Riješi se masne kose

10 razloga zašto ti je kosa stalno masna i što napraviti

Masna kosa je problem koji muči mnoge, no razlozi zašto se brzo masti mogu biti različiti

designecologist-R7EFqSDXLLA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Jesi li i ti jedna os žena koja odmah nakon pranja i sušenja kose osjeti kako joj se kosa ponovno masti? Je li ti šampon za suho pranje kose najbolji kozmetički prijatelj? Onda je ovo članak za tebe.

Image
Reci zbogom masnoj kosi

Top 10 šampona za masnu kosu s kojima ćeš manje prati kosu

S masnom kosom posebno se borimo tijekom puberteta, no dosta žena nakon tog mučnog perioda izađe na kraj s rezancima na glavi. Ipak, postoji velik broj žena koje i u tridesetima ili četrdesetima i dalje vode bitku s masnom kosom. Iako je ulje koje luči tjeme korisno kako za samu kožu tako i kosu, nitko ne želi hodati po svijetu s masnom kosom.

Istražile smo koji su sve uzroci masne kose i iznenadilo nas je da smo često same odgovorne za prekomjerno lučenje ulja. Baš kao što masnu kosu možemo uzrokovati, možemo je se i riješiti. U nastavku donosimo 10 najčešćih razloga za prekomjerno masnu kosu te kako je se riješiti.

Krivi su geni

Odmah na početku moramo reći kako neke žene jednostavno imaju genetsku predispoziciju za jako masnu kosu i to je sasvim prirodno. Ako imaš jako tanku i ravnu kosu veće su šanse da će ona brže biti masna nego kovrčava kosa jer će ulje koje tjeme proizvodi lakše putovati takvom vrstom kose.

Ne postoji univerzalni lijek za prirodno jako masnu kosu. Ono što možeš napraviti kako bi usporila stvaranje masti je korištenje šampona s ekstraktom limuna. Također je dobra ideja uložiti u kvalitetan šampon za suho pranje kose koji neće pretjerano isušiti tjeme i nanijeti ga na kosu odmah nakon pranja i sušenja.

Ne ispireš šampon kako treba

Jedan od najčešćih razloga zašto nam je kosa masna i beživotna je nedovoljno ispiranje šampona. Jednom kada naneseš šampon na kosu prstima ga trebaš utrljati što bolje u svaki dio vlasišta, no jednako ga temeljito trebaš i isprati. Kreni od samog tjemena pa prema vrhovima i ispiri nešto duže nego što misliš da trebaš.

Koristiš krivi šampon i regenerator

Ako imaš jako masnu kosu i koristiš šampone za hidrataciju i dubinsku njegu kose, samo si praviš još veći problem. Izbjegavaj sve šampone i regeneratore koji sadrže teška ulja i masti te izaberi nešto lakše opcije. Ako nisi sigurna koji šampon koristiti, postoje i personalizirani šamponi koje možeš naručiti posebno za svoj tip kose.

Kosu pereš prečesto

Kada se svakodnevno probudiš s masnom kosom možda misliš da je najbolje rješenje svakodnevno je i prati, ali time samo činiš još veću štetu. Kosu bi trebala prati oko dva do tri puta tjedno, a sve više od toga samo će potaknuti tjeme da luči još više ulja. Pokušaj produljiti vrijeme između dva pranja. To će na početku možda izgledati čudno, ali će nakon nekog vremena vlasište samo regulirati proizvodnju sebuma.

Koristiš previše sredstava za kosu

Šampon, regenerator, maska, regenerator koji se ne ispire, lak, gel, krema, serum… ako koristiš sve ove proizvode odjednom veće su šanse da će se kosa brže mastiti. Svi ovi proizvodi talože male količine sastojaka u samu vlas, ali i vlasište što nije problem ako ih koristiš samo nekoliko. Kako bi se riješila nataloženih proizvoda iz kose i tjemena, operi ih šamponom koji je namijenjen upravo za otklanjanje nakupljenih naslaga.

Previše tjelovježbe

Tjelovježba je vrlo zdrava i treba biti sastavni dio našeg života, no previše tjelovježbe može biti pogubno za kosu. Ako svakodnevno vježbaš i ostavljaš sav taj znoj na tjemenu, on s vremenom može začepiti pore i prouzrokovati pojačano lučenje sebuma. Preporučuje se da nakon svake tjelovježbe opereš kosu, a ako vježbaš svakodnevno, prije same tjelovježbe našpricaj malo šampona za suho pranje kako bi on upio višak znoja.

Ne mijenjaš posteljinu dovoljno često

Jastučnica tijekom noći upija sav sebum u sebe te nakuplja prašinu i stanice kože. Sve to može začepiti ne samo pore na licu nego i na vlasištu. Rješenje je da jastučnice češće mijenjaš, odnosno barem jednom tjedno. Također je važan i materijal od kojeg je napravljena posteljina te je za zdravlje cijelog tijela najbolja ona pamučna.

Imaš masnu kožu lica

Koža na tjemenu je i dalje koža, te ako imaš masnu kožu lica gotovo uvijek ćeš imati i masno vlasište. Masna koža također je uglavnom tu zbog gena koje imamo, pa ćeš se teško riješiti masne kose ako se ne možeš riješiti masne kože lica. I za ovaj problem je najbolje rješenje kombinacija dobrog šampona i šampona za suho pranje kose.

Topla i vlažna klima

Okolina ima važan utjecaj na našu kosu. Ako živiš na prostorima koji imaju nešto topliju i vlažniju klimu, više ćeš se znojiti, a time imati i masniju kosu. Osim masne kose, vlaga u zraku uzrokuje i dodatno petljanje kose, a svi ti problemi mogu se riješiti pravilnim pranjem kose i dobrim šamponom. Postoje mnogi šamponi koji smanjuju petljanje kose, a ujedno kontroliraju i proizvodnju sebuma. Još jedno rješenje je uređaj za uklanjanje vlage iz zraka, ali tada će tvoja kosa biti sigurna samo u tvom domu.

Stalno diraš kosu

Ako se stalno prstima igraš s kosom i dodiruješ je, ulja s prstiju mogu lako prijeći na kosu. Isto vrijedi i za češljanje. Ako previše češljaš kosu ili je diraš, potaknut ćeš žlijezde da luče još više sebuma. Pokušaj se suzdržati i ne dirati kosu mnogo. Jednom kada ju opereš, osušiš i stiliziraš, suzdržavaj se da ju ne dodiruješ stalno, ali i da ju ne češljaš previše.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.