5 situacija u kojima nikako ne bi smjela nositi šminku

Dermatolozi su otkrili da nošenje šminke u nekim situacijama može biti opasno

5 situacija u kojima nikako ne bi smjela nositi šminku

Ako si jedna od onih žena koja stavlja korektor i maskaru kada ide u teretanu - onda je ovo savršen članak za tebe. Važno je znati kada nošenje šminke može biti štetno za tvoju kožu. Dermatolozi dr. Paul Jarrod Frank i dr. Deny Engelman otkrili su u kojim situacijama ne bi nikako smjela nositi šminku ukoliko želiš zadržati zdravu kožu lica. 

Image

18 poznatih dama koje su pokazale koliko šminka može promijeniti izgled


via Giphy 

Nakon kolagenske inducirajuće terapije (microneedling)

Kao što ime sugerira, ovo je neinvazivni postupak koji koristi sitne igle za probijanje kože kako bi se potakla proizvodnja kolagena. Rezultat je glatka, tonirana koža s manje vidljivih ožiljaka i bora. 

"Nakon ovog postupka pojavljuju se otvorene rane na koži kojima treba nekoliko sati da se zatvore. Savjetujem pacijenticama da ne nanose šminku najmanje pola dana ili šest do osam sati jer moraju dopustiti koži da zacijeli i cilj je izbjegavanje infekcije", kaže dr. Frank.   

U teretani 

Balzam za usne, gel za obrve ili korektor smiješ staviti kada ideš u teretanu, ali puder nikako. Ukoliko nosiš puder dok se znojiš, stvaraš blato na licu koje rezultira začepljenim porama. 

Nakon plivanja 

Nošenje šminke dok plivaš ipak nije najgora stvar koju možeš priuštiti svojoj koži. Šminka te zapravo množe zaštititi od klora u bazenu i drugih sredstava za čišćenje. Ono što se događa s tvojim licem kad izađeš iz vode, može uzrokovati probleme. Šminka pomiješana s  klorom, prljavštinom i bakterijama koja stoji na tvojem licu može dovesti do upale. Zbog toga, maramice i sredstvo za skidanje šminke uvijek imaj pri ruci. 

Kada ti se upali lice 

Probudila si se, pogledala u ogledalo i vidjela da ti je lice upaljeno? Da, sve smo to prošle i pokušale smo to zamaskirati šminkom. No, to nije pametno. Dermatolozi kažu da u tim situacijama moramo pustiti lice da diše, čistiti ga vodom i hidratizirati, a nikako ne nanositi šminku koja će još više povećati upalu. 

Nakon laserskog uklanjanja dlačica

Ukoliko si uklanjala dlačice s lica laserom, trebala bi dopustiti koži jedan do dva dana za disanje prije nego naneseš šminku. Koža je tada osjetljiva, a prekrivanje bilo kakvim proizvodom može začepiti tvoje pore.


via Giphy

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.