Znate li kako prepoznati kvalitetno bučino ulje?

Bućino ulje se smatra jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova, a znate li kako prepoznati kvalitetno bučino ulje? Više donosimo u nastavku

Znate li kako prepoznati kvalitetno bučino ulje?

Kvalitetno bučino ulje sadrži važne nezasićene masne kiseline. Posebno izdvajamo linolnu (omega-6) i oleinsku (omega-9), a obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom, selenom te vitaminima C, E, D, K i B. Naravno naglasak je na tome da znate prepoznati kvalitetno bučino ulje, a mi ćemo vam pojasniti kako.

Nutritivno bombastično ali blagotvorno na naše zdravlje, liječi probleme s prostatom,  pozitivno djeluje na stimulaciju rada bubrega, na vid, jača imunološki sustav, ublažava stres i podiže raspoloženje, eliminira bolove u zglobovima, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja. 

Dobrobiti bučinog ulja su brojne, ali važno je kako se ono proizvodi, na koje ga načine konzumirate i najvažnije, kako prepoznati kvalitetno bučino ulje.

Bučino ulje dobiva se prešanjem bučinih koštica. Postoje dva načina proizvodnje bučina ulja. Kao i kod drugih vrsta ulja tu su – hladno i toplo prešanje. 
I postupci su isti kao kod drugih vrsta ulja pa se tako od hladnog prešanja koštice bez ikakve prethodne obrade melju i prešaju.
Dok se kod toplog prešanja koštice nakon mljevenja, a prije prešanja zagrijavaju do određene temperature. 

Evo kako ćete prepoznati kvalitetno bučino ulje

Uzmite bocu u ruke i protresite ju.  Ovo je najvažniji dio, a zatim okrenite bocu prema izvoru svjetlosti. Bez obzira o kakvoj je boci riječ (iako se bučino ulje drži isključivo u tamnim bocama) mora se vidjeti tamno crvena boja.

I to je najbolji način kako prepoznati kvalitetno bučino ulje.