Ako ste početnik u pravljenju kolača i slastica, morate naučiti neke trikove i tajne koje svaki dobar kuhar zna. U te trikove spada i onaj kako otopiti čokoladu.
A dvije najvažnije tajne kod topljenja čokolade, su da one moraju biti suhe i čiste.
Ne smijete poklopiti zdjelu u kojoj topite čokoladu,j er će se zbog kondenzacije na poklopcu stvoriti kapljice vode i upasti unutra te nećete dobiti željeni rezultat niti lijepu čokoladnu gustu teksturu.
Kada želite otopiti tamnu čokoladu morate znati i da se ona ne smije topiti na temperaturi višoj od 50 stupnjeva, dok se mliječna i bijela vrsta tope na nešto manjoj temperaturi od max 45 c.
Najpoznatija metoda kako otopiti čokoladu je u duploj posudi na pari, a ako nemate duplu posudu, nad posudom s vrućom vodom možete staviti zdjelicu s čokoladom.
Za kraj recimo i da se čokolada može otopiti i u običnoj ili mikrovalnoj pećnici, no ako je topite tako, uvijek počnite s nižom temperaturom, i kraćim vremenom da vam čokolada ne bi zagorjela.
Sada kad ste naučili kako otopiti čokoladu, možete početi otkrivati i ostale stvari slastičarstva.