Škarpina je jedna od najcjenjenijih pripadnica oborite ribe. Osim što ju je teško očistiti, zbog bodlji koje se na njoj nalaze, kad se očisti škarpina, s obzirom na veliku glavu, zapravo ostane vrlo malo mesa.
Tijelo škarpine je krupno s velikom glavom i velikim ustima na vrhu, i morate se na vrijeme upoznati a time - kako očistiti škarpinu da biste se upustili u ovaj pothvat.
Koža je puna bodlji koje nam mogu nanijeti veliku bol, pa čak i dovesti do trovanja, ako ne pazimo. Zbog toga prilikom čišćenja treba biti oprezan, a ako ste početnik čistite škarpinu u debljim rukavicama.
Škarpinu je dobro pripremiti po receptu u nastavku, ali prije toga krenite s čišćenjem, osim ako ste je kupili već očišćenu u ribarnici.
Nakon čišćenja treba ju nakapati limunovim sokom, pa ostaviti stajati oko pola sata. Zatim posoliti i popapriti. U vatrostalnu posudu staviti malo ulja, pripremljenu ribu i krumpir narezan na veće komade. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 C. U međuvremenu pripremite umak. U posudu staviti maslinovo ulje, vino, vodu, češnjak prerezan na pola, papar, lovorov list, ružmarin i Vegetu, pa sve malo prokuhati. Kada su riba i krumpir napola pečeni, preliti ih pripremljenim umakom i peći do kraja.
Dakle, kada ste naučili kako očistiti škarpinu, priprema prema ovom receptu je jednostavna.