Znate li kako očistiti živu iz toplomjera?

Već svi znamo da je živa tekući metal vrlo otrovan za ljude i životinje. No unatoč tomu ne znaju još uvijek svi kako očistiti živu iz toplomjera

Znate li kako očistiti živu iz toplomjera?

Sve do nedavno živu nismo mogli izbjeći u domaćinstvima, najčešće kao materijal kojim su punjeni toplomjeri. No ako je još uvijek imate u stanu, evo kako očistiti živu iz toplomjera

Dobrim dijelom živu su istisnuli drugi materijali ili digitalni termometri, klasičan živin toplomjer i dalje se smatra standardnom opremom kućnih ljekarni.

Živini toplomjeri su poprilično krhki, često pucaju, bilo da su izloženi mehaničkom udaru, povišenoj temperaturi ili izravnoj sunčevoj svjetlosti. 
A kada toplomjer puke, tada se najčešće elementarna živa prospe u naš životni prostor u kojem polako isparava i potencijalno nas truje.

Živa vrlo lako isparava na sobnoj temperaturi, a pare su joj bez boje i mirisa, a kako je vrlo opasna potrebno je znati postupak kako očistiti živu iz toplomjera.

Nikada ne koristite sredstva za čišćenje, posebno ona koje sadrže amonijak ili klor. Te kemikalije burno reagiraju sa živom pri čemu nastaje otrovan plin.
U nastavku donosimo naputke kako očistiti živu iz toplomjera.


- Djecu , ostale ukućane i kućne ljubimce maknite iz prostorije u kojoj se rasula živa. 
- Otvorite prozore, ugasite grljenje i spriječite da zrak iz sobe u kojoj je razlivena živa cirkulira u ostale prostore. 
- Neka se soba provjetrava najmanje 15 minuta prije nego što počnete s čišćenjem.
- Nikada, ali baš nikada, nemojte koristiti bilo kakav usisavač za prikupljanje kapljica žive. Isto tako, ne pokušavajte živu prikupiti metlom ili pamučnom krpom. Tako ćete ju samo raspršiti u mikrokapljice koje je nemoguće pohvatati.

Još jedan važan detalj koji morate znati kada se pitate kako očistiti živu iz toplomjera.
Skinite sav nakit s ruku prije čišćenja. Živa se veže sa za srebro i zlato. Rukavice, odjeću i obuću koja dođe u kontakt sa živom valja baciti nakon čišćenja. Ostalu odjeću i obuću valja nakon čišćenja dobro provjetriti.

Ako živa padne na tvrdu površinu, najvjerojatnije će se raspršiti u mnoštvo malih kuglica koje će se razletjeti u svim smjerovima.
Uz pomoć džepne svjetiljke potražite sve kapljice kako biste vidjeli koliki je dio poda zagađen. 

Najsitnije kapljice pokupite ljepljivom vrpcom koju ste omotali oko dlana s ljepljivom stranom prema van.
Čišćenje žive s tepiha, ćilima i ostalih tekstilnih podova
Zagađeni dio tkanine treba pažljivo skinuti s poda i baciti. Nemoguće je izvući kapljice žive iz tkanine. Uz pomoć svjetiljke provjerite koji je dio tepiha zagađen. Dok pomičete izvor svjetlosti u različitim smjerovima, kapljice žive će reflektirati svjetlost.
Skalpelom izrežite onečišćeni dio. Tresite ga što manje kako iz njega ne bi ispadale kuglice žive. Stavite u plastičnu vrećicu i zatvorite. Svjetiljkom provjerite jesu li na golom podu ostale kapljice žive.

Prikupljenu živu i zagađene predmete nemojte bacati u običan otpad kako ne biste ugrozili tuđe zdravlje. Živu nikada ne bacajte u odvod.

Predajte ga u sakupljališta opasnog otpada ili za pomoć u zbrinjavanju upitajte Hrvatski zavod za javno zdravstvo .