Znate li kako očistiti kamenac u cijevima

Mislite da imate problem s kamencem u cijevima? Protok vode je dosta slab iako ima pritisak na ulazu u sistem (hidrofor)?! Evo nekoliko detalja o tome kako očistiti kamenac u cijevima

Znate li kako očistiti kamenac u cijevima

Kamenac je opasan jer može uzrokovati kvar bojlera, poplavljenu perilicu rublja, a njegovo skupljanje na slavinama te u cijevima, uzrokovat će slabiji protok vode.

Nastanak kamenca u cijevima ovisi o tvrdoći vode i o tlu iz kojeg se ona crpi. 

Prije nego počnete tražiti rješenje kako očistiti kamenac u cijevima, saznajte kakva je tvrdoća vaše vode. 

ImageKamenac u vašim kućanskim aparatima može dovesti do njihova uništenja pa ga stoga treba eliminirati dok je još u cijevima.

To su naslage magnezijevih i kalcijevih karbonata, a ovisno o tome ovisi kolika je tvrdoća vode tamo gdje živite. Uvriježeno je mišljenje da je voda tvrda na kontinentu, a na obali ona mekana. No, to nije istina, tvrdoća vode isključivo ovisi o njenom izvoru i tlu.


Što je veća tvrdoća vode, veća je mogućnost da će vaše naprave prestati raditi. Redovno čistite slavinu octom, to je najbolji način sprječavanja kamenca. a možete koristiti i četkicu za zube za uklanjanje većih i čvršćih komada.

Jedan jednostavan trik: napunite malu najlonsku vrećicu ili balon sredstvom ocat/Arf i postavite direktno ispod filtera slavine, pritom pazite da filter bude utopljen u sredstvo. Pustite da sredstvo djeluje tijekom noći i potom otklonite nečistoće četkicom i krpicom namočenom u sredstvo za čišćenje. Da biste uklonili tragove kamenca, ispolirajte slavinu starom kuhinjskom krpom ili mikrofazer krpom.

Limunska kiselina: ugodan miris i svestrano sredstvo za čišćenje
Limunska kiselina je vjerojatno najugodnije sredstvo za čišćenje kamenca. Svima kojima ne odgovara miris octa trebali bi koristiti limunsku kiselinu koju možete pronaći u svakoj drogeriji. 

A za pitanje kako očistiti kamenac u cijevima najbolje se obratiti stručnjacima, jer postoji razbijač kamenca u koji učinkovito sprječava taloženje vodenog kamenca u cijevima i uređajima spojenim na vodovodnu mrežu. No, njega ipak treba upotrijebiti stručna osoba.