Znate li kako obojati sintetiku

Ako znate kako obojati sintetiku, napravit ćete čudo igrajući se materijalom koji će privući pažnju, no teško je otkriti kako obojati sintetiku, a da budete potpuno zadovoljni rezultatom

Znate li kako obojati sintetiku

Uvijek vodite računa o tome da se danas najčešće koriste sintetički konci koji ne primaju boju ili su s velikim postotkom sintetike, tako da ostaju svjetliji prilikom bojanja. Stoga ako razmišljate kako obojati sintetiku morate znati postupak i dobro se pripremiti za bojanje.

Postojane boje u prahu možete koristiti za bojanje sintetike.

ImageKako obojati sintetiku i na što pri tome treba paziti?

Kad bojate tkaninu uvijek nosite gumene zaštitne rukavice, staru odjeću i plastičnu pregaču. Bojanjem nećete prekriti drugu boju, nego će se boje izmiješati. Na primjer, žuta boja upotrijebljena na plavom komadu odjeće obojit će taj komad odjeće u zelenu boju. No, možete kupiti odstranjivač boje, koji će odstraniti izvornu boju.

U dućanima možete kupiti boje za prirodne materijale, koje ne bojaju i sintetiku. To ćete primijetiti po tome što kada obojate majicu koja je po svom sastavu recimo 100 % pamuk, a šivana je sintetičkim koncem, konac ostane kontrastan, jer je ostane neobojan.

Boje daju najbolje rezultate na pamučnim i lanenim tkaninama te najlonskim tkaninama. Na sintetičkim tkaninama od poliestera nastaju blijede nijanse, a na tkaninama od mješavine poliestera i najlona pojavljuju se dvostruke nijanse boje. Stoga je i postupak kako obojati sintetiku vrlo težak