Znate li kako popuniti rupu u parketu?

Odlučili ste urediti oštećeni dio parketa na podu, a znate li kako popuniti rupu u parketu? Donosimo nekoliko savjeta za vas

Znate li kako popuniti rupu u parketu?

Ako spremate renovirati parket ili samo popuniti rupe nastale tijekom hodanja po stanu (u štiklama npr.) morate prvenstveno biti upućeni u to kako popuniti rupu u parketu. Evo nekoliko važnih koraka u tom postupku.Do sada su se popravkom rupa u parketu, kao i u drvetu, a posebno u antiknom namještaju, bavili restauratori namještaja, ali to i nije veliki problem za kojeg morate zvati stručnjaka.
Kako popuniti rupu u parketu, zapravo je jednostavan korak u reparaciji komada oštećenog parketa.

Evo kako postupiti i kako popuniti rupu u parketu
Kad ispunjavate pukotine i rupe u parketu, važno je upotrijebiti pravu masu za ispunjavanje ili kitanje. 
Tu je i nekoliko glavnih vrsta masa s kojima se možete susresti.
Tradicionalna masa za ispunjavanje koja izvrsno prianja na podlogu. Kad se stvrdne, možete ga brusiti i oblikovati. Postoje vrste za vanjsku i unutrašnju uporabu.
Tu je i masa za ispunjavanje parketa na bazi epoksi smole.
Najprije dobro očistite pukotinu i napunite je pastom. Uzmite komad plastične folije i stavite je na vrh, te pastu dobro pritisnite prstima, naravno radite to u gumenim rukavicama.
Pukotine u parketu treba ispuniti tako da budu u ravni s cijelom površinom.
Prvo pažljivo očistite rupu ili pukotinu. Punilo za drvo lagano se smanjuje kako se suši, pa ga čvrsto pritisnite i ostavite da se blago izlijeva iznad površine drveta.
Ostavite da se završni sloj osuši, pa ga lagano obrišite krpom i očistite područje od ostataka, te voskom polirajte površinu.
Najprofesionalniji savjet kako popuniti rupu u parketu bit će da za popunjavanja pukotine u parketu, upotrijebite olovke za korekciju  za popunjavanje pukotina i udubina. Naravno ovo možete samo ako su pukotine i oštećenja minimalni. 
Ako imate veća oštećenja parketa u specijaliziranim dućanima možete naći čitave setove s blanjalicom i električnim uređajem za topljenje voska.
To su ujedno i najbolji ali i jedini savjeti kako popuniti rupu u parketu. U ovaj zahvat možete se upustiti sami, ili pak ako niste vješti s drvetom ipak pozovite pomoć stručnjaka - parketara.

Image