Znate li kako napraviti gustin?

Namjena i način upotrebe gustina gotovo svima je dobro poznata, no uvijek je dobro podsjetiti se što je i kako se gustin koristi, ali i kako napraviti gustin

Znate li kako napraviti gustin?

Već znamo da je gustin fini, jestivi škrob koji se dobiva od kukuruza, a s obzirom na to da kukuruz ne sadrži gluten, mogu ga slobodno konzumirati i osobe koje boluju od intolerancije na gluten. 
Škrobno brašno, škrob ili gustin je fini bijeli ili žućkasto-bijeli prah koji se sastoji od sitnih zrnaca. Škrob je složeni ugljikohidrat (polisaharid) bez okusa i mirisa.

Kako je gustin, ili škrobno brašno, nezaobilazan sastojak finih kolača i krema, ali raznih juha, variva i slanih umaka, ako ga nemamo pri ruci dobro je znati kako napraviti gustin.

ImageGustin se tijekom kuhanja razmuti s malo tekućine pa tek onda doda u ostatak tekućine koja se zatim zagrije do vrenja.
Doziranje gustina navedeno na svakom pakiranju, no ako niste sigurni zapamtite da za čvršće kreme kojima će te nadijevati torte treba staviti i do 60-80 g gustina na 500 ml mlijeka, a za neke lagane deserte u čaši dovoljno je i 30 g gustina na 500 ml mlijeka. 

A kako napraviti gustin? Osim u mlijeku gustin možete kuhati u voćnom soku ili ga dodati voćnom pireu (izmiksanom voću) u i tako dobiti finu, voćnu kremu za vaše slastice.

Moguće ga je koristiti u pripremi biskvita tako da njime zamijenite dio 1/3 brašna koja je navedena u receptu i dobiti izrazito mekani, lagan i prozračan biskvit kojeg dalje možete nadijevati po želji!

Nadamo se da vam je ovih nekoliko redaka o tome kako napraviti gustin bilo od koristi.