraj mjesta na kojem su se pojavile strije maslacem od kokosa što češće i redovitije.
  3. Jedi hranu punu vitamina E ili uzimaj vitamin E kao dodatak prehrani.
  4. Strije su vrlo osjetljive na sunčevu svjetlost. Koristi jake zaštitne faktore posebno na mjestima gdje su strije ili kožu zaštiti odjećom.
  5. Također, masaža maslinovim uljem pomaže u bržem zacjeljivanju strija.
  6. Radi pilinge jednom u dva tjedna, kako bi se gornji sloj kože brže obnavljao.

Kako ih spriječiti?

Ako si genetski sklona stvaranju strija ili ih već imaš na određenim dijelovima tijela, poželjno je da se pobrineš da ih ne dobiješ na drugim mjestima na tijelu. Jedi što više hrane koje sadrži vitamine C i E, silicij i cink.

Mjesta koja su najpodložnija pojavi strija masiraj masažnom rukavicom kako bi potaknula cirkulaciju. Koristi hidratizirajuće i hranjive kreme svaki dan, kako bi održala kožu elastičnijom.

Posebno je važna preventiva kada saznaš da očekuješ bebu. Jedan od načina da barem ublažiš, ako ne i spriječiš pojavu strija je da barem dva puta dnevno tijelo mažeš kremom koja će koži dati dodatnu vlagu i elastičnost. Posebno se preporučuju kreme koje u sebi imaju vitamine A i E. Ako si već u poodmakloj trudnoći i ne možeš sama nanositi kremu, neka  partner pomogne.